İngiltere'de plastik geri dönüşümünün gizli bir şekilde ele alınması, bir sonraki büyük skandal için potansiyel taşıyor. Hükümetin yasal rehberinin kimin sorumlu olduğunu açıklığa kavuşturması beklenirken, araştırmamız , İngiltere'de geri dönüştürüldüğüne inandığımız plastiklere ne olduğunun gerçekte oldukça belirsiz olduğunu gösteriyor.

Birleşik Krallık'taki her belediye, evsel atıkların bertarafı ve geri dönüşümü için farklı şirketlerle sözleşme yapar, bu nedenle farklı bölgelerde ikamet edenler için kurallar değişiklik gösterir. Ancak, geri dönüşüm kutunuzu doldurmadan önce muhtemelen geri dönüştürülebilir malzemeleri ayırıyorsunuz ve bu atıkların ( siyah olduğu durumlar hariç ) geri dönüştürülmesini bekliyorsunuz.

Bu arada, üreticiler ve perakendeciler , ürünlerini yeniden tasarlayarak ve daha fazla geri dönüştürülmüş malzeme kullanarak ve farklı malzemelerin ayrılmasını kolaylaştırarak tek kullanımlık plastikleri azaltma sözü verdiler . Birleşik Krallık'taki şirketlerin, atıldıklarında çok sayıda geri dönüştürülebilir atığı ayırmaları için yasal bir zorunluluk yoktur, ancak çoğu yine de bunu yapmaktadır.

Mümkün olduğunca çok plastiği geri dönüştürmek için tüm çabalarımızın başarısı, sistemin çalışmasına bağlıdır. Peki her şey nerede ters gidiyor?

Geri dönüşüm oranları

İşletmelerden ve yerel hükümet organlarından gelen sayısız raporun yanı sıra, bir ihbarcı da dahil olmak üzere atık yönetimi şirketlerinde insanlarla düzinelerce röportaj ve haber hikayeleri inceledik.

Keşfettiğimiz şey, Birleşik Krallık'ta geri dönüşümle ilgili bazı tutarsızlıkları ortaya çıkardı.

Mart 2020 tarihli bir hükümet bilgilendirme belgesi , İngiltere'de her yıl kullanılan beş milyon ton plastiğin% 91'inin "tedaviye gönderildiğini" belirtti. Bu aslında geri dönüştürüldüğü anlamına gelmez, sadece bir atık yönetim şirketine gittiği anlamına gelir. Buna rağmen, World Wide Fund for Nature, tek kullanımlık plastiklerin geri dönüşüm oranının 2018'de% 29 olduğunu tahmin ediyor .

Bir 2018 raporunda Yerel Yönetim Derneği tarafından evlerden toplanan plastik sadece üçte biri bulundu edebilirsiniz nedeniyle kirlenme, düşük dereceli ve karışık malzeme ve teknik zorluklardan dolayı, geri dönüşümlü.

Devlet dairelerini denetlemekten sorumlu bağımsız bir kuruluş olan Ulusal Denetim Ofisi, 2018'de 2002 ile 2017 arasında yurtdışında geri dönüştürülmek üzere ambalaj malzemesi ihracatında altı kat artış olduğunu iddia etti . İhracat, 2017'de geri dönüştürüldüğü bildirilen tüm ambalajların yarısını oluşturuyordu. hepsine ne oldu?

Sorunu dışa aktarma

Sektör uzmanlarına göre, kendilerini geri dönüşüm şirketi olarak adlandıran birçok işletme aslında yalnızca atıkları ayırıyor ve daha sonra genellikle aracılar aracılığıyla bilinmeyen yerlere satıyor. Çok azının kendi geri dönüşüm tesisleri var ve pek çoğu, bunun ticari açıdan hassas bir bilgi olduğunu iddia ederek plastiklerin nereye gittiğini söylemeyi reddediyor.

Plastik atığın ticaretinin yapıldığı fiyatlar, kime sorduğunuza (konseyler, atık yönetimi ve geri dönüşüm şirketleri veya geri dönüştürülmüş malzeme kullanan işletmeler), tutarsızlıklar için herhangi bir açıklama olmaksızın değişir. İngiliz hayır kurumu WRAP tarafından hazırlanan bir rapor , karışık sert plastiklerin 2016 ile 2019 arasında negatif fiyatlar ile ton başına 55 sterlin arasında ve karışık polimerler için yaklaşık 50 ila 120 sterlin arasında dalgalandığını belirtti . Görüştüğümüz bir şirket, ton karışık plastik başına 350 £ aldığını iddia etti.

