Yeni bir Greenpeace araştırmasına göre, daha sıcak ve daha uzun yazlar ve daha yağışlı aylar, Pekin ve Şanghay da dahil olmak üzere Çin'deki ana şehir merkezlerinde daha fazla risk oluşturabilir 

Başkent Pekin ve en kalabalık şehri Şanghay da dahil olmak üzere Çin'in kilit şehir merkezlerinin daha sıcak ve daha uzun yazların yanı sıra daha yağışlı aylarla karşı karşıya kalması bekleniyor.

Greenpeace Doğu Asya, aşırı sıcaklık ve yağış riskinin şu anda yoğun nüfuslu şehir merkezlerinde en yüksek olduğunu, ancak ülkenin büyük şehirlerinin eteklerinde daha kentsel hale gelen topluluklarda hızla büyüdüğünü söyledi.

Greenpeace'in Pekin'deki iklim ve enerji proje lideri Liu Junyan, yetkililere daha fazlasını benimsemeleri için çağrıda bulunurken, bunun yaşlılar ve açık havada çalışanlar için tehlikeli ısı dalgalarına daha fazla maruz kalma ve aynı zamanda Şanghay , Şanghay gibi şehirlerde daha ağır sel baskınları anlamına gelebileceğini söyledi.

Çalışma, Pekin'in ortalama sıcaklıktaki "en büyük artışı" yaşadığını, her 10 yılda bir 0,32 santigrat derece (0,58 derece Fahrenhayt) oranında arttığını ve 2000 yılından bu yana ısı dalgalarının sıklığının "önemli ölçüde" arttığını buldu.

Çalışma, 2040 civarında beklenen küresel emisyon zirvesini hesaba katarak, Pekin'in bazı bölgelerinde sıcaklıktaki artışın 2100 yılına kadar 2,6C'yi (4,7F) aşabileceğini ve yazların 28 gün daha uzun olacağını ekledi.

Liu, "Pekin için, bu sıcaklık artışının 35 derece [Celcius] veya daha yüksek sıcaklıklarda daha fazla gün gibi görüneceğini biliyoruz." Dedi.

"Önemli olan, 2,6 derecelik bir artış, ısı dalgalarına daha fazla maruz kalma anlamına geliyor. Yaşlılar, inşaat işçileri ve teslimat şoförleri gibi açık havada yorucu işlerde çalışan insanlar risk altındadır” dedi.

Çeşitli hava durumu monitörleri ve haber raporlarına göre, bu yılın Şubat ayında, bazı bölgelerde sıcaklık - kış mevsiminde kaydedilen en yüksek sıcaklık - 25,5C'ye (78F) yükseldi.

Greenpeace, yazların Şanghay'da 24 ila 28 gün arasında ve güney Guangdong eyaletinde 40 günden fazla uzayacağını söyledi. Şanghay ve Guangdong eyaletinin bazı bölgelerinde aşırı yağışlarda yüzde 25'ten fazla artış yaşanırken, bölgenin kuzeybatısı daha fazla kuraklık yaşayacak.

Greenpeace uyarıları, Çin'de iklim değişikliğine bağlı aşırı sıcaktan kaynaklanan riskin arttığını gösteren benzer çalışmaları takip ediyor.

Editör: TE Bilisim