Adana KESK Şubeler Platformu a. Dönem sözcüsü BES Adana Şube başkanı Fatma SARIOĞUZ GÜNEY; “İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından saçı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini’nin ölümünün ardından bu ülkede başlayan protestolar, dünya geneline yayılmış durumdadır” dedi.  

Heykelli Park'ta yapılan basın açıklamasında Güney sözlerine şu şekilde devam etti;

Kapitalist İslam Cumhuriyeti, mahiyeti gereği, her alanda olduğu gibi ekonomik açıdan da son derece eşitsiz bir sistemdir. Ekonomik kriz ve siyasi krizlerle, kadın bedeninin tahakküm ve baskı altına alınması sorunu çok daha kötü bir hale gelmiştir. Zorunlu örtünme meselesi gibi birçok mesele kadınların gerçekten öfkelenmesine neden olmuş ve bu öfke taşmıştır. Mahsa Amini’nin başına gelen tüm toplum için, özellikle de kadınlar için o kadar acı vericidir ki yıllardır biriken öfke taşmış ve başta kadınlar olmak üzere tüm yoksul halkın bu sistemden ne kadar darbe yediklerini görmesine neden olmuştur.

WhatsApp Image 2022-09-29 at 17.45.08

İran halkı bugün bu sistemden ne kadar etkilendiğini, değişiklik arayışını ve her bedeli ödemeye hazır olduğunu göstermektedir. 

İran’daki halk protestolarında meselenin önemli noktası, toplumun radikalleşmesi yani ülkedeki herhangi bir reform niteliğindeki değişimden medet ummaması ve bu durumdan çıkmanın tek yolunun tüm sistemin değişmesi gerektiğini bilmesidir. Bu, İran rejiminin baskı seviyesini yüksek tutmasına da sebep olmaktadır ki gösterilerde onlarca insan hayatını kaybetmiştir.

İran’da her şey neredeyse yasak olmasına rağmen farklı güçler ellerinden geldiğince örgütlenmeye çalışmışlardır, bu günkü protestolara baktığımızda petrol fabrikalarından şeker fabrikalarına, öğrencilerden öğretmenlere mücadele çağrısı yapılmakta, esnaf kepenk kapatmaktadır. İran halkının sahip olduğu tek şey şu anki birlik ve beraberliğidir.

Direnen İran kadınlarına ve halkına destek amacıyla Dünyanın dört bir yanından yükselen haykırışlar bir isyanın sesidir. Bir direnişin sesidir. Zulme boyun eğmediğimizin zulme boyun eğmeyeceğimizin sesidir.

Erkek,kadın tüm ezilenlerin sesidir bu ses. 

22 yaşındaki "Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bugün yanı başımızdaki atanamayan gencecik öğretmenlerin yada yıllarca bin bir emekle okuyup edindikleri diplomalarına rağmen iş bulamayan yada girdikleri sınavlarda soruları çalınan milyonlarca gencimizin yada tüm gün çalışıp didinmesine rağmen çoluğuna çocuğuna bir kilo et götürmesi zaten hayal iken bir kilo meyve dahi götüremez hale gelen işçinin emekçinin, en yakınları tarafından işkencenin her türlüsüne maruz bırakılan yetmedi sokak ortasında katledilen kadınların, bir gece kararnamesi ile işinden aşından edilerek ağaç kökü yemeye mahkum edilen KHK’lıların ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz nicelerin  mücadelesidir! Bu mücadele bu gün İran halkı ile birleşecektir yarın bir başka isyanla ve direnişle. Ta ki özgür ve bambaşka bir dünya inşa edilene kadar. 

Selam Olsun Direnen İran Kadınlarına!

Selam Olsun Direnen İran Halkına!

Selam Olsun Direnen Tüm Dünya Halklarına!

                                       

Editör: Haber Merkezi