Genel Sekreter António Guterres Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in başkanlık ettiği çatışma ve gıda güvenliği konulu bir tartışma sırasında Güvenlik Konseyi'ne verdiği demeçte, "Savaş başladığında insanlar aç kalıyor" dedi.

Dünyadaki yetersiz beslenmiş insanların yaklaşık yüzde 60'ının çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşadığını ve  “hiçbir ülkenin bağışık olmadığını” da sözlerine ekledi .

Çatışma açlık demektir

Geçen yıl, dünya çapında akut açlık çeken 140 milyon insanın çoğu sadece on ülkede yaşıyordu: Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Etiyopya, Haiti, Nijerya, Pakistan, Güney Sudan, Sudan, Suriye ve Yemen – bunlardan sekizi Konsey gündeminde yer almaktadır.

“Şüphesiz:  Bu Konsey çatışmayı tartıştığında, açlığı tartışırsınız . Barışı koruma ve siyasi görevlerle ilgili kararlar alırken, açlıkla ilgili kararlar da veriyorsunuz. Ve  fikir birliğine varamadığınızda, aç insanlar yüksek bir bedel ödüyorlar ” dedi Bay Guterres.

Merkezi Acil Müdahale Fonu'nun Nijer, Mali, Çad ve Burkina Faso'daki gıda güvenliği ihtiyaçlarını karşılamak için 30 milyon doları serbest bıraktığını duyurmaktan memnuniyet duysa da, üzgün bir şekilde “Ama okyanusta bir damla” dedi. 

Acil açlık seviyeleri

BM başkanı, kırk yılın en uzun kuraklığını yaşayan ve 18 milyondan fazla insanı etkileyen Afrika Boynuzu'ndaki gıda güvensizliği konusundaki endişelerini dile getirirken, sürekli çatışma ve güvensizlik Etiyopya ve Somali halkının başına bela oldu.

Küresel olarak, 38 ülkede 44 milyon insan, IPC 4 olarak bilinen acil açlık seviyelerinde – kıtlıktan sadece bir adım uzakta.

Etiyopya, Güney Sudan, Yemen ve Madagaskar'da yarım milyondan fazla insan zaten IPC 5 düzeyinde: felaket veya kıtlık koşulları.

'Korkutucu yeni boyut'

BM şefi, “Ukrayna'daki savaş şimdi bu küresel açlık tablosuna ürkütücü yeni bir boyut ekliyor” dedi .

Rusya'nın işgali, gıda ihracatında büyük bir düşüş anlamına geldi ve temel gıdalar için yüzde 30'a varan fiyat artışlarını tetikleyerek Afrika ve Orta Doğu'daki ülkelerdeki insanları tehdit etti.

Senegal, Nijer ve Nijerya liderleri Bay Guterres'e yıkımın eşiğinde olduklarını doğruladılar.

BM insani yardım operasyonları yardım için hazırlanırken, geçen yıl gıda yardımı maliyetinin ortalama yüzde 65 arttığı Doğu Afrika da dahil olmak üzere, artan gıda fiyatlarının etkisinde kalıyorlar.

'Ölümcül dinamiği' kırmak

Üst düzey BM yetkilisi, çatışmaları sona erdirmek, yenilerini önlemek ve sürdürülebilir barışı inşa etmek için siyasi çözümlere yatırım yapmaktan başlayarak, ülkelerin “ölümcül çatışma ve açlığın dinamiğini” kırmak için atabilecekleri dört eylemi sıraladı.

En önemlisi, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmemiz gerekiyor ," dedi ve Konsey'i "Ukrayna'da ve her yerde silahları susturmak ve barışı teşvik etmek için" elinden gelen her şeyi yapmaya çağırdı.

İkinci olarak, siviller için insani yardım erişimini ve temel mal ve malzemeleri korumanın öneminin altını çizerek, üyelerin “uluslararası insancıl hukuka uyulmasını talep etmedeki kritik rolüne ve ihlal edildiğinde hesap verebilirliği sürdürmeye” dikkat çekti.

Üçüncüsü, gıda güvensizliği, enerji ve finansmanın birbirine bağlı risklerini azaltmak için “çok daha fazla koordinasyon ve liderliğin” olması gerektiğini söylerken, “ küresel gıda güvensizliğine yönelik herhangi bir anlamlı çözümün Ukrayna'nın tarımsal üretimi ile gıda ve gübre üretimini yeniden bütünleştirmeyi gerektirdiğini ” hatırlattı. Rusya ve Belarus'un dünya pazarlarına açılması - savaşa rağmen ”.

Son olarak, bağışçıların insani yardım çağrılarını resmi kalkınma yardımı ile tamamen finanse etmesi “her zamankinden daha gerekli”.

Genel Sekreter, “Dünya kitlesel açlığın eşiğindeyken, onu başka önceliklere yönlendirmek bir seçenek değil… Açları doyurmak küresel barış ve güvenliğe yapılan bir yatırımdır” dedi.

Bolluk dünyasında hiç kimse “  bu Konsey üyeleri” de dahil olmak üzere açlıktan ölen “tek bir çocuğu, kadını veya erkeği” kabul etmemelidir.

Dünya Gıda Programı ( WFP ) başkanı David Beasley, açlığı tetikleyen “mükemmel fırtına”, yani çatışma, iklim değişikliği ve COVID salgını hakkında kapsamlı bir şekilde konuştu.

Mali, Çad, Malavi ve Burkina Faso'daki istikrarsızlaştırıcı dinamikleri; Sri Lanka, Endonezya, Pakistan ve Peru'daki ayaklanmalar ve protestolar; Etiyopya ve Afganistan'daki çatışmalar; Afrika'da kuraklık ve kıtlık ve artan sayıda insan olarak “dünya çapında bir ateş çemberi” “açlığa doğru yürümeye” devam ediyor.

Küresel olarak “ Gıda güvenliği barış ve istikrar için kritik öneme sahip ” dedi.

WFP başkanı, 276 milyon insanın yiyecek bulmak için mücadele ettiğini ve 43 ülkede 49 milyonunun “kıtlığın kapısını çaldığını” ve bunun sadece ölümle değil, aynı zamanda toplumları istikrarsızlaştıran “eşsiz göçle” sonuçlandığını söyledi.

Ve "mükemmel fırtına" 2022'de gıda fiyatlarında artışa yol açarken,  2023'te gıda mevcudiyetinin büyük endişe olacağını söyledi .

Bay Beasley, üretimi artırmanın, Ukrayna limanlarını açmanın ve pazarları istikrara kavuşturmak ve küresel gıda krizini ele almak için silolarını boşaltmanın önemini vurguladı.

Konseye “Bugün acilen hareket edin” dedi.

Refahı tersine çevirmek

Gıda ve Tarım Örgütü (  ) Genel Direktörü Qu Dongyu, insanların, barışın, refahın ve gezegenin önemini tartıştı.

“ Dünya çapında refah tersine dönüyor ” dedi. Eşitsizlik büyürken “Gıda güvenliği, sağlık güvenliği ve gelir daha az”.

2022'de daha da kötüleşmeyi tehdit eden “küresel olarak akut açlıkta ani artış” olduğuna dikkat çekti.

FAO, en savunmasız kişilerin hayatlarını kurtarmak ve geçim kaynaklarını korumak için tarım-gıda sistemlerini güçlendirirken, çatışmayı “açlığın en büyük itici gücü” olarak nitelendiren üst düzey yetkilisine göre “birlikte daha fazlasının yapılması gerekiyor”.

Komşunu koru

Bu arada,  Bay Qu'ya göre , Ukrayna savaşı dünyayı “tarihsel olarak yüksek” gıda ve enerji fiyatlarıyla etkiliyor – “küresel hasadı riske atıyor”.

Bu küçük gezegen köyünde komşu olduğumuzu hatırlattı. Birinin başına gelenler hepimizi etkiler” dedi ve önümüzdeki aylarda ve yıllarda hızlanan akut gıda güvensizliğini önleme ihtiyacına işaret etti.

Bay Qu, “ İnsanları, tarımsal gıda sistemini ve ekonomiyi gelecekteki şoklara karşı korumalıyız …sürdürülebilir üretkenliği artırmalı [ve] ilgili hizmetleri sunma kapasitesini güçlendirmeliyiz” dedi.

'Bize düşeni yapın'

"Hepimiz üzerimize düşeni yaparsak" kimsenin aç kalmasına gerek yok, diye ekledi, tarım-gıda sistemlerine yatırım yapmayı "her zamankinden daha alakalı" olarak nitelendirdi.

FAO başkanı sözlerini Çince bir şiirle bitirerek şunları söyledi:

“Dağ yüksektir. İnsanlar hayatta kalmak için yiyeceğe bağımlıdır. Dünya çapında milyonlarca insana hizmet etmek için birlik içinde çalışmamız gerekiyor” dedi.

Toplantının tamamını izlemek için tıklayınız .

Editör: TE Bilisim