Besicilerle görüşen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarı uyardı:

Gürer: “Et ve sütte sorun yaşanmaması için besiciyi dinleyin ”

Gürer: “Çiğ süt  fiyatı sabit, süt mamullerinin fiyatı artıyor”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üretimi yapılan köy ve kasabalarda besicilerin sorunlarını dinledi. Artan maliyetlere karşı, çiğ süt fiyatının 1 yıldır sabit kalmasının üreticileri perişan ettiğini belirten Gürer, “Girdi maliyetleri artarken çiğ süt fiyatı sabit kalması üreticiyi kara kara düşündürüyor. Hayvanını satan besiciler de var. Süt krizi yaşanmadan yem fiyatlarına müdahale edilmelidir” dedi.

Çiğ süt fiyatının sene başından bu yana 2 lira 30 kuruş olmasına rağmen, son aylarda 6 kez değişen yem fiyatlarına son bir yıl içinde yüzde 40 oranında zam geldiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Çiğ süt referans fiyatı, yem- süt  dengesi dikkate alınıp yeniden belirlenmelidir. Üretimin sürdürülebilirliği için çiğ süt/yem paritesinin en az 1.5 olması sağlanmalıdır. Çiğ süt fiyatı sabit ancak tüketiciye ulaşan süt mamullerinin fiyatı sürekli zamlanmaktadır. Üreten ve tüketen mağdur, aracılar  ise kazancını koruyor“ diye konuştu. 

GÜRER BESİCİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerinin sorun ve taleplerini dinledi. Besicilik ve süt üretimin yapıldığı bölgelerde, üreticileri ziyaret eden ve ahır ve işletmelerde besicilerle görüşen Gürer, çiğ süt fiyatının aynı kaldığı son bir yıl içinde yüzde 40’ları aşan yem fiyatları ve yüzde 50 boyutlarına ulaşan maliyet artışları karşısında üreticilerin belinin büküldüğünün açık bir şekilde  gördüğünü söyledi.

YEM PARASINI ÖDEYEBİLMEK İÇİN HAYVANLARINI SATIYORLAR 

Besicilik yapan Yaşar Çamur, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e üreticilerin yaşadığı sorunları anlattı. Sürekli artan yem fiyatları karşısında, süt fiyatının yerinde saydığını belirten Yaşar Çamur, “Geçen yıl 68 liraya aldığımız yem bugün 110 liraya çıktı ama süt fiyatı 2 lira 30 kuruşta kaldı. Samanın tonu 1000 lira, yonca ise 1450 lira oldu. Benim ahırımda 200 baş hayvan vardı. Yem parası yüzünden yarısını sattım. 3 gün önce yem parasını ödeyebilmek için 9 hayvanımı daha sattım. Marketlerde peynir fiyatları 50- 60 liraya yükseldi ama süt fiyatları 1 yıldır aynı. Üretici sürekli zarar ediyor. Bu ahırda yem, işçilik, aşı, veterinerlik hizmetleri, elektrik ve diğer girdilerle birlikte her ay 100 bin lira giderim oluyor. Gelirim ise 50 bin lirada kalıyor. Son 4 aydır, her ay 50 bin lira zarar ediyorum. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Böyle giderse tüm hayvanları satmak zorunda kalacağım. Diğer üreticilerle de görüşüyorum; onlarda hayvanlarımı satıyorlar. Besicilik bitti. Dayanım gücümüz tükendi” diye konuştu. 

ÇİĞSÜT ÜRETİCİLERİ KARAMSAR 

Görüştüğü besicilerin tamamının dert yandığını belirten CHP  Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üreticiler, “Çiğ süt alım fiyatı sabit tutuluyorsa girdi maliyetlerimizde sabitlensin. Çiğ süt fiyatına müdahale  eden iktidar neden yem fiyatına müdahale etmiyor?” diye soruyorlar. Hayvan ahırda 12 ay yem tüketiyor .Yem gideri genel gider içinde  % 60 buluyor. Yem fiyatı artışı  son yıllarda önü alınmadığı içinde üreticinin sıkıntıları her geçen gün katlayarak devam ediyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Ülkemiz tarım alanında gerçekten zor bir dönem yaşıyor. Hayvancılık ve besicilikteki maliyet artışları, üreticileri perişan ediyor. Bu bağlamda önlem ve destek sağlanmazsa ciddi anlamda sorunlar oluşacak. Bunun sonucunda tüketici de mağdur olacak”  diye konuştu.

Editör: TE Bilisim