C.1.2 suşu bilim insanlarının dikkatini çekiyor çünkü genom içinde Delta gibi ilgili varyantlarda görülenlere benzer mutasyonlara sahip.

Güney Afrika'da tespit edilen yeni bir Covid varyantı dünya çapında manşetlere taşındı.

Pazartesi günü Güney Afrika'daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, ülkedeki tüm illerde ancak nispeten düşük bir oranda tespit edildiğini söyleyerek “C.1.2 soyu” hakkında bir uyarı yayınladı.

Uyarıda, C.1.2'nin ilk olarak Mayıs ayında tespit edildiği, ancak Delta'nın hala Güney Afrika ve dünyada yayılan baskın varyant olduğu belirtildi.

Ayrıca, C.1.2 “beri Güney Afrika'da ve Afrika, Avrupa, Asya ve Okyanusya kapsayan yedi diğer ülkelerde illerin çoğunda genelinde tespit edildi” dedi.

C.1.2 soyu bilim insanlarının dikkatini çekmiştir, çünkü popülasyondaki düşük oranına rağmen, genom içinde, Delta varyantı gibi ilgili varyantlarda ve ilgili varyantlarda görülenlere benzer mutasyonlara ve ayrıca bazı ek mutasyonlara sahiptir. .

Peki yeni varyant hakkında ne biliyoruz ve ne kadar endişeli olmalıyız?

Dünya Sağlık Örgütü bunu bir ilgi veya endişe türü olarak mı listeledi?

Henüz değil. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, C.1.2'nin sıklığını izlemeye ve nasıl davrandığını incelemeye devam etmektedir. Sahip olduğu mutasyonların bulaşıcılık ve aşı direnci üzerindeki etkisini değerlendirmeye yönelik testler halen devam etmektedir. Şimdiye kadar virüs, DSÖ kriterlerini "endişe verici değişken" veya "ilgili türev" olarak nitelendirmek için karşılamadı.

Delta gibi endişe verici varyantlar, artan bulaşıcılık, virülans veya klinik hastalıkta değişiklik ve halk sağlığı ve sosyal önlemlerin etkinliğinin azalması gösterenlerdir.

İlgilenilen varyantlar, birden fazla kümede toplulukta bulaşmaya neden olduğu gösterilen ve birden fazla ülkede tespit edilen, ancak henüz daha öldürücü veya bulaşıcı olduğu kanıtlanmayan varyantlardır.

O zaman neden bir uyarı verildi?

Sidney Üniversitesi Merkez Klinik Okulu'nda immünoloji ve bulaşıcı hastalıklar konusunda bir virolog ve öğretim görevlisi olan Dr Megan Steain, bunun C.1.2'nin içerdiği belirli mutasyonlar nedeniyle olduğunu söyledi.

Steain, "İlgi veya endişe varyantları haline gelen diğer varyantlarda gördüğümüz birkaç anahtar mutasyon içeriyor" dedi. "Bu belirli mutasyonların ortaya çıktığını her gördüğümüzde, ne yapacağını görmek için varyanta göz kulak olmak isteriz. Bu mutasyonlar, bağışıklık tepkisinden kaçıp kurtulmadığı veya daha hızlı ilettiği gibi şeyleri etkileyebilir.”

Bilim insanlarının virüsün aslında daha uygun olup olmadığını görmek için laboratuvar testleri yapması biraz zaman alacak, dedi.

"Diğer varyantların daha bulaşıcı olmasına yol açan birkaç anahtar mutasyona sahip olduğunu söyleyebiliriz, ancak genellikle bulduğumuz şey, mutasyonların birlikte sinerji içinde çalışmasıdır ve bu da genel olarak daha uygun bir virüse, potansiyel olarak daha zayıf bir virüse yol açabilir.

"Laboratuvardaki tüm bu çalışmalar oldukça uzun sürüyor. Yapılması gereken çok iş var.”

Bu varyantın ölme olasılığı var mı?

Evet. Covid-19 varyantları her zaman ortaya çıkıyor ve birçoğu gerçek bir sorun haline gelmeden önce kayboluyor. Birçok virüs varyantı çok kırılgandır.

Anahtar mutantlar, değişikliklerden kurtulan ve devam eden ve Delta'da gördüğümüz gibi geçmişin varyantlarını aşırı büyütmeye başlayanlardır.

Steain, "C.1.2'nin bu aşamada Delta'yı yenmek için oldukça iyi, oldukça uygun ve oldukça hızlı olması gerekir," dedi. “Bence hala bunun ortadan kalkabileceği bir noktadayız, yaygınlık gerçekten düşük.

"Bunu Beta varyantında ve bir sorun olabileceği düşünülen diğer endişe verici varyantlarda gördük, hatta bunların iletildikleri ve oldukça iyi yayıldığı alanlar bile vardı. Ancak zamanla gerçekten tutunamadılar ve daha hızlı iletebilen diğer endişe türleri tarafından ele geçirildiler. Ve böylece esasen ölürler.

"Bu, C.1.2 ile hala kolayca olabilir."

Bilim insanları 'tesisatçı' bir varyanttan bahsettiklerinde ne demek istiyorlar?

Delta'yı örnek olarak kullanırsak, daha hızlı çoğalmasına ve hücrelere daha verimli girmesine izin veren bazı mutasyonlar kazandığı anlamına gelir.

“Biz buna 'yakınlık' diyoruz; Steain, virüs parçacıklarının hücrelere girmesine izin veren konakçı hücre reseptörlerine tutunma ve bağlanma yeteneği, "dedi. "Hücrelere tutunmak ve ilk etapta içeri girip bir enfeksiyon başlatmak için daha iyi astarlanmış ve gitmeye hazır. Ve sonra biraz daha hızlı çoğalıyor gibi görünüyor, bu yüzden daha kısa sürede daha fazla virüs parçacığı yapıyor.”

Aşıların C.1.2'ye karşı etkili olup olmayacağını biliyor muyuz?

Steain, "Sahip olduğu bazı mutasyonlara dayanarak eğitimli bir tahminde bulunabiliriz, çünkü beta ve Delta gibi diğer varyantlarda gördüğümüze benzer" dedi.

"Yani, belki de serumun atalardan kalma bir türe karşı olduğu kadar iyi nötralize etmeyeceğini düşünüyoruz. Ama bu deneyleri gerçekten yapana kadar gerçekten spekülatif. Şu ana kadar aşının ciddi enfeksiyonları, hastaneye yatışları ve varyantlardan kaynaklanan ölümleri önleme açısından gerçekten çok iyi dayandığını unutmamalıyız. Bunu engellemekte gerçekten çok iyiler.

Paniğe gerek olmadığını söyledi.

"Ancak, orada bulunan diğer varyantlara göz kulak olmak ve sadece izleyip nasıl gittiklerini görmek önemlidir."

Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü şunları söyledi: “Bu soyun virüsünü anlamak için daha fazla veri toplarken, sonuçlar konusunda temkinliyiz.

Enstitü, "Bu varyanttaki mutasyonları anlamamıza dayanarak, bağışıklık tepkisinden kısmen kurtulabileceğinden şüpheleniyoruz, ancak buna rağmen aşıların hastaneye yatış ve ölüme karşı yüksek düzeyde koruma sağlayacağından şüpheleniyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim