CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım Bakanı Pakdemirli, tarımsal örgütlerle ilgili sayısal verileri açıkladı

9 bin 868 kooperatif

765 ziraat odası

870 üretici birliği

271 yetiştirici birliği var

Gürer: “Tarımsal örgütler artıyor 

Faal  çiftçi ve üretici sayısı azalıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küresel çıkarlar içinde ezilen tarım sektörünün yaşadığı sorunlar tarımsal örgütlerin istatistiki verilerinin açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, Türkiye genelinde 9 bin 868 kooperatif, 765 ziraat odası, 870 üretici birliği ve 271 yetiştirici birliği bulunduğunu açıkladı. 

YEREL ÜRETİM NASIL GÜÇLENDİRİLECEK?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, artan nüfus ve iklim değişikliği göz önünde bulundurularak, gıda kontrolünü sağlamak amacıyla;

Tarım sektörünün küresel çarklar içinde ezilmemesi adına tarım politikalarında yerel üretimin güçlendirilmesi ve kooperatifçiliğin yeniden düzenlenmesi için bir çalışma var mıdır?

Yerli üretimi artıracak ve hububat bakliyat pirinç ve bitkisel yağ için dışa bağımlılıktan kurtarmak için yapılan bir çalışma var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

9 BİN 869 KOOPERATİF

Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında 9 bin 868 adet kooperatif 2 milyon 456 bin 661 adet ortağı ile faaliyet göstermektedir” dedi. 

765 ZİRAAT ODASI

6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu kapsamında 765 adet ziraat odası bulunduğunu bildiren Bakan Pakdemirli, ziraat odalarında faaliyet gösteren üye sayısının ise 4 milyon 914 bin 811 olduğunu belirtti. 

870 ÜRETİCİ BİRLİĞİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu an itibariyle 870 üretici birliğinin bulunduğunu ve bu birliklerde ise 346 bin 715 üreticinin yer aldığını açıkladı. 

571 BİN 705 YETİŞTİRİCİ

Halen 271 adet sığır, arı, manda ve koyun-keçi türünde ıslah amaçlı yetiştirici birliği olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli,  bu birliklere üye 571 bin 705 yetiştirici bulunduğunu kaydetti. 

TARIMSAL ÖRGÜTLENME EĞİTİMLERİ

Bakan Pakdemirli, “Ülke genelinde kooperatifçiliği ve çiftçi örgütlenmesini benimsetmek amacıyla Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı uhdesinde hazırlanan ‘Çiftçi Eğitim Yayım Programları’ dâhilinde çiftçilere yönelik tarımsal örgütlenme eğitimleri, İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir” diye konuştu. 

HAVZA BAZLI DESTEKLEME MODELİ

Havza Bazlı Destekleme Modeli ile ülkemizde 21 ürünün desteklendiğini de açıklayan Bakan Pakdemirli, bu ürünlerin buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk (kütlü), soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytin - zeytinyağı, patates, kuru soğan ve yem bitkileri olduğunu ifade etti. 

GÜRER: ÇKS’Lİ ÇİFTÇİ SAYISI SÜREKLİ AZALIYOR

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2003 yılında 2 milyon 800 binden fazla çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) üye çiftçi varken, bugün ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 200 bine kadar düştüğüne dikkat çekti. Gürer, TARSİM’den ürün sigorta ettirebilmenin şartı çiftçi kayıt sistemine dahil olmak olduğunu belirterek ülkede faal çiftçi sayısı ÇKS verileridir ve her yıl bu sayı düşerek devam etmektedir” dedi.

TARIM ALANLARI DARALIYOR

ÇKS’li çiftçi sayısının sürekli azalıyor olmasının tarım sektöründeki sorunlardan kaynaklandığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, Çiftçi sayısının son   30 yılda yüzde 50’ye yakın, tarım alanlarının da  3,5 milyon hektar düştüğünü belirtti. 

Tarımsal verilerin, Türk tarımının geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu kaydeden Gürer, “Tarımsal örgütlenmeler  var olsa da  iktidar kontrolünde tarıma önemli bir dönüşüm yaratmamakta ve kimi de, kâğıt üzerinde yapılan iş ve işlemlerin Türk tarımını ileri noktaya taşımadığı görülmektedir. Kuruluşlar iktidar partisi kontrolünde olması yandaşa hizmet etse de ülke tarımına ciddi bir katkı sağlamadığı da açıktır.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim