Güney Afrika polisi, halka açık şiddet, hırsızlık ve COVID-19 kısıtlamalarını ihlal etmekle suçlanan 28 kişiyi tutukladı.

Güney Afrika polisi, eski Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın hapsedilmesine karşı düzenlenen şiddetli protestolar nedeniyle 28 kişiyi tutukladı ve ülkenin ana otoyollarından biri trafiğe kapatıldı.

Zuma'nın memleketi KwaZulu-Natal'da (KZN) bu hafta eski liderin mahkemeye itaatsizlikten 15 aylık hapis cezasını çekmek üzere polise teslim edilmesinin ardından protestolar patlak verdi.
Cuma günü, yüksek mahkeme, apartheid sonrası ülkede hukukun üstünlüğünün bir testi olarak görülen bir davada Zuma'nın tutuklanmasını bozma talebini reddetti.

Zuma'nın hapsedilmesi, bir parti hizbinin eski cumhurbaşkanına sadık kalması ve halefi Cyril Ramaphosa'ya karşı güçlü bir muhalefet kaynağı olması nedeniyle iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nde (ANC) derin bölünmeleri ortaya çıkardı.

KZN polis sözcüsü Jay Naicker, Cuma gününden bu yana kamusal şiddet, hırsızlık, mala kötü niyetli zarar verme ve COVID-19 karantina yönetmeliklerini ihlal suçlamalarıyla 28 tutuklama yapıldığını söyledi.
İldeki tüm ilçelere kolluk kuvvetlerinin konuşlandırıldığı ancak şu ana kadar herhangi bir can kaybı veya yaralanma yaşanmadığı belirtildi. N3, Cumartesi günü öğleden sonra erken saatlerde Mooi Nehri üzerinde kapatıldı.

Müttefik Zuma'nın 2018'de kaldırmayı planladığı Ramaphosa, yaptığı açıklamada "suç unsurlarının yasanın tüm gücüyle karşılanması gerektiğini" söyledi.

Kamu yayıncısı SABC tarafından protestolar hakkında soru sorulduğunda, Zuma'nın yardım kuruluşunun bir sözcüsü, "İnsanların haklı öfkesi, Başkan Zuma'ya yapıldığını gördükleri adaletsizliklerden kaynaklanıyor" dedi.

Dokuz yıllık iktidarı boyunca Zuma, anayasa mahkemesinin üst düzey yolsuzluğu araştıran bir soruşturmada ifade verme kararına karşı geldiği için hapse atıldı.

Liderliği altındaki yaygın yolsuzluğu reddediyor, ancak görevdeki son haftalarında başlatılan soruşturmayla işbirliği yapmayı reddetti.

Zuma, kısmen sağlık durumunun kötü olması ve COVID-19'a yakalanma riski nedeniyle anayasa mahkemesinde cezasına itiraz etti. Bu meydan okuma Pazartesi günü duyulacak.

KZN Başbakanı Sihle Zikalala bir video mesajında ​​eyalet hükümetinin protestocuların "aşırı öfkesini" anladığını söyledi.

"Kendimizi eski cumhurbaşkanının tutuklanmasıyla uğraştığımız benzersiz bir durumda buluyoruz" dedi. "Ne yazık ki, şiddet ve yıkım çoğu zaman işin içinde olmayan insanları bile vuruyor ve etkiliyor."

Editör: TE Bilisim