Uluslararası Gençlik Günü öncesindeki yeni rapor, gençlerin işgücü piyasasındaki beklentilerinde büyük bölgesel farklılıklar olduğunu gösteriyor.

CENEVRE (ILO Haberleri) – Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan ve COVID-19 pandemisinin gençleri diğer tüm yaş gruplarından daha fazla zarara uğrattığını doğrulayan yeni bir rapora göre, genç istihdamındaki iyileşme hala gecikiyor.

Gençler için Küresel İstihdam Eğilimleri 2022: Gençlerin geleceğini dönüştürmeye yatırım yapmak rapor, pandeminin, 2020'nin başından bu yana yetişkinlerden çok daha yüksek oranda istihdam kaybı yaşayan 15 ila 24 yaş arasındaki kişilerin karşı karşıya olduğu çok sayıda işgücü piyasası sorununu daha da kötüleştirdiğini ortaya koyuyor. Toplam küresel işsiz genç sayısının 73 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Rapora göre, 2022'de 2021'den (75 milyon) hafif bir iyileşme, ancak 2019'daki pandemi öncesi seviyenin hala altı milyon üzerinde.

Küresel bir tahminin mevcut olduğu en son yıl olan 2020'de istihdam, eğitim veya öğretimde (NEET) olmayan gençlerin payı, bir önceki yıla göre 1,5 puanlık bir artışla yüzde 23,3'e yükseldi ve daha önce görülmemiş bir seviyeye yükseldi. en az 15 yıl. Bu genç grup, özellikle işgücü piyasası fırsatlarını görme riskiyle karşı karşıyadır ve “yara izi bırakan” etkiler ortaya çıktıkça sonuçları da uzun vadede kötüleşir.

Genç kadınlar, genç erkeklerden daha kötü durumda ve çok daha düşük istihdam-nüfus oranı (EPR) sergiliyor. 2022'de, genç erkeklerin yüzde 40,3'üne kıyasla, dünya çapında genç kadınların yüzde 27,4'ünün istihdamda olacağı tahmin ediliyor. Bu, genç erkeklerin istihdam edilme olasılığının genç kadınlardan neredeyse 1,5 kat daha fazla olduğu anlamına geliyor. Son yirmi yılda kapanma yönünde çok az işaret gösteren cinsiyet farkı, yüzde 17,3 ile düşük-orta gelirli ülkelerde en büyük ve yüzde 2,3 ile yüksek gelirli ülkelerde en düşük seviyededir.

Bölgesel farklılıklar

Genç işsizliğindeki toparlanmanın bir yanda düşük ve orta gelirli ülkeler ile diğer yanda yüksek gelirli ülkeler arasında farklılaşacağı tahmin edilmektedir. Yüksek gelirli ülkeler, 2022 yılı sonuna kadar 2019 yılına yakın genç işsizliği oranlarına ulaşması beklenen yegane ülkeler olurken, diğer ülke gelir gruplarında oranların kriz öncesi değerlerinin 1 puan üzerinde kalması öngörülmektedir. rapor diyor.

Avrupa ve Orta Asya'da (ECA) gençlerin işsizlik oranının 2022'de dünya ortalamasının 1,5 yüzde puanı üzerinde olması bekleniyor – sırasıyla yüzde 16.4'e karşı yüzde 14,9. Hem kadınlar hem de erkekler için genç işsizliğinin azaltılmasında önemli ilerleme kaydedilmiştir, ancak Ukrayna'daki savaşın fiili ve potansiyel şoklarının sonuçları etkilemesi kuvvetle muhtemeldir.

Alt bölgeler ve ülkeler arasında önemli farklılıklar olmasına rağmen, Asya ve Pasifik bölgesindeki genç işsizlik oranının 2022'de dünya ortalaması ile aynı şekilde yüzde 14,9'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Latin Amerika ülkelerinde 2022'de yüzde 20,5 olarak tahmin edilen genç işsizlik oranı hala endişe verici. Tarihsel olarak, genç kadınların işsizlik oranları genç erkeklerinkinden daha yüksekti, ancak kriz bu eğilimi daha da kötüleştirdi. Genç işsizlik oranlarının yüzde 8,3 ile dünya ortalamasının altında kalacağı tahmin edilen Kuzey Amerika'da tablo kökten farklı.

Afrika'da yüzde 12,7'lik genç işsizlik oranı, birçok gencin işgücü piyasasından tamamen çekilmeyi seçtiği gerçeğini maskeliyor. 2020'de Afrika'daki her beş gençten birinden fazlası istihdam, eğitim veya öğretimde (NEET) değildi ve bu eğilim giderek kötüleşiyor.

Arap Devletleri, 2022'de yüzde 24,8 olarak tahmin edilen, dünya çapında gençlerin en yüksek ve en hızlı büyüyen işsizlik oranına sahip. genç kadınlar için küresel ortalama (yüzde 14,5) kadar yüksek.

Yeşil, dijital ve bakım ekonomilerinde fırsatlar

Genç kadınlar ve erkekler, yeşil ve mavi (okyanus kaynakları ve sürdürülebilir kullanımları) ekonomilerinin genişlemesinden faydalanmak için iyi bir konumdadır. Rapora göre, yeşil ve mavi politika önlemlerinin uygulanmasıyla 2030 yılına kadar gençler için 8,4 milyon ek iş yaratılabilir.

Dijital teknolojilere hedeflenen yatırımlar da çok sayıda genç işçiyi emebilir. Rapor, 2030 yılına kadar evrensel genişbant kapsama alanının sağlanmasının, dünya genelinde 6,4 milyonu gençlerin alacağı 24 milyon yeni işin istihdamında net bir artışa yol açabileceğini tahmin ediyor.

“Gençlerin en çok ihtiyaç duyduğu şey, halihazırda işgücü piyasasına katılanlar için insana yakışır iş fırsatları ve buna henüz girmemiş olanlar için kaliteli eğitim ve öğretim fırsatları sunan iyi işleyen işgücü piyasalarıdır."

Martha Newton, ILO Politikadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Bakım sektörlerine (sağlık ve eğitime) yapılan yatırımlar, gençlere dört temel açıdan fayda sağlar: gençlerin istihdam beklentilerini iyileştirir; ailevi sorumlulukları olan genç kadın ve erkeklerin işgücünde kalmasını kolaylaştırırlar; eğitim ve öğretim fırsatlarını genişleterek ve gençlerin sağlığına hizmet ederek gençlerin refahını teşvik ederler; ve yukarıdakilerin hepsinin bir sonucu olarak, özellikle genç kadınlar arasında genç NEET oranlarının düşürülmesine yardımcı olurlar. Rapor, bakım sektörlerine yapılan yatırımların, 2030 yılına kadar genç insanlar için bakım sektörlerinde (14,4 milyon iş) ve diğer sektörlerde (3,4 milyon iş) 17,9 milyon daha fazla iş yaratacağını tahmin ediyor.

Rapor, büyük bir yatırım hamlesinin parçası olarak yeşil, dijital ve bakım önlemlerini birlikte almanın küresel gayri safi yurtiçi hasılanı (GSYİH) yüzde 4,2 artıracağını ve dünya çapında her yaştan işçi için 32'si olmak üzere 139 milyon ek iş yaratacağını tespit ediyor. milyon gençlerden oluşacak.

Düzgün iş

Çalışma, bu sektörlere yapılan yatırımlara, tüm genç işçiler için insana yakışır çalışma koşullarının teşvik edilmesinin eşlik etmesi gerektiğini söylüyor. Bu, dernek kurma özgürlüğü, toplu pazarlık hakkı, eşit değerde iş için eşit ücret ve işyerinde şiddet ve tacizden uzak kalma gibi temel haklardan ve korumalardan yararlanmalarını sağlamayı içerir.

“COVID-19 krizi, özellikle ilk kez iş arayanlar, okulu terk edenler, az deneyime sahip yeni mezunlar ve seçimle değil de hareketsiz kalanlar gibi daha savunmasız olanlar olmak üzere gençlerin ihtiyaçlarının ele alınma biçiminde bir takım eksiklikleri ortaya çıkardı. ILO Politikadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Martha Newton, dedi. “Gençlerin en çok ihtiyaç duyduğu şey, halihazırda işgücü piyasasına katılanlar için iyi iş fırsatları ve buna henüz girmemiş olanlar için kaliteli eğitim ve öğretim fırsatları sunan iyi işleyen işgücü piyasalarıdır.”

Editör: TE Bilisim