Türkiye'nin geri dönüşüm kapasitesi 850.000 ton 

Çin Ocak 2018'de atık ithalatını durdurduğu için İngiltere, Türkiye, Mısır ve Malezya da dahil olmak üzere diğer ülkelere büyük miktarlarda plastik ihraç ediyor. Bu ülkeler, başka yerlerdeki plastikleri bir yana, kendi plastiklerini geri dönüştürebilecek tesislerden yoksundur. Türkiye'nin geri dönüştürmeyi vaat ettiği plastiğin çoğunun gerçekten yakılması veya atılması şaşırtıcı değil . 2019 yılında Türkiye'nin geri dönüşüm kapasitesinin 850.000 ton olduğu iddia edilirken , AB ülkelerinden yaklaşık 600.000 ton ithal edildi. Bunu, İngiltere'nin tek başına ihraç ettiği ve hiçbir şeyin toplamadığı 650 milyon tonla karşılaştırın.

Sadece "plastik atık" dan bahsetmek bile, dahil olan malzemelerin ne kadar çeşitli olduğunu ve kaçınılmaz geri dönüşüm sürecinin ne kadar karmaşık olduğunu anlamıyor. TetraPaks'ı alın - muhtemelen süt veya portakal suyu satın alacağınız içecek kartonları. Konseylerin yaklaşık% 68'i bunları kaldırım kenarından toplar , ancak dünya çapında bunları geri dönüştürmek için donatılmış çok az tesis vardır . Birleşik Krallık'ta 2013 yılında inşa edilen ve yılda 25.000 ton işleyebilen tek bir tane var . Ancak İngiltere, bu kartonlardan yılda yaklaşık 60.000 ton üretiyor. Yine de bize gönderdikleri bir e-postaya göre tesis kapasitesinin altında çalışıyor. Bu nedenle çoğu içecek kartonu ya ihraç edilmeli ya da sadece kartonları geri dönüştürülmelidir, çünkü bunlar aynı zamanda düşük yoğunluklu polietilen (yaklaşık% 21) ve alüminyum folyo (% 4) içerirler.ayırmak zor .

Ve COVID-19, İngiltere'nin geri dönüşüm problemini çok daha kötü hale getirdi . Tek kullanımlık maskeler ve diğer KKD'ler dahil olmak üzere tek kullanımlık plastiklerin kullanımı , pandemi sırasında büyük bir artışa neden olmuştur. Tüm ek ambalajlarla birlikte çevrimiçi alışveriş de artarken, gelişmekte olan ülkelerde ve başka yerlerde geri dönüşüm durdu. Tüm bu faktörler İngiltere'nin ihraç ettiği plastik atık miktarını artırdı ve atılma olasılığını artırdı.

Ne yapalım

Geri dönüştürüleceğine dair net bir kanıt olmadan plastik atıkların ihracatı yasaklanmalıdır. Kamuoyunu bu büyüyen soruna karşı uyarmak istiyoruz, böylece hükümetin uygulanabilir düzenlemelerle yasal bir çerçeve oluşturması ve Britanya'da İngiliz plastiklerinin sorumlu bir şekilde geri dönüştürülmesini sağlaması için.

Plastik geri dönüşümü birçok şekil ve biçimde gelir. Birçok farklı türü geri dönüştürmek için mekanik ve kimyasal işlemler vardır. Çoğu işlem, plastiklerin temiz ve türe göre ayrılmasını gerektirir, ancak aynı zamanda , baskılı filmler dahil olmak üzere karışık ve kontamine plastikleri işleyebilen piroliz gibi işlemler de vardır .

Tüm plastiklerimizle başa çıkmak için İngiltere'nin, ülkenin her yerinde tüm bunlarla başa çıkabilecek entegre bir plastik geri dönüşüm tesisi kurması gerekiyor.

Son çare olarak, geri dönüştürülemeyen artık atık, enerji üretmek için bir yakma fırınında yakılmalıdır . Bunlar kıta Avrupasında yaygındır, ancak Birleşik Krallık çöp yakma tesislerini tercih ediyor gibi görünüyor ve çöp yakma fırını projeleri düzenli olarak reddediliyor .

Mükemmel olmasa da, Britanya'daki yakma, plastiklerin gezegenin diğer tarafına yalnızca boşaltılıp yasadışı olarak yakılmak üzere gönderildiği mevcut durumda büyük bir gelişme olacaktır.

  1. Regina FreiAssociate Professor in Operations and Supply Chain Management, University of Southampton
  2. Diego Vazquez-BrustProfessor of Global Business Sustainability and Strategy, University of Portsmouth
Editör: TE Bilisim