Çevre örgütü, suda yakında Pasifik okyanusuna salınabilecek 'tehlikeli' seviyelerde karbon-14 bulunduğunu söylüyor.

Greenpeace'in yaptığı bir araştırmaya göre, enkaz halindeki Fukushima Daiichi nükleer santralinden denize salınacağı bildirilen kirli su, insan DNA'sına zarar verme potansiyeline sahip radyoaktif bir madde içeriyor .

Çevre grubu, tesisteki 1.000'den fazla tankta depolanan 1.23 milyon ton suyun, halihazırda geniş çapta rapor edilmiş olan trityum miktarlarına ek olarak, radyoaktif izotop karbon-14'ün “tehlikeli” seviyelerini içerdiğini iddia ediyor.

Stemming the Tide 2020 raporunun yayınlanması : Fukushima radyoaktif su krizinin gerçekliği, Japon medyasının hükümetin Pasifik okyanusuna suyu serbest bırakmaya yakın olduğunu söyleyen yerel balıkçıların itirazlarına rağmen, hareket etmek geçim kaynaklarını yok edecek .

Başbakan Yoshihide Suga bu hafta “Konuyu sonsuza kadar erteleyemeyiz” dedi. "Mümkün olan en kısa sürede sorumlu bir karar vermek istiyoruz."

Raporda, karbon-14'ün 5.370 yıllık bir yarı ömre sahip olduğu ve "tüm canlı maddelere dahil edildiği" belirtildi.

Karbon-14, toplu insan radyasyon dozuna önemli bir katkı olarak özellikle önemlidir ve insan DNA'sına zarar verme potansiyeline sahiptir. Trityumdan binlerce kat daha yüksek bir seviyede balıkta yoğunlaşıyor. 

Japon hükümeti ve Tepco, tesisin tsunamiden zarar görmüş reaktörlerini soğutmak için kullanıldığında lekelenen suyu "arıtılmış su" olarak adlandırıyor ve sadece trityum içerdiği izlenimini veriyor.

Tepco'nun gelişmiş sıvı işleme sistemi, sudan yüksek düzeyde radyoaktif maddeler çıkarır, ancak nükleer santrallerin rutin olarak seyreltip okyanusa döktüğü radyoaktif bir hidrojen izotopu olan trityumu filtreleyemez.

Greenpeace, sistemin karbon-14'ü yok etmek için tasarlanmadığını Tepco ile doğruladığını söyledi.

Raporun yazarı ve Greenpeace Almanya'da kıdemli nükleer uzmanı olan Shaun Burnie, “Felaketin başlamasından yaklaşık 10 yıl sonra Tepco ve Japon hükümeti, Fukushima Daiichi'deki krizin ölçeğini hala araştırıyorlar” dedi.

“Kirlenmiş sudaki radyoaktif madde hakkında ayrıntılı bilgileri yıllarca kasıtlı olarak sakladılar. Fukushima, daha geniş Japonya vatandaşlarına ve Güney Kore ve Çin gibi komşu ülkelere Pasifik okyanusuna atılacak kirli suyun tehlikeli seviyelerde karbon-14 içerdiğini açıklamayı başaramadılar.

Binlerce yıl boyunca tehlikeli kalacak

Bunlar, sudaki diğer radyonüklitlerle birlikte genetik hasara neden olma potansiyeli ile binlerce yıl boyunca tehlikeli kalacaktır. Bu planların terk edilmesi için bir neden daha var. "

Japonya hükümetinin suyun kaderi hakkında önümüzdeki hafta bir karar açıklaması bekleniyor. Basında çıkan haberlerde, projenin en erken 2022'de başlayacağı ve tamamlanmasının onlarca yıl süreceği söylendi. Yomiuri Shimbun gazetesine göre, Fukushima Daiichi'deki su, serbest bırakılmadan önce bitkinin içinde seyreltilerek 40 kat daha az konsantre olacak.

Nükleer santral sahasında depolama alanı küçüldükçe bir karar için baskı oluşuyor ve Tepco, mevcut tüm tankların 2022'nin ortasına kadar dolu olacağını tahmin ediyor.

Editör: TE Bilisim