Yerli halk ve toplumsal hareketler, nüfusun yüzde 59'una ulaşan ayrımcılığın ve yoksulluğun sona ermesini talep etti.

Yerli halkların, sosyal aktivistlerin, köylülerin ve Sosyal ve Halk Meclisi (ASP) liderliğindeki Guatemala sivil toplumunun yüzlerce temsilcisi, bu Salı günü başkentin ana caddelerinde ayrımcılığa karşı ve yerli, siyah ve popüler.

Guatemala'daki protesto, "Yerli, Siyah ve Halk Direnişi Günü" olarak yeniden adlandırılan ve 500 yıldan uzun bir süre önce Avrupa sömürgeciliğine karşı çıkmanın yanı sıra, 200 yıllık sahte bağımsızlığı kınadıkları bir tarihte diğer Latin Amerika ülkelerinin protestolarına katılıyor. Protestocuların hala bir tür devlet sömürgeciliğinin kurbanı olduklarını ima ettikleri gibi, İspanyol tahtından önce.

Bu anlamda Dayanışma Festivalleri gibi insani yardım kuruluşları, Kamu Bakanlığı'ndan hak talepleriyle sonuçlanan bir yolculuk kapsamında, "Abya Yala'daki Avrupa işgalinden 529 yıl sonra yağma ve sömürgeciliğin devam ettiğine" dikkat çekti.

"Alejandro Giammattei Hükümeti'nin korkunç ve feci yönetimi, açlığın, yoksulluğun, terk edilmenin kötüleşmesi nedeniyle en çok yerli halkların etkilendiği küresel bir pandeminin ortasında gelişen mücadele ve direnişin bu yeni yıldönümünde, Guatemala Devletinin dışlanması ve yapısal ırkçılığı”, Ulusal Yakınsama Maya Waqiob'Kej'i belirtti.

Maya K'iche lideri Andrea Ixchíu, yerli halkların basit bir şekilde varlığının, yüzyıllardır sömürgeci, soykırımcı ve ekosidal şiddete karşı savaşan bir direniş ifadesi oluşturduğunu belirtti. "Rüyalarımız onları sömürgeleştiremedi, eylemimiz söylemimizdir" dedi.

Yürüyüşün bir parçası olarak, dört Guatemala yerli halkının (Maya, Xinka, Garífuna ve Ladino) çok renkli bayrağı Reforma Caddesi'ne çekildi ve yolculuk boyunca protestocuları belirledi; Aynı zamanda, orada bulunan birkaç kadın onu omuzlarında bir pelerin olarak kullandı.

Guatemalalıların yüzde 59'u yoksulluk sınırında yaşıyor

Uluslararası İnsan Hakları kurumları tarafından sağlanan verilere göre, tahmini nüfusu 16,3 milyon olan Guatemalalıların yüzde 59'u yoksulluk sınırında yaşıyor ve çocukların neredeyse yüzde 50'si yetersiz beslenmeden muzdarip. bu tür göstergeleri azaltmak için önemli eylemler.

Sakinlerinin yaklaşık yarısının Maya, Garífuna, Xinka ve Afrika kökenli halklara ait olduğu bu topluluklar, yoksullukla bağlantılı bu fenomenlerden kesinlikle en çok etkilenen topluluklardır.

Editör: TE Bilisim