GENÇ İŞSİZLER PLATFORMU; GENÇ İŞSİZLİK VERİLERİNİ AÇIKLADI.

Genç İşsizler Platformu tarafından paylaşılan genç işsizlik verilerini ve değerlendirmeleri olduğu gibi aktarıyoruz;

1- Kovid-19'un hissedildiği Nisan 2020 verilerine göre, 15-34 yaş üniversiteli işsiz sayısı 683 bine düştü; TÜİK'e göre çalışmak istemediği için iş gücü dışı sayılıp işsizlere dahil edilmeyen genç üniversiteli sayısı 1,351 milyona çıkarak REKOR kırdı

2- 15-34 yaş grubu genç işsiz sayısı 2 milyon 198 bin ile yüksek düzeyini korudu.

Uluslararası karşılaştırmalar için kullanılan dar tanımlı 15-24 yaş arası genç işsiz sayısı 983 bin oldu.

3- Gençlerin alt yaş kırımlarının tamamında, işsiz sayısı ve işsizlik oranı yüksek düzeyini korumuştur. Özellikle ilk kez iş gücü piyasasına girenler iş bulmakta oldukça zorlanmaktadır.

4- En yüksek işsiz kişi sayısı ilköğretim ve altı düzeyindeki gençler arasında; işsizlik oranı ise lise mezunları arasında yaşanmıştır.

5- Her üç ana eğitim düzeyi grubunda da işsizlik azalmaktadır. Ancak eş zamanlı olarak istihdam da düşmektedir. Bu durum birçok kişinin çalışmak istemeyen olarak sınıflandırılıp iş gücü dışında gösterildiği anlamına gelmektedir.

6-  İşsizlik kadar önemli bir diğer sorun, iş gücüne düşük katılımdır. 683 bin üniversiteli işsize ek olarak 1 milyon 351 bin üniversiteli (REKOR) iş bulma ümidini yitirme, ev işleriyle meşgul olma, eğitime devam etme gibi nedenlerle iş gücünün dışındadır, işsiz sayılmamaktadır.

7- İş gücüne dahil olmama en çok ilköğretim ve altındaki düzeydeki kadınlarda yaygındır. Ötesi 15-34 yaş grubunda en az 2 yıllık üniversite mezunu olan kadınların 1 milyon 6 bini (REKOR) çeşitli nedenlerden ötürü iş aramamakta, iş gücüne dahil olmayıp işsiz sayılmamaktadır.

8- TÜİK sınıflandırmasına göre genç işsiz sayıları azalsa da eş zamanlı olarak istihdam da azalmaktadır. Çünkü gençler çalışma ümidini kaybetmiş oldukları için iş gücünün dışında sınıflandırılmaktadır. Özetle, gençlerin çalışma durumu kötüleşmektedir

9- Üniversiteli sayısındaki artış; çalışabilir nüfus, iş gücü, istihdam ve işsiz kırılımlarının tamamında artışa neden olmuştur. Bu eğilimin önümüzdeki yıllarda devam etmesi; çalışanların ve işsizlerin büyük kısmını üniversitelilerin oluşturması beklenmektedir.

10- TÜİK tarafından 15-29 yaş grubu için açıklanan verilere göre; gençlerin %32,9'u yani 5 milyon 860 bini ne eğitim görmekte ne de çalışmaktadır. Bu sayı Slovakya ve Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinin nüfusu kadardır.

11- Hem eğitim hem de istihdamdan yoksun olmak özellikle genç kadınlarda çok yaygındır. Bu grubun %43,1'i yani 3 milyon 800 bin genç kadın çalışmamakta ve okumamaktadır.

12- İŞKUR tarafından Mayıs 2020 için açıklanan iş arama sürelerine göre 1 yıldan uzun süredir iş arayan gençlerin sayısı 494 bine çıkmıştır. Yalnızca son 1 yıldaki artış sayısı 167 bindir. Sadece işsiz sayısı ve oranı değil; iş arama süresinin de artığı aşikardır.

13- Üniversite mezunlarının iş arama süreleri de gittikçe uzamaktadır. 1 yıldan uzun süredir iş arayan mezun sayısı 153 binden 253 bine çıkmıştır. Bu mezunların iş bulamadığı dönemlerde KYK kredi borçları yüksek faiz nedeniyle her geçen gün artmaktadır. #MezunİşsizBorçlu

14- Tüm veriler resmi kurumların en güncel istatistikleri kullanılarak derlenmiştir.

Editör: TE Bilisim