TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Güngören İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü`nde görevli kontrol görevlilerinin resmi kontrol amacıyla gittikleri bir gıda işletmesinde denetim görevlerini yerine getirirken saldırıya uğramalarına ilişkin 12 Ağustos 2022 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Tarafından Yapılan Basın Açıklaması Şu Şekilde;

GIDAMO: DENETİM GÖREVLİLERİNE SALDIRIYI KINIYORUZ

04.08.2022 tarihinde Güngören İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü`nde görevli kontrol görevlileri resmi kontrol amacıyla gittikleri bir gıda işletmesinde denetim görevlerini yerine getirirken bıçaklı saldırıya uğramışlardır. Şans eseri herhangi bir yaralanma olmadan engellenen saldırıyı kınıyor, kontrol görevlilerine geçmiş olsun diyoruz. Yaşanan bu olayla birlikte denetimlerde, denetçilerin emniyetini gözetecek tedbir ve uygulamaların acilen hayata geçirilmesi zorunluluğu bir kez daha anlaşılmıştır.

Bununla birlikte, gıda işletmelerinde yapılan denetimlerde; çok denetim, az ceza yazılması şeklinde kota – prim uygulamasının kaldırılması ve nitelikli denetim yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda sözleşmeli olarak görev yapan kontrol görevlilerinin özlük hakları tam olarak verilmeli, sözleşmeli – daimi ayrımı kaldırılmalıdır.

Denetimlerden ve cezai işlemlerden hemen sonra il/ilçe siyasi parti yöneticilerinin hatta diğer kamu kurumu yetkilerinin devreye girerek cezai işlemleri engellemeye çalışmaları önlenmelidir. Bu tür girişimlerle kamu görevini yapan Tarım ve Orman Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine baskı yapılmasının önüne geçilmelidir.

Özellikle, son yıllarda artış gösteren kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetin yanında, bir de Gıda Denetçilerine şiddetin yaygınlaşmaması için gereken önlemleri almak ülkeyi yönetenlere düşmektedir.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

Editör: TE Bilisim