On binlerce Gürcü, tutuklu eski cumhurbaşkanı ve muhalefet lideri Mikheil Saakashvili'nin serbest bırakılmasını talep etmek için Perşembe günü başkent Tiflis sokaklarına akın etti.

Saakaşvili'nin takma adı "Misha!" Ulusal bayraklar sallayan göstericiler, kentin Özgürlük Meydanı'nı ve ana caddesi Rustaveli Bulvarı'nı doldurdu ve bir AFP muhabiri kalabalığın yaklaşık 60.000 kişi olduğunu tahmin etti.

2004-2013 yılları arasında Gürcistan'ın cumhurbaşkanı olan Saakaşvili, Ukrayna'daki sürgünden döndükten sonra Ekim ayı başlarında tutuklandı ve hapsedildi.

Gürcistan'ın ana muhalefet gücü olan Birleşik Ulusal Hareket'in (UNM) 53 yaşındaki kurucusu, açlık grevi ilan etti ve doktorlar, sağlığının kötüye gitmesiyle ilgili endişelerini dile getirdiler.

Gösterişli Batı yanlısı reformcu, 2018'de görevi kötüye kullanmak suçundan gıyaben hüküm giydi ve altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yanlış yaptığını reddediyor.

Saakashvili'nin avukatı Nika Gvaramia, kalabalığa hitaben, düşmanı ve güçlü oligark Bidzina Ivanishvili ile bağlantılı hükümetin yerel seçimlerin ikinci turunda "yok edilmesi" çağrısında bulunan bir konuşma yaptı.

Mektupta, "Gürcistan Batı yanlısı yoluna geri dönmeli ve demokrasi, reformlar ve kalkınmanın bir feneri haline gelmeli" dedi.

"Ulusal birlik ve uzlaşma yoluyla Gürcistan'ı kurtarmanın zamanı geldi."

Göstericilerden biri olan 28 yaşındaki avukat Kato Topuridze, "Saakaşvili'nin hapiste olmasının büyük bir adaletsizlik" olduğunu söyledi.

"Hemen serbest bırakılmalı."

Başka bir protestocu, 53 yaşındaki Gela Chkheidze, "Saakashvili, Gürcistan'ın demokrasi başarısını temsil ediyor. Onun kurtuluşunu elde edene kadar durmayacağız." dedi.

Bağımsız Pirveli TV istasyonunun bildirdiğine göre, Perşembe sabahı Saakaşvili destekçilerini taşıyan kilometrelerce uzunluğundaki konvoylar ülkenin dört bir yanından Tiflis'e yöneldi.

Protesto öncesi meclis binası önüne otobüsler dolusu çevik kuvvet polisi sevk edildi.

- Seçim krizi -

Bir gün önce 70.000'den fazla insan, Saakashvili'nin serbest bırakılmasını talep eden çevrimiçi bir dilekçe imzaladı; bu talep, ülke genelinde binalar ve kaldırımlar üzerindeki yeni grafitilerde yinelendi.

Başbakan Irakli Garibashvili miting öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, "Mahkum Saakashvili'nin tek amacı ülkede istikrarsızlığı ve kargaşayı kışkırtmak" dedi.

Saakaşvili, destekçilerini iktidardaki Gürcü Rüyası partisini kuran ve resmi bir siyasi rolü olmamasına rağmen Gürcistan'da sorumlu kişi olduğuna inanılan İvanişvili'ye karşı harekete geçmeye çağırdı.

Saakaşvili, 2016 yılında Ukrayna vatandaşlığını aldıktan sonra Gürcü pasaportundan çıkarıldı ve orada reformları yöneten bir devlet kurumunun başına geçti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Saakaşvili'nin serbest bırakılması için baskı yapacağını söyledi, ancak Gürcü yetkililer eski lideri Ukrayna'ya göndermeyi veya onu affetmeyi reddetti.

Başbakan Garibaşvili, televizyonda yayınlanan ve Saakaşvili'nin destekçileri arasında tepkiye yol açan açıklamalarda, eski cumhurbaşkanının "siyaseti bırakması ya da onu tutuklamamız gerektiğini" söyledi.

Saakaşvili ve birçok müttefikinin mevcut hükümet tarafından yargılanması Batı'da endişelere yol açtı. Amerika Birleşik Devletleri, Gürcistan'ın demokrasi konusunda geri adım atması nedeniyle Gürcü yetkililere karşı olası yaptırımlara işaret etti.

Gözaltında tutulması, Gürcistan'da muhalefet partilerinin geçen yılki parlamento seçimlerinde geniş çaplı sahtekarlığı kınadığı ve Gürcistan Rüyası tarafından kıl payı kazanılan uzun süreli bir siyasi krizi derinleştirdi.

Saakaşvili'nin Gürcistan'a dönüşü, muhalefetin hileli olarak kınadığı ve uluslararası gözlemcilerin adaylar ve seçmenler üzerindeki yaygın ve tutarlı baskı iddialarıyla gölgelendiğini söylediği yerel seçimlerin hemen öncesinde geldi.

Perşembe günü, Saakashvili 30 Ekim'de yapılacak ikinci tur ikinci tur oylamalara yüksek katılım çağrısında bulundu ve Georgian Dream ve Saakashvili'nin UNM partisinden adayların Gürcistan'ın tüm büyük şehirlerinde belediye başkanlığı görevlerinde yarışacağını görecek.

Editör: TE Bilisim