Grönland'da yeni petrol ve gaz rezervleri arayanlar bunu unutabilir: Arktik adası hükümeti, "iklim krizini ciddiye aldığını" söyleyerek yeni ruhsat vermeyi durdurmayı planlıyor.

Grönland'ın doğal kaynaklar bakanı Naaja Nathanielsen, daha fazla petrol ve gaz çıkarılmasının çevre ve iklimsel etkilerinin, potansiyel finansal kazançlara karşı tartıldığında "çok yüksek" olarak değerlendirildiğini ve bu nedenle durdurulduğunu söyledi . 

Ve daha fazla arama ruhsatı vermemek "doğal bir adımdı", çünkü Grönland, Başbakan Mute Agede liderliğindeki devasa Arktik adası Kabinesine göre "iklim krizini ciddiye aldı".

Inuit geleneklerinden kaynaklanan balıkçılık gibi doğal kaynaklarının sürdürülebilir tarımına vurgu yapan kabine, "Gelecek petrolde yatmıyor. Gelecek yenilenebilir enerjiye ait ve bu açıdan kazanacak daha çok şeyimiz var" dedi.

Enerji Bakanı Kalistat Lund, Grönland'ın "ülkemizde iklim değişikliğinin sonuçlarını her gün" yaşadığını ve "iklim değişikliğini ciddiye aldığını" söyledi.

Lund, parlamentosu Naalakkersuisut'un "kendimizi sömüremeyeceğimiz büyük hidroelektrik potansiyeli için" yeni yatırımlar çekmeye çalıştığını söyledi.

Nathanielsen, "Bu adım doğamız adına, balıkçılığımız adına, turizm sektörümüz adına ve işimizi sürdürülebilir potansiyellere odaklamak adına atılmıştır" dedi.

Doğal kaynaklar bakanı Naaja Nathanielsen, adımın 'iklim kaygıları, çevresel kaygılar ve ekonomik sağduyu' temelinde atıldığını söyledi.

İklim için değil, aynı zamanda kâr için yetersiz kapsam

Bununla birlikte, rapor ayrıca, son yıllarda yapılan arama çalışmalarının, belirlenen petrol ve gaz rezervlerinin çoğunda düşük karlılık olduğunu ve hatta bazılarının çıkarılmasının değerinden daha pahalıya mal olacağını belirtti.

1970'lerden bu yana petrol ve gaz arama çalışmaları Shell, Chevron, ExxonMobil ve Eni'yi içeriyordu, ancak ABD Jeolojik Araştırması ve Danimarka'nın Grönland'ın batı kıyısındaki petrol ve doğu kıyısındaki doğalgaz tahminlerine rağmen sondaj büyük ölçüde kurudu.

Grönland, iki küçük şirkete mevcut dört hidrokarbon lisansı verdi, şirketler sahalarda faaliyet göstermeye devam ettiği sürece bunları iptal edemez. 

Greenpeace Nordic'in genel sekreteri haftalık Danimarka teknoloji dergisi Ingenioeren'e verdiği demeçte, "Anladığım kadarıyla, kalan [araştırma] lisanslarının çok sınırlı bir potansiyeli var.

İklim uyarısına atfedilen kutup erimesi, spekülatörleri Grönland'ın mevcut %85 buz tabakası örtüsüne rağmen, çıkarmanın zamanla daha kolay hale geleceğini tahmin ederek minerallerine odakladı. 

Ancak Nisan ayındaki erken seçimler ve hükümet değişikliğinden bu yana, Agede'nin Inuit Ataqatıiğit partisinin yoğun bir şekilde doğal kaynak politikalarına odaklanan bir kampanyanın ardından iktidara gelmesiyle , bu tür faaliyetleri sınırlamaya yönelik siyasi teklifler hız kazanmaya başladı.

Şu anda parlamentoda hazırlanan bir yasa tasarısı gelecekte "uranyum ön araştırma, arama ve çıkarma" yasağını getiriyor.

Danimarka'dan kısmen bağımsız olan geniş ada

Başta başkent Nuuk olmak üzere yalnızca 57.000 kişinin yaşadığı Grönland, uzun süredir Danimarka'dan daha fazla bağımsızlık istiyor.

Dünyanın en büyük adası, Suudi Arabistan, Meksika veya Endonezya'dan biraz daha büyük olan 2.166.086 kilometre kare (836.330 mil kare) genişliğindedir.

Nuuk, Danimarka'nın para birimi, dış ilişkiler ve savunma üzerindeki kontrolünü elinde tutmasıyla, maden kaynakları üzerindeki egemenlik de dahil olmak üzere 2009'da kendi kendini yönetti. 

Ada hala Danimarka tarafından finansal olarak destekleniyor ve Grönland'daki bazıları tarafından doğal kaynak keşfi, daha tam bağımsızlığa giden potansiyel bir yol olarak görülüyor.

Nadir topraklar Grönland'ın en bol kaynağı mı?

Çin de, Grönland'ın güney ucundaki Kvanefjeld uranyum ve nadir toprak yatağı da dahil olmak üzere, Çinli grup Shenghe tarafından desteklenen Avustralyalı bir şirket olan Greenland Minerals aracılığıyla keşifte hisse peşinde koştu.

17 metalden oluşan bir grup olan nadir toprak elementleri, akıllı telefonlar, düz ekranlar, elektrikli arabalar ve silahlar gibi yüksek teknolojili cihazlar yapmak için gereklidir.

Grönland Mineralleri, üç başarılı ret sonrasında geçen yıl Grönland'ın önceki hükümetinden resmi onay aldı. Ancak Nisan ayındaki oylamayı kazanan Başbakan Mute Agede, partisinin projeyi durdurmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim