Uluslararası bir bilim adamları ekibi, 33.000 yıl öncesinden günümüze kadar uzanan derin deniz çökeltilerinde, ağırlıklı olarak büyük yıldızlarda üretilen ve süpernova patlamalarıyla fırlatılan, 2.6 milyon yıllık bir yarılanma ömrüne sahip radyoaktif bir izotop olan yıldızlararası demir-60'ı buldu.

Büyük yıldızlarda sentezlenen radyoaktif elementler, yıldız rüzgarları ve süpernova patlamalarıyla uzaya fırlatılır.

Güneş Sistemimiz yıldızlararası ortamda hareket eder ve bu güneş dışı ürünleri toplar.

Böyle bir ürün demir-60'tır . Dünyada doğal olarak üretilmediğinden, bu radyoaktif izotopun varlığı, son birkaç milyon yıldaki süpernova patlamalarının hassas bir göstergesidir.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Dr. Anton Wallner ve meslektaşları daha önce yaklaşık 2,6 milyon yıl önce ve muhtemelen yaklaşık 6 milyon yıl önce başka bir demir-60 izleri buldular , bu da gezegenimizin yakındaki süpernovaların serpinti bulutları arasında dolaştığını gösteriyor.

Ayrıca Apollo 12, 15 ve 16 misyonları tarafından Dünya'ya dönen ay toprağı örneklerinde ve Antarktika'dan kar örneklerinde nadir izotop buldular .

"Son birkaç bin yıldır, Güneş Sistemi, kökenleri belirsiz olan Yerel Yıldızlararası Bulut olarak bilinen daha yoğun bir gaz ve toz bulutu içinde hareket ediyor " dediler.

Açık demir-60 izleri buldular

"Bu bulut son birkaç milyon yıl içinde bir süpernovadan çıkmış olsaydı, demir-60 içerecekti ve bu yüzden bulmak için daha yeni tortu aramaya karar verdik."

Araştırmacılar, son derece hassas bir kütle spektrometresi kullanarak 33.000 yıl öncesine dayanan iki farklı konumdaki birkaç derin deniz tortusunu aradılar.

Açık demir-60 izleri buldular; dağılımı, Dünya'nın Yerel Yıldızlararası Bulut aracılığıyla yaptığı son seyahatle eşleşti.

Ancak radyoaktif izotop daha da geriye uzandı ve 33.000 yıllık ölçüm süresinin tamamına yayıldı.

Yazarlar, "Şu anki Yerel Yıldızlararası Bulutta Güneş Sistemi'nin zamanı ile korelasyon eksikliği, yanıtladığından daha fazla soru ortaya koyuyor" dedi.

Öncelikle, bulut bir süpernova tarafından oluşturulmadıysa nereden geldi? İkincisi, neden demir-60 uzaya bu kadar eşit bir şekilde dağılmış durumda? "

Dr. Wallner, "Toz partiküllerinde hapsolmuş demir-60'ın yıldızlararası ortamda zıplayabileceğini öne süren son makaleler var" dedi.

"Yani demir-60, daha eski süpernova patlamalarından kaynaklanabilir ve bizim ölçtüğümüz şey bir tür yankı. Bu ayrıntıları çözmek için daha fazla veri gerekiyor. "

Bulgularla ilgili bir makale Proceedings of the National Academy of Sciences'da çevrimiçi olarak yayınlandı .

Editör: TE Bilisim