CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusu önergesini  yanıtlayan Bakan Pekcan’ın verdiği bilgi kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu…

Bakan, ithal edilen  gıda ürünlerinin miktarını  TÜİK’ten öğreniyor.

 Gürer:  “İthalatı yapan Bakan, ithalatı savunmaya utanıyor”

Gürer: “Patates ithal edip gerçekler çarpıtılmaya çalışılıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, artış gösteren tarımsal ürünlerin ithalatıyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, patates ithalatında Dünya Ticaret Örgütü’ne verilen tarife taahhütlerinin en üst seviyesi olan yüzde 19.3 oranındaki gümrük vergisini uyguladıklarını açıkladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise geçen yıl ve bu yılın Nisan ayında gerçekleştirilen patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlandığını hatırlatarak, “Ticaret Bakanlığı, patates ithalatında Dünya Ticaret Örgütü’ne verdiği tarife taahhütlerini yerine getirmiyor mu? Ya da Ticaret Bakanı’nın sıfır gümrük vergisiyle patates ithalatı yapıldığından haberi yok mu? diye sordu. 

EKİM ALANLARI DARALIYOR, ÜRETİM AZALIYOR, İTHALAT ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin değil, aracıların kazandığı bir sistemin yaygınlaştığı ülkemizde, ekim alanlarının daralması, hububat ve gıda ürünlerinin ithalatının artmasıyla baş gösteren sorunları, Ticaret Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

İTHAL GIDAYA NE KADAR PARA ÖDÜYORUZ?

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, “2020 yılı ilk 6 ayı hububat ve bakliyat ithalatımız ne kadardır? Pirinç, nohut ve bitkisel ham yağ ithalatımız ne kadardır?

Ülkemizde patates açığı yok iken bu yıl Mısır’dan patates ithal edilmesinin gerekçesi nedir?

İthal edilen toplam gıda ürünü sayısı kaçtır? Gıda ithalatı için ödenen döviz gideri ne kadardır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

GÜMRÜK VERGİSİ  İLE SÜREKLİ OYNANIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlamak yerine ithalat mevzuatı anlatan   Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yerli üretimin korunmasını teminen patates ithalatında Dünya Ticaret Örgütü’ne verilen tarife taahhütlerinin en üst seviyesi olan yüzde 19,3 oranında gümrük vergisi uygulandığını belirtti. Bakan Pekcan, gıda ürünlerinin ithalatına ilişkin veriler konusunda ise yine TÜİK’e adres gösterdi. 

BAKAN’IN AÇIKLAMALARI ÇELİŞKİLİ 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Ruhsar Pekcan’ın patates ithalatına yönelik gümrük vergisi oranıyla ilgili açıklamasıyla, gerçekleştirilen patates ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranlarının çelişkili olduğuna dikkat çekti. 

PATATES İTHALATINDA SIFIR GÜMRÜK VERGİSİ 

Geçtiğimiz yıl ve bu yılın Nisan ayında yapılan patates ithalatlarında gümrük vergisinin sıfırlandığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Dünya Ticaret Örgütü’ne patates ithalatına yönelik tarife taahhüdü verilmiş ise bu yıl ve geçen yıl patates ithalatında gümrük vergisi sıfırlanarak bu taahhüde uyulmadığı görülüyor. Bakan uygulamadan ya utanıyor ya da gerçeği saklıyor.Soruya yanıtı çarpıtarak veriyor . Zaman zaman hasat döneminde patates ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanması ya da önemli ölçüde düşürülmesi, yerel üretime ciddi oranda zarar veriyor” diye konuştu. 

MISIR’DAN BİLE PATATES GETİRDİK

Patates ithalatıyla ilgili çelişkilerin sadece ithalatta gümrük vergisinin düşürülmesi ya da sıfırlanmasıyla bitmediğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Bu yıl Nisan ayının sonlarında ve Mayıs ayının ilk haftasında Patatesin başkenti olan Niğde’ye Mısır’dan ithal edilen patatesler, aracılar tarafından getirilmiş ve buradan yeniden torbalanarak Türkiye’nin değişik bölgelerine gönderilmişti” hatırlatmasında bulundu. 

GERÇEKLERDE SAKLANMAYA ÇALIŞILIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakan’ın ithal gıda ürünleri ile ilgili kapsamlı bilgi vermekten kaçınıp, rakamsal veriler için TÜİK’i adres göstermesinin  yaptıkları işi savunamayacak hale geldiklerinin  göstergesi olduğunu belirtip, “Bakanlık  olarak ithal ürünlerin rakamlarını açıklamaktan anlaşılan utanacak duruma geldiler. Raflarda ürünlerin menşei yazıyor. Yakında etiketlerle oynayıp ithal ürünün yerli ürün gibi satışının da yolunu açarlarsa şaşırmamak gerekir, çiftçimizi desteklemiyorlar, üretimi artırmıyorlar, ithalata sığınıyorlar sonrada gerçeği saklamak için soruları çarpıtarak yanıtlıyorlar” dedi.

Editör: TE Bilisim