KUALA LUMPUR, 26 Temmuz - Tayland Pazartesi günü rekor sayıda koronavirüs vakası bildirirken, ölümcül Delta varyantı Güneydoğu Asya'da ölümcül bir yol çizdiği için Malezya 1 milyondan fazla enfeksiyon kaydetti.

Tayland'da 15.376 yeni koronavirüs vakası vardı, 66 milyondan fazla ülkede art arda ikinci bir gün için günlük rekor.

Güneydoğu Asya'nın en yüksek kişi başına enfeksiyon oranlarından birine sahip olan Malezya, Pazar günü 17.045 yeni vaka bildirdi ve Haziran ayından bu yana karantina altında olmasına rağmen toplam 1.013.438 ve yaklaşık 8.000 ölüme ulaştı.

650 milyondan fazla insanın yaşadığı bölgenin birçok yerinde olduğu gibi, Malezya hastaneleri ve sağlık personeli, yatak, ventilatör ve oksijen kıtlığı nedeniyle salgının yükünü üstlendi.

Pazartesi günü binlerce Malezyalı sözleşmeli doktor, hastalarının protestodan etkilenmeyeceğine söz vermelerine rağmen, istihdam koşulları konusunda bir grev düzenledi.

Kalıcı kadroların yanı sıra daha iyi maaş ve sosyal haklar isteyen doktorlar, Başbakan Muhyiddin Yassin'in sözleşmelerini uzatma teklifinin yeterince ileri gitmediğini söyledi.

Bununla birlikte, Malezya'nın aşı sunumu, 32 milyon insanının yaklaşık %16,9'unun tam olarak aşılanmasıyla birçok komşusunu geride bıraktı.

Tayland hükümeti geçen hafta başkent Bangkok ve 12 yüksek riskli ilde daha sıkı karantina önlemleri alarak iç kavgaların çoğunu askıya aldı ve sokağa çıkma yasağı alanını genişletti.

Tayland merkez bankası, enfeksiyon dalgasının turizme bağımlı ülkedeki gayri safi yurtiçi hasılayı bu yıl %2'ye kadar düşürmesinin beklendiğini söyledi.

ENDONEZYA BAZI BORDÜRLERİ RAHATLATIYOR

270 milyondan fazla nüfusuyla bölgenin en kalabalık ülkesi olan Endonezya, Güneydoğu Asya'nın en büyük vaka yüküne sahip. 3.1 milyondan fazla enfeksiyon ve 83.000 ölüm bildirdi.

Yine de, ekonomik baskılar arasında hükümet Pazar günü, koronavirüs kaldırımlarının bir hafta uzatılmasına rağmen, geleneksel pazarların ve açık alanlara sahip restoranların yeniden açılmasına izin vermek de dahil olmak üzere bazı önlemlerin gevşetileceğini duyurdu.

Editör: TE Bilisim