BM Çevre Programı (UNEP) Salı günü yaptığı açıklamada, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirliliğin "üç gezegen krizi" nin birbirini güçlendirdiğini ve çevreye ve sağlığımıza daha fazla zarar verdiğini söyledi. 

İcra Direktörü Inger Andersen, çevrimiçi bir tartışmada, BM ajansının "Making Peace with Nature" sentez raporunda yer alan "önemli ve çığır açan" bilgilerin yalnızca bilimi yıkmakla kalmayıp, aynı zamanda bir istikrarlı ileri yörünge.

Bu, sürdürülebilir üretim ve tüketime ilişkin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH'ler), özellikle de SDG 12'ye ulaşmanın yanı sıra toplumların Dünya'daki ayak izimizin "çok daha fazla farkında olmasını" da içerir ve "Şu andaki aciliyete hitap ediyor" dedi. 

İnsanları yoksulluktan uzaklaştırma, ekonominin çarklarını döndürme ve dünyadaki açlığı sona erdirme ihtiyacına rağmen, rapor sürdürülebilir kalabilmek için dünyanın neler sağlayabileceğini ve nasıl tedavi edilmesi gerektiğini inceliyor.   

Bayan Andersen, iyileştirmeler yapılmazsa, gezegenin tahmini sekiz milyondan yaklaşık bir milyonunu kaybedeceği konusunda uyardı. 

Doğa ile barışmak 

Tartışma sırasında, rapor yazarları Ivar Andreas Baste ve Robert Watson , bilimsel danışman Joyeeta Gupta ile birlikte, temel bulguların BM kuruluşları, hükümetler arası çevre kuruluşları ve çok taraflı çevre anlaşmaları da dahil olmak üzere bir dizi değerlendirmeye nasıl dayandığını açıkladı. 

"Genel olarak yaklaşık 50 önde gelen uzman bu sentezi hazırlamamıza ve yönlendirmemize yardımcı oldu" diyen Bay Watson, rapordaki "eylem seçeneklerinin" birbiriyle tutarlı olduğunu ekledi.  

Ayrıca, dünyanın refahını riske atan üç zorluğun birbiriyle bağlantılı olmasının SDG çerçevesi dahilinde birlikte ele alınabileceğinin altını çizdiler.  

Gezegensel acil durum 

 50 yılı aşkın bir süre önce Stockholm Konferansı'ndan bu yana, Bay Watson hem çevresel sorunların sayısının hem de ciddiyetinin arttığını belirterek, "Gezegende acil bir durum olduğunu açıkça biliyoruz" dedi. 

“İnsanlık doğaya savaş veriyor. Bu anlamsız ve intihara meyilli”, dedi Genel Sekreter António Guterres önsözde. "Pervasızlığımızın sonuçları, insan ıstırabında, yükselen ekonomik kayıplarda ve Dünya üzerindeki yaşamın giderek artan erozyonunda zaten görülüyor. 

Herkes için bir rol  

Rapor, sürdürülebilirliği desteklemek için enerji, su ve gıda sistemlerini hızla dönüştürerek çevresel düşüşün en kötü etkilerini önlemek ve tersine çevirmek için dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, işletmeler ve insanlar tarafından "hırslı ve koordineli eylem" ihtiyacını sürdürüyor.  

Ve COVID-19 acil durumu haklı olarak hükümet bütçelerini ve siyasi eylemleri meşgul ederken, bu salgına verilen yanıt nihayetinde gezegensel acil durumu ele almak için gereken ekonomik ve sosyal dönüşümleri hızlandırmalıdır.  

Robert Watson, "Bunlar sadece çevresel sorunlar değil, ekonomik, kalkınma, güvenlik, sosyal, ahlaki ve etik konulardır" dedi. 

Rapora göre sosyal ve ekonomik sistemleri dönüştürmek, doğayla ilişkimizi geliştirmek - değerini anlamak ve bu değeri karar vermenin merkezine koymak anlamına geliyor. 

“Doğaya bakış açımızı dönüştürerek, onun gerçek değerini fark edebiliriz. Bu değeri politikalara, planlara ve ekonomik sistemlere yansıtarak, yatırımları doğayı canlandıran ve bunun karşılığında ödüllendirilen faaliyetlere yönlendirebiliriz ”dedi. 

Editör: TE Bilisim