WASHINGTON (AP) - Salı günü Adalet Bakanlığı, hükümetin 20 yıldan uzun bir süre önce Microsoft'a karşı açtığı çığır açıcı davadan bu yana rekabeti korumaya yönelik en önemli girişimi olan çevrimiçi arama ve reklamcılıktaki hakimiyetini kötüye kullanmaktan Google'a dava açtı.

Ve bu sadece bir açılış olabilir. Apple, Amazon ve Facebook gibi diğer büyük teknoloji şirketleri hem Adalet Bakanlığı hem de Federal Ticaret Komisyonu'nda soruşturma altında.

ABD Başsavcı Yardımcısı Jeff Rosen gazetecilere verdiği demeçte, "Google internete açılan bir kapı ve bir arama reklamcılığı devidir" dedi. "Rekabete zararlı dışlayıcı uygulamalarla tekel gücünü korumuştur."

Kanun koyucular ve tüketici savunucuları uzun süredir Google'ı çevrimiçi arama ve reklamcılıktaki hakimiyetini kötüye kullanmakla suçluyorlar. Dava federal mahkemede açılan Washington, DC, Google, Google tarayıcılarda varsayılan arama motorudur sağlamak için ankesörlü telefon üreticilerine reklamcılar toplanan milyarlarca dolar kullandığını iddia ediyor. 

Rekabeti ve yeniliği bastırdığı

Hükümet, bu durumun daha küçük yeni rakiplerinden Google'a kadar rekabeti ve yeniliği bastırdığını ve arama kalitesini düşürerek ve gizlilik korumalarını ve alternatif arama seçeneklerini sınırlayarak tüketicilere zarar verdiğini iddia ediyor.

Eleştirmenler, milyarlarca dolarlık para cezalarının ve son yıllarda Avrupalı ​​düzenleyiciler tarafından Google'ın uygulamalarında dayatılan zorunlu değişikliklerin yeterince ağır olmadığını ve Google'ın davranışını değiştirmek için parçalanması gerektiğini iddia ediyor. 

Adalet Bakanlığı, mahkemeden "rekabete aykırı herhangi bir zararı gidermek için gerektiği şekilde" yapısal yardım kararı vermesini istemesine rağmen, bu doğrultuda belirli çözümler sunmadı.

Bu, şirketin Chrome tarayıcısının bir parçası gibi olası temel değişikliklere kapı açar.

Google kendini savunma sözü verdi ve hemen tweet ile yanıt verdi : “Adalet Bakanlığı'nın bugünkü davası derinden kusurlu. İnsanlar Google'ı tercih ettikleri için kullanıyor - mecbur oldukları için veya alternatif bulamadıkları için değil. "

Davada tümü Cumhuriyetçi başsavcılardan oluşan 11 eyalet federal hükümete katıldı. Ancak diğer bazı devletler itiraz etti.

New York, Colorado, Iowa, Nebraska, Kuzey Carolina, Tennessee ve Utah'ın başsavcıları, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Google ile ilgili soruşturmalarını sonuçlandırmadıklarını ve dava açmaya karar verirlerse DOJ'larla davalarını birleştirmek isteyeceklerini belirten bir açıklama yaptı. New York Eyaleti başsavcılığının sözcüsü Fabien Levy, "Bu iki partili bir açıklama" dedi. "Temelde hâlâ detaylandırılması gereken şeyler var"

Başkan Donald Trump'ın yönetimi uzun süredir Google'ı göz önünde bulunduruyor. Trump'ın en iyi ekonomi danışmanlarından biri iki yıl önce Beyaz Saray'ın Google aramalarının hükümet düzenlemesine tabi olup olmayacağını düşündüğünü söyledi. Trump sık sık Google'ı eleştirdi, muhafazakarların arama devinin muhafazakarlara karşı önyargılı olduğu ve bakış açılarını bastırdığına dair temelsiz iddialarını geri dönüştürdü.

Editör: TE Bilisim