Gezi direnişinin üzerinden 8 yıl geçti.

2013 yılının 27 Mayıs gecesi ilk kıvılcımları Gezi Parkı’na iş makinalarının girişiyle ortaya çıkan, 31 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde yaşananlarla tarihsel bir kırılmaya dönüşen ‘Büyük Gezi Direnişi’, Türkiye tarihinde 15-16 Haziran işçi eylemlerinden bu yana en büyük isyan dalgası olarak da kabul edilebilir.

Gezi eylemlerinde yaşamlarını yitirenler, nasıl öldürüldüler?

1- Mehmet Ayvalıtaş: 2 Haziran günü Başbakan Erdoğan’ın Habertürk televizyonunda yayınlanan, Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programına katılarak protestoculara suçlamalarda bulunması üzerine olaylar kontrolden çıktı. Ümraniye’de bir taksinin yolu kesmeye çalışan kalabalığın arasına hızla girmesi sonucu Mehmet Ayvalıtaş yaşamını yitirdi.

2- Abdullah Can Cömert: Fas gezisine çıkmadan önce Başbakan’ın, “Evinde zorla tuttuğumuz bir %50 var” demesi ve Reuters muhabiriyle polemiğe girmesi gerginliğin sürmesine neden oldu. 3 Haziran'da Hatay’ın Armutlu İlçesi’nde gerçekleşen protestolarda Abdullah Can Cömert polisin darbesi ile hayatını kaybetti.

3- Ethem Sarısülük: Yurdun tamamında eylemler devam ederken 10 Haziran'da Ankara’da çatışmaların büyümesi üzerine Ethem Sarısülük polis kurşunuyla vuruldu. 14 Haziran'da yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün cenazesinin 16 Haziran günü Kızılay Meydanı’na getirilmek istenmesi üzerine olaylar çıktı.

4- Medeni Yıldırım: 28 Haziran günü Diyarbakır, Lice'de, Kayacık Jandarma Karakolu yanındaki kalekol inşaatının yapımının protestosu sırasında askerlerin ateş açması sonucu Medeni Yıldırım yaşamını yitirdi. İstanbul, Ankara, İzmir ve daha birçok şehirde Medeni Yıldırım için eylemler düzenlendi.

5- Ali İsmail Korkmaz: 2 Haziran'da, Eskişehir’de polis şiddetinden uzaklaşmaya çalışarak ara sokağa doğru yöneldiği sırada sivil giyimli 5-6 kişinin ve sivil polislerin saldırısına uğrayarak yaralanan Ali İsmail Korkmaz, 10 Temmuz 2013 günü öğle saatlerinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

6- Ahmet Atakan: Tuzluçayır, ODTÜ ve Okmeydanı direnişini selamlamak için Antakya Armutlu'da yürüyüş gerçekleştirildi. 9 Eylül günü yapılan eyleme katılan Ahmet Atakan polis saldırısı sırasında yaşamını yitirdi.

7- Berkin Elvan: Polisin Gezi Parkı'na müdahale ederek parktaki eylemi sonlandırması üzerine 16 Haziran günü Okmeydanı'nda düzenlenen eylem sırasında 15 yaşındaki Berkin Elvan gaz kapsülüyle başından vuruldu. Berkin, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 269 gün süren yaşam mücadelesi sonucunda 12 Mart günü hayatını kaybetti.

8- Mehmet İstif: 17'nci Mersin Akdeniz Oyunları’nın açılış törenine yalnızca AKP'lilerin alınmasını ve Başbakan'ın Mersin'e gelecek olmasını protesto etmek için 20 Haziran'da, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde gerçekleşen eylemde yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkılmasının ardından yüzünde ve ağzında oluşan yaralar nedeniyle tedavi gören Mehmet İstif, dil kökü kanseri nedeniyle 13 Mayıs'ta yaşamını yitirdi.

Editör: TE Bilisim