Gürer: “Bakanlık mayayı da tutturamadı mı?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2012 yılında yerli maya üretimine başlandığı açıklanan ancak 8 yıldır üretim yapılmayan ‘Yerli Yoğurt Mayası Projesinin’ akıbetini, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

Gürer, yoğurt üretiminin anavatanı olmasına rağmen yıllık 20 milyon dolar tutarında maya ithal edilen ülkemizde, 8 yıl önce başlatılan yerli maya üretim projesinin neden hayata geçirilemediğinin açıklanmasını istedi. 

“YERLİ MAYA PROJESİNİN” MAYASI 2012’DE ATILMIŞTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, 2012 yılında dönemin Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in ‘Yerli Yoğurt Mayası Projesi’ kapsamında yerli maya üretimine başlandığı yönündeki açıklamasını hatırlattı. 

PROJENİN TANITIMINI ESKİ BAKAN EKER YAPMIŞTI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 8 yıl önce yapılan açıklamada Tarım Bakanlığı’nın Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Ankara Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü ortak proje ile yerli yoğurt mayası üretildiği ve projenin dönemin Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından tanıtıldığını ifade etti. 

MAYA 8 YILDIR TUTMUYOR 

2012 yılında yapılan tanıtımda, 30 yıldır ithal edilen yoğurt mayasının artık Türkiye’de üretileceği ve ithal edilmeyeceğinin kamuoyuna duyurulduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ancak o tarihte tanıtımı yapılan yerli mayanın 8 yıldır endüstriyel üretime kazandırılmadığına dikkat çekti. 

YOĞURDUN ANAVATANI TÜRKİYE YILLIK 20 MİLYON DOLARLIK YOĞURT MAYASI İTHAL EDİYOR 

Türkiye’nin yıllık ortalama 20 milyon dolar tutarında yoğurt mayası ithal ettiğinin altını çizen CHP Milletvekili Gürer, böylesine önemli bir konuda atılan adımların devamının gelmemesinin nedenlerini sordu. 

HAYATA GEÇMEYEN PROJENİN MALİYETİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şöyle dedi.

“2012 yılında Bakanlığınız tarafından Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Ankara Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü ortak proje ile yerli yoğurt mayası üretildiği duyurulmuş ve dönemin bakanı Mehdi Eker tarafından tanıtımı yapılmıştı. 

Söz konusu proje ile 30 yıldır ithal edilen yoğurt mayasının artık ithal edilmeyeceği belirtilmişti. Ancak söz konusu  yerli mayanın 8 yıldır endüstriyel üretime kazandırılamadığı bilinmektedir.  Türkiye’nin yıllık 20 milyon dolar maya ithalatı olduğu dikkate alındığından böyle önemli bir konuda atılan adımın devamının gelmemesi üzücüdür. 

Buna göre;

1- Yerli Yoğurt Mayası Projesinin günümüz itibari ile son durumu nedir? Mayaların 8 yıldır piyasaya sürülmemesinin nedeni nedir?

2- Söz konusu Yerli Yoğurt Mayası Projesinin Bakanlığa maliyeti ne kadar olmuştur?

3- Söz konusu Yerli Yoğurt Mayası Projesinde istihdam edilen personel sayısı kaçtır?

Editör: TE Bilisim