CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de yazlık patates sökümünün başladığını, tüccarın maliyetin altında fiyatla ürün almak istemesinin üreticiyi perişan ettiğini söyledi.90 kuruşa mal olan yazlık patatesi tüccarın bu fiyata dahi almamasına tepki gösteren üretici Altunhisar ilçesinde patatesi yollara döktü.

Yazlık patatesin kışlık patates gibi depolanma özelliğinin bulunmadığını anımsatan CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, bu ürünün hasat edildikten sonra  tüketime sunulması gerektiğine dikkat çekti. 

Yazlık patatesin üretim maliyetinin kilogram başına 90 kuruş ile 1 lira arasında değiştiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinde hasadına başlanan yazlık patatese tüccarın 90 kuruş verdiği için üreticilerin ciddi mağduriyet yaşadığını kaydetti. 

Gürer, Maliyetini bile kurtaramadığı ürününü, tüccara 90 kuruşa satmak zorunda kalan üreticinin  durumu protesto etmek için yollara patates döktüğünü ifade etti. Niğde patates üretiminde Türkiye birincisi olduğunu ve kışlık patatesin Eylül, Ekim aylarında sökümünün başlayacağını anımsatan Gürer, “Geçtiğimiz yıl 800 bin ton patates üretilen Niğde’de bu yıl yazlık patatesin fiyatının düşmesi üreticiyi kaygılandırıyor “ dedi.

ENTEGRE TESİS ŞART 

CHP Milletvekili  Ömer FETHİ Gürer, bu tür sorunların önüne geçilebilmesi için patatesle ilgili bir entegre tesis kurulması gerektiğini de belirterek, “Bu sıkıntılar her dönem yaşanıyor. Bakanlığın duyarlı davranarak devreye girmesi gerekiyor. Pazarlama, paketleme, kooperatifleşme, entegre tesis kurma konularında girişim başlatılmalı ve üreticilerin yaşadığı mağduriyetler dikkate alınarak, borçları faizsiz bir şekilde ertelenmelidir” dedi.

ÜRETİM ADINA HERŞEY VAR AMA DESTEK YOK

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Elma, patates, kiraz, lahana, çavdar, fasulye ve diğer pek çok üründe, üretim açısından Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Niğde’nin tarım merkezi olma yolunda ilerlemesine rağmen, burada en büyük sorun depolama ve ürün işleme  olanaklarının bulunmaması olarak karşımıza çıkıyor. Tarımsal ürünlerin depolanması, paketlenmesi ve entegre tesislerin kurulması, tarımsal sanayi tesislerin açılması kaçınılmaz olan Niğde’ye Bakanlığın ayrı bir önem vermesi şart. Çünkü mevcut durumda üretici hep mağdur oluyor. “ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim