Cumhurbaşkanına hesabı nasıl yaptılar?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara-Niğde otobanında süre ve akaryakıt tasarruf hesaplamasında oluşan soru işaretlerine dikkat çekti…

Gürer: “AKP’nin yol hesabı da TÜİK hesabına döndü”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 175 kilometrelik birinci ve üçüncü  kısmı açılan ve toplam uzunluğu 330 kilometre olan Ankara- Niğde Otoyolunun tamamlandığında zamandan ve akaryakıttan elde edileceği iddia edilen tasarruf hesaplamasının kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu söyledi. 

Niğde- Ankara arasındaki mevcut yolun 317 kilometre, tamamı bittiğinde yeni açılacak otoyolun ise 330 kilometre olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Sayın Cumhurbaşkanı bu yol tamamlandığında Niğde-Ankara arasındaki 4 saat 14 dakikalık sürenin 2 saat 22 dakikaya düşeceğini, akaryakıttan da yıllık 743 milyon lira kazanç sağlanacağını söyledi. Mevcuda göre 13 kilometre daha uzayan yolun süresi nasıl yarı yarıya düşecek? Nasıl bu kadar akaryakıt tasarrufu sağlanacak ” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Öncelikle yol hayırlı olmasını diliyorum. Yap işlet olarak yapılan yol geçiş ücreti 13  Euro olacağı söyleniyor. 100 lira altında olmayan bir geçiş ücreti ile yolculuk sağlanacak. Bu yol kullanan kişi böylece  bugüne kadar hiç bedel ödemeden gittiği yolu bu kere para ödeyerek geçecek, Gelirine göre de yurttaş bu yolu tercih eder ama yap işlet ile açılan yollar kullanım düşüklüğü devlete ciddi yük getirdiği de ortada. Bakanlık verilerine göre toplam uzunluğu 330 kilometre olan Ankara- Niğde otoyolunun 175 kilometrelik 1. Ve 3. Bölümlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla dün açıldı verilen rakamlar ise  vatandaşın aklını karıştırdı. Saat ve tasarruf rakamları ilginç “ diye konuştu.

AYNI UZUNLUKTAKİ YOLUN SÜRESİ NASIL 2 SAAT KISALIYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış töreninde Ankara –Niğde otoyolunun tamamının hizmete girdiğinde, mevcut yolda 4 saat 14 dakika süren yolculuğun 2 saat 22 dakikaya düşeceğini açıkladığını  belirten  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta dedi ki;”Mevcut yolda, 317 kilometreyi 4 saat 14 dakikada kateden bir sürücü, otoyolu kullandığında 275 kilometre giderek 2 saat 22 dakikada aynı noktaya ulaşabilecektir. Hesaplamalara göre yılda bu otoyol sayesinde ülkemizin vakitten 885 milyon lira, akaryakıttan 743 milyon lira olmak üzere toplamda 1 milyar 628 milyon lira kazancı olacaktır. “ Bakanlık verileri yolu 330 km olduğunu belirtiliyor. Halen kullanılan yol Niğde merkeze 317 km, yeni yapılan yol ise 330 km. Cumhurbaşkanına  verilen bilgi yapımı gerçekleşen yol uzunluğu olsa gerek, Çünkü  Pozantı-Niğde otoyol Niğde Gölcük kasabasına kadar gidiyor. Bu durumda daha Niğde merkeze kadar 40 km daha var. Bu durumda Niğde-Ankara arasındaki  otoyol 330 km ulaşıyor. Mevcut yolun uzunluğu 317 kilometredir. Yolun uzunluğu 13 kilometre arttığına göre, ulaşım süresi nasıl oluyor da  2 saat daha kısalıyor? Otoyollardaki hız limiti dikkate alınmış olsa bile hemen hemen aynı uzunluktaki devlet karayolu ve otoyol arasında varış süresi farkı nasıl bu kadar çok olabiliyor. Varsayalım ki yol 275 km olsun nasıl  42 km eski yol ile farkı olan yol 2saat 22 dakika kısalıyor. Kaç km hızla gidiliyor?  ” diye sordu. 

