BM Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının başlamasını “dünyaya umut” yaymak için bir şans olarak memnuniyetle karşıladı.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da yaptığı konuşmada, dünyanın COVID-19  pandemisine karşı zafer kazanmak için "kararlılık, özveri ve disiplin" ile birleşmesi gerektiğini söyledi. 

“Diğer tüm etkinliklerden (Oyunlar) daha fazla dünyayı bir araya getirme gücüne sahiptir; ilham vermek; Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, elinde olimpiyat meşalesiyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne verdiği demeçte, neyin mümkün olduğunu göstermek için . 

Dünyanın şu anda başka bir enfeksiyon ve ölüm dalgasının ilk aşamalarında olduğu konusunda uyardı ve tüm ülkeleri Eylül ayına kadar nüfuslarının en az yüzde 10'unu aşılamak için “büyük bir küresel baskı” başlatmaya çağırdı. 

Tedros, bugün aşıların yüzde 75'inin sadece 10 ülkede uygulandığını, düşük gelirli ülkelerde ise "insanların sadece yüzde birinin en az bir doz aldığını" söyledi. 

İki yollu salgın 

DSÖ şefi, dünyanın oksijen de dahil olmak üzere aşıları, testleri ve tedavileri paylaşamamasının, dışa açılan zenginler ile sokağa kapanan yoksullar arasında “iki yollu bir pandemiyi” körüklediğini söyledi. 

“Bu sadece ahlaki bir rezalet değil; aynı zamanda epidemiyolojik ve ekonomik olarak kendi kendini baltalıyor” dedi ve eşitsizlik ne kadar uzun sürerse toparlanmanın o kadar yavaş olacağı konusunda uyardı.  

Daha fazla iletim, yıkıcı Delta varyantından bile daha büyük potansiyel olarak tehlikeli mutasyonlara yol açacaktır, diye uyardı. DSÖ yetkilisi,
 
"Ve ne  kadar çok varyant olursa, birinin aşılardan kaçma ve hepimizi birinci noktaya geri götürme olasılığı o kadar yüksek " diye işaret ederek, "hepimiz olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz" diye yineledi. 

'Hasta ve yorgun' 

Tedros, pandemiyi “dünyanın başarısız olduğu” bir sınav olarak nitelendirdi ve birbirimize karşı değil, virüse karşı bir yarışta olduğumuzu hatırlattı. 

"Bu açıklamaları yapmam için gereken süre içinde 100'den fazla insan COVID-19'dan hayatını kaybedecek" dedi. "Ve  8 Ağustos'ta Olimpiyat meşalesi söndüğünde, 100.000'den fazla insan ölecek ". 

DSÖ başkanına göre, COVID zaten dört milyondan fazla can aldı ve bu yılki ölüm sayısı geçen yılki toplamın iki katından fazla olduğu için geçiş ücreti artmaya devam ediyor. 

“Dünya insanları hasta ve yorgun” dedi, “virüsten bıktı… aldığı hayatlar ve geçim kaynakları… sebep olduğu acılar… hayatlarındaki kısıtlamalar ve aksamalar… ekonomilerde neden olduğu kargaşa… ve toplumlar…[ve] geleceğimizin üzerine döktüğü kara bulutlar”. 

Önemli dersler 

BM yetkilisi, COVID-19 salgınının sağlık risk altında olduğunda her şeyin risk altında olduğu da dahil olmak üzere birçok acı ama önemli ders verdiğini  söyledi. 

“Bu nedenle DSÖ'nün en büyük önceliği evrensel sağlık sigortasıdır” diye açıklayarak, tüm insanların sağlık hizmetlerine ihtiyaç duydukları yerde ve zamanda, finansal zorluklarla karşılaşmadan erişebilecekleri bir dünya vizyonunu paylaşıyor.

Pandeminin ne zaman biteceği sorulduğunda Tedros, “dünya onu bitirmeyi seçtiğinde” yanıtını veriyor.  

“ Bulaşmayı önleyecek ve hayat kurtaracak araçlara sahibiz . Ortak hedefimiz, gelecek yılın ortasına kadar her ülkenin nüfusunun yüzde 70'ini aşılamak olmalı” dedi. 

Virüsü izleme 

Bu arada DSÖ Çarşamba günü   , geçen hafta dünya çapında yeni vakalarda bir öncekine göre yüzde 12 artış olduğunu bildirdi , toplam 3.4 milyon yeni vaka. 

Pandeminin 19 ay önce başlamasından bu yana, 190 milyondan fazla onaylanmış enfeksiyon ve 4.109.000'den fazla ölüm oldu.

Editör: TE Bilisim