CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi sürecinde 65 yaş üstü ve kronik hastaların merakla beklediği grip aşılarının akıbetini CİMER’e sordu. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin grip aşısı üretimi yapan firmalardan hangi tarihte, kaç doz aşı sipariş edildiği yönündeki verileri "ticari bilgiler" olduğu gerekçesiyle açıklamadı. CHP’li Bulut, "Kaç doz aşı alındığı konusundaki soruya ticari bilgi olduğu gerekçesiyle yanıt verilmemesi toplumda güvensizliğe neden oluyor. Sürecin kapalı yürütüldüğünü gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

ANKARA///

Koronavirüs salgınında olası bir ikinci dalganın yaşanabileceği endişeleri dile getirilirken; uzmanlardan ve resmi makamlardan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan milyonlarca vatandaşa grip aşısı olmaları konusunda uyarılar geliyor. Pandemideki artış eğilimi sürerken, milyonlarca vatandaş ise grip aşısı olmayı bekliyor. Bu kapsamda CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, bilgi edinme yasası kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yaptığı başvuruda Türkiye'nin ilgili firmalardan hangi tarihte, kaç doz grip aşısı sipariş ettiğini sordu. CHP'li Bulut, Türkiye'ye gelecek grip aşılarından kaç dozun pandemiyle mücadele eden sağlık emekçileri için ayrılıp ayrılmadığını da sordu.

KAÇ DOZ OLDUĞU TİCARİ BİLGİYMİŞ

Sağlık Bakanlığı Ekonomik Değerlendirmeler ve İlaç Tedarik Yönetimi Daire Başkanlığı; CHP'li Bulut'in Türkiye'nin kaç doz grip aşısı aldığıyla ilgili sorusuna yanıt verdi. Sağlık Bakanlığı'nın yanıtında" Başvurunuzda yer alan bilgiler ticari bilgileri kapsadığından sistem üzerinden cevap verilememektedir" ifadeleri yer aldı. Kaç doz aşı alındığı konusunda bilgi vermeyen Bakanlık bu konuda ilgili talebin ilgili firmalara bildirilebileceğini belirterek topu ilaç firmalarına attı.

'MÜCADELEDE ŞEFFAFLIK SAĞLANMALI'

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, kendisinin TBMM Sağlık Komisyonu üyesi olduğunu anımsatarak, "Bu, bize bu tür bilgilerin verilmesi anlamında önem arz ediyor" diye konuştu. Pandemiyle mücadelede en önemli konulardan birinin şeffaflık olduğunu kaydeden CHP'li Bulut, pandemiyle ilgili her türlü verilerin vatandaşla paylaşılması gerektiğine işaret ederek, "Vatandaşlar ona göre tedbirini alsın ve bilinçlensin" görüşünü dile getirdi.

'TOPLUMDA GÜVENSİZLİĞE NEDEN OLUYOR'

CHP'li Bulut, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere vatandaşların grip aşısı olması gerektiği yönünde kamuoyuna çağrı yaptığına dikkat çekerek, "Bugüne kadar maske dağıtımı, sokağa çıkma yasağının uygulanması ve pandemiyle ilgili verilerin paylaşılmasında hep şüphe ve güvensizliğe neden oldular. Kaç doz aşı alındığı konusundaki soruya ticari bilgi olduğu gerekçesiyle yanıt verilmemesi toplumda güvensizliğe neden oluyor. Sürecin kapalı yürütüldüğünü gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim