Global Times baş editörü Hu Xijin, önde gelen bir devlet medyası gazetecisi olan Çinli tenisçi Peng Shuai'nin "özgürce" evinde kaldığını ve "yakında" kamuoyu önüne çıkacağını söyledi.

Peng, 2 Kasım'da Çin sosyal medyasında eski başbakan yardımcısı Zhang Gaoli'nin onu sekse zorladığını ve daha sonra karşılıklı rızaya dayalı bir ilişkiye sahip olduğunu söylediğinden beri, dünyanın bir numarası Peng ne görüldü ne de kendisinden haber alındı.

Ne Zhang ne de Çin hükümeti iddiaları hakkında yorum yapmadı. Peng'in sosyal medya gönderisi hızla silindi ve konunun Çin'in yoğun sansürlü internetinde tartışılması engellendi.

Hu , Twitter'da "Geçtiğimiz birkaç gün içinde özgürce kendi evinde kaldı ve rahatsız edilmek istemedi. Halkın içine çıkacak ve yakında bazı etkinliklere katılacak" dedi.

Global Times, Çin'in iktidardaki Komünist Partisi'nin resmi gazetesi Halkın Günlüğü tarafından yayınlanmaktadır.

Hu, Çin devlet medyası için çalışan bir gazetecinin Twitter'da paylaştığı ve Peng'i evde gösterdiği iddia edilen fotoğrafların, Peng'in "mevcut durumunu" tasvir ettiğini kaynakları aracılığıyla doğruladığını söyledi.

Ayrıca Cumartesi günü Peng'i bir restoranda gösteren bir video yayınladı.

Reuters, resimlerin veya videonun gerçekliğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Kadınlar Tenis Birliği (WTA) başkanı Steve Simon yaptığı açıklamada, "Çin devlet medyası tarafından Peng Shuai'yi Pekin'deki bir restoranda gösteriyormuş gibi görünen videoları gördüğüme sevindim." Dedi.

"Onu görmek olumlu olsa da, özgür olup olmadığı ve herhangi bir zorlama veya dış müdahale olmaksızın kendi başına karar verip eyleme geçirip geçiremeyeceği belirsizliğini koruyor. Bu video tek başına yetersiz.

"Başından beri belirttiğim gibi, Peng Shuai'nin sağlığı ve güvenliğinden ve cinsel saldırı iddiasının sansürlenmesinden ve halının altına süpürülmesinden endişe duymaya devam ediyorum. Olması gereken şey konusunda nettim ve Çin ile ilişkimiz şu anda çok açık."

Onun nerede olduğuyla ilgili artan endişenin ortasında, WTA turnuvaları Çin'den çekmekle tehdit etti ve erkeklerin ATP'si Çinli yetkililerden netlik talep etti. ABD, Peng'in nerede olduğunu ve güvenliğini kanıtlamak için çağrıda bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Çin makamları, onun güvenliği ve nerede olduğuna dair doğrulanabilir kanıtları acilen sağlamalıdır.

"Herkesin tepki korkusu olmadan konuşmasına izin verilmeli. Dünyanın herhangi bir yerindeki tüm cinsel saldırı raporları soruşturulmalı."

Kıdemli IOC üyesi Dick Pound, Reuters'e verdiği demeçte, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2022 Pekin Olimpiyatları'na ev sahipliği yapanlarla sert bir çizgiye girmeye zorlanabileceğini söyledi.

Şimdiye kadar IOC, "sessiz diplomasinin" bir çözüm için en iyi fırsatı sunduğuna inandığını söyleyerek yorum yapmaktan kaçındı.

IOC'nin akranları tarafından seçilen sporculardan oluşan Sporcular Komisyonu, Peng için "çok endişeli" olduğunu ve onunla ve diğer sporcularla iletişimin yakında kurulabileceğini umduğunu söyledi. 

Wimbledon organizatörleri All England Lawn Tennis Club bir açıklamada şunları söyledi : "Peng Shuai'nin güvende olduğunu anlama ihtiyacında tenisin geri kalanıyla birlikteyiz. WTA'nın ilişkilerimiz aracılığıyla onun güvenliğini sağlama çabalarını desteklemek için çalışıyoruz."

İsviçreli tenisçi Roger Federer de Peng için endişelerini dile getiren sporcuların ortak tepkisine katıldı.

Federer, Sky Sports İtalya'ya verdiği demeçte, "Dünyanın bir numarası (çift oyuncu) idi, ancak bundan bağımsız olarak umarım iyidir."

"Bütün tenis ailesi onun yanında. Tüm oyuncularla bağlantım var. Umarım yakında ondan iyi haberler gelir."

İspanyol tenisçi Rafa Nadal da durumu yakından takip ettiğini söyledi.

Nadal, L'Equipe'a verdiği demeçte, "Haberleri takip ediyorum ve Peng Shuai hakkında okuyorum." "Tüm bilgilere sahip olmasam bile, en önemli şey onun iyi olup olmadığını bilmek. Tenis ailesinden hepimiz onu yakında tekrar aramızda görmeyi umuyoruz."

Editör: TE Bilisim