Acil devlet reformu çağrılarıyla bir haftada üç cinayetin ardından kutlamalar 'yas ayı' oldu.

Guatemala'nın LGBTQ+ topluluğu, iki trans kadın ve bir gey erkeğin onur ayı boyunca bir haftadan kısa bir süre içinde öldürülmesinin ardından yas tutuyor.

Transseksüel kadın örgütü Otrans Reinas de la Noche'nin (Gecenin Kraliçeleri) önde gelen aktivistlerinden ve lideri Andrea González, 11 Haziran'da Guatemala Şehrindeki evinin yakınındaki sokakta vurularak öldürüldü. Cinayeti, 9 Haziran'da Guatemala Şehri'nin yaklaşık 80 km kuzeyindeki Salamá'daki bir hastanede saldırıya uğrayan ve yaralarından ölen başka bir Otrans üyesi Cecy Ixpatá'nın öldürülmesinin ardından geldi. 22 yaşındaki gey José Manuel Vargas Villeda da 14 Haziran'da başkentin 150 mil kuzeydoğusundaki Morales'te vurularak öldürüldü .

Özerk bir devlet kurumu olan İnsan Hakları Ombudsman Ofisi'nden Henry España, “Ülke çapındaki tüm LGBTQ+ topluluğuna bir terör ve korku mesajı gönderiyor” dedi.

“Kutlama için bir ay olmalı, ancak bir yas ayı olarak sona eriyor” dedi.

Cinayetler, bu yıl öldürülen LGBTQ+ insanlarının toplam sayısını 2020'nin tamamında 19'a kıyasla 13'e çıkardı. Güvenilir hükümet takibinin olmaması nedeniyle, bir LGBTQ+ grupları ağı, cinayetleri kaydetmek için ulusal bir gözlemevi kurdu.

Pandemi kısıtlamaları, González'in Pazar günü sadece en yakın akrabaları, arkadaşları ve meslektaşlarının hazır bulunduğu cenaze törenine katılımı sınırladı.

González'in yıllarca süren LGBTQ+ hakları çalışmaları boyunca arkadaşı olan España, “Güçlü bir inançla dolu biriydi” dedi. "O çok komikti. Seni her zaman güldürürdü."

28 yaşındaki González, Guatemala Şehrinde büyüdü ve hemşirelik okumaya devam etti. Otrans'a 2013 yılında toplum sağlığı destekçisi olarak katıldı, grubun trans kadın sağlığı kliniğinde hemşire olarak çalıştı, örgütün yönetici direktörü oldu ve nihayetinde yasal temsilcisi oldu.

Otrans iletişim koordinatörü Aura Rodriguez, “Bu, ulusal düzeyde ve ayrıca uluslararası düzeyde, her zaman trans kadınların insan haklarını savunmak için çalışmasına izin verdi” dedi.

“Her gün transların insan hakları ihlal ediliyor” dedi. Cinayetler, cinsiyet kimliğinin tanınmasını sağlamayan bir devletin, sağlık, eğitim, çalışma ve güvenliğe erişim koşullarının yokluğunda her gün hakları ihlal etmekle kalmayıp, vatandaşlarını da koruyamadığını ortaya koyuyor” dedi.

Uzun zamandır LGBTQ+ aktivisti olan ve Guatemala kongresindeki ilk açık eşcinsel erkek olan Aldo Dávila, cinayetler dalgasının onur ayında gerçekleşmesinin tesadüf olduğunu düşünmüyor.

Guardian, "Gerçekten endişe verici. [LGBTQ+ insanlara karşı] şiddette bir artış oldu” dedi.

Dávila'ya göre şiddet, kamu görevlileri de dahil olmak üzere homofobik ve transfobik söylemle bağlantılıdır, ancak aynı zamanda yerli halk ve kadınlar da dahil olmak üzere diğer marjinal gruplara karşı daha geniş bir ayrımcılığı ve şiddeti yansıtır.

“İnsan hakları savunucularına yönelik zulüm ve kriminalizasyon var” dedi. Guatemala'da 1980'lerden beri görmediğimiz demokratik bir gerileme yaşıyoruz" dedi.

Guatemala'da cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığa karşı yasal koruma yoktur. Önerilen LGBTQ+ hakları yasa tasarıları, daha oylama yapılmadan önce kongre komitelerinde gündeme getirildi.

Dávila, kendisinin ve diğer LGBTQ+ insanların karşılaştığı şiddet hakkında “Söylemin bununla çok ilgisi var” dedi.

España, Tehdit, saldırı ve ayrımcılığın Guatemala'da LGBTQ+ kişiler tarafından en çok rapor edilen suçlar olduğunu ve Savcılığın yılda yaklaşık 150 suç duyurusu aldığını söyledi. Cumhuriyet Savcılığı ve Ulusal Adli Bilimler Enstitüsü artık LGBTQ+ şiddet ve cinayet mağdurları için tanımlamalara sahiptir, ancak bunların kullanımı düzensiz olmuştur.

Uluslararası Af Örgütü LGBTQ+ hakları projesi olan Diversxs'in Mexico City merkezli koordinatörü Yahir Zavaleta, "Tam rakamlara sahip olmak çok zor" dedi.

Meksika, Brezilya ve Arjantin gibi bazı Latin Amerika ülkeleri LGBTQ+ kişilere yönelik cinayetler ve şiddet için standartlaştırılmış prosedürlere ve daha güvenilir resmi istatistiklere sahipken, Guatemala ve diğer pek çok ülkede yok.

Guatemala'nın LGBTQ+ hareketi, artan Covid-19 vakaları nedeniyle bu yılki onur yürüyüşünü iptal etti. Ülkenin aşılama oranı Amerika kıtasındaki en düşük oranlardan biri ve birçok kamu hastanesi baskı altında.

Otrans, devlete LGBTQ+ kişilerin onurlu bir yaşam sürmelerini sağlayacak koşullar yaratması ve kapsamlı bir trans hakları yasası geçirmesi çağrısında bulunuyor. Grup ayrıca LGBTQ+ topluluğu içinde birlik çağrısında bulunuyor.

Rodriguez, “Nüfusundan nefret eden bir eyalette bu cinayetler ne yazık ki durmayacak” dedi.

Editör: TE Bilisim