BU NASIL AKARYAKIT TASARRUFU

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde-Ankara arasında mevcut yoldan   Niğde Merkeze kadar  13 kilometre daha fazla olan otoyol, akaryakıttan nasıl 743 milyon lira tasarruf sağlayacaktır? Hangi hesaplama tekniği kullanılarak bu sonuç elde edilmiştir? Otoyolda hız limiti devlet karayoluna göre biraz fazla olduğu için böyle bir hesaplama yapıldıysa hız yapan aracın daha çok yakıt harcayacağı göz önünde bulundurulmadı mı? Türkiye'de en çok satılan ve şu an en ucuz otomobiller arasında yer alan 1.4 benzinli otomobil 90 kilometre hızda 100 kilometrede 6 litre benzin tüketiyor. Bu araç 130 kilometre hızda ise 9 litre yakıt tüketiyor. Arada yüzde 50 yakıt sarfiyatı artışı var. Böyle olunca  Bu hesaplamaların neye göre yapıldığı mutlaka açıklanmalıdır” şeklinde konuştu. 

YİNE GEÇİŞ GARANTİLİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış töreninde açıklamasa bile otoyolun öncekiler gibi yap-işlet-devret modeliyle yapıldığının anlaşıldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yolun yapımını üstlenen firmaya geçiş garantisi verilip verilmediği, verildi ise kaç araca geçiş garantisi verildiği, geçiş ücretinin ne kadar olduğu netlik kazanmadı. Geçiş ücreti olarak  yol tamamlandığında 13 Euro bir ücretten söz ediliyor. Bu durumda tasarrufu devlet gideri vatandaşa mı kalacak? “diye sordu. Gürer, Sayıştay’ın 2017 yılı Karayolları Genel Müdürlüğü Denetim Raporu’nda ortak girişimin yolu süresinde bitiremediği ve 180 günlük ek süre verildiği  ve raporda 180 günlük geç teslimin kamuya faturasının günlük 435 bin 500 Euro’dan kamunun 180 günde 78 milyon 390 bin avro  yer aldığını hatırlattı. Gürer, bu rapor dikkate alındığında yol için açıklanan fayda değerlendirmesi rakamları düşündürücüdür. Yol kamu olanaklarıyla yapılsaydı ve ücretsiz olsaydı daha çok fayda sağlanacak  bir yol olurdu.

Yapılan iş sonunda Niğde-Ankara arasında yeni bir yol olması doğrudur ve yararlıdır. Ancak Cumhurbaşkanın açıkladığı verilerle oluşan rakamsal fayda düşündürücüdür. Bunun da açıklanması gerekir. 

Tamamı bitmemiş paralı yol için   Cumhurbaşkanı iletişim Başkanı Fahrettin Altun Tweet atarak  “Ankara-Niğde yolu mesafeyi o kadar kısaltmış ki Cumhurbaşkanımız dönüş yapmasa kendimizi bir anda Niğde'de bulacaktık” diyor. Herhalde ilk bölümü biten yolun sonunu Niğde sandı. Yeniyol mevcuta göre km’si aynı. Hız arttı. Bu tür açıklamalar da yapılan çalışmalarda algı  yaratılmak istediğini gösteriyor. Bakalım üçüncü bölüm Ekim sonu açılacak. Bir tören daha olacaktır. Oralarda da veriler nasıl açıklanacak, göreceğiz.

Niğde’ye havaalanı yapmayan, Niğde Merkezden Yüksek Hızlı Treni geçirmeyen AKP iktidarı 18 yıl sonunda Niğde için faydalı bir iş yaptı onunda bedelini geçiş ücreti olaraktan yurttaşlardan alıyor. Karşılıksız Niğde için daha bir büyük proje görmedik” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim