Genel Sekreter António Guterres Çarşamba günü 10. Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) Gençlik Forumu'na verdiği demeçte, dünyanın dört bir yanındaki liderlerin gençlerle ilgili "basmakalıpların ötesine geçmeleri" ve hepsine daha iyi bir gelecek sunmaları gerektiğini söyledi. 

Altı kişiden biri işsiz ve psikolojik sorunlar hızla artıyor. 

Guterres, "Bu bağlamda, hem internette hem de sokaklarda gençlerin değişim hızına karşı sabırsızlıklarını ve adaletsizlik ve kötü yönetişimden duydukları hayal kırıklığını ifade etmelerine şaşırmamalıyız." Dedi .

"Güveni yeniden inşa etmek için gençleri dinleyin." 

İleriye giden yol 

BM başkanı, eğitimde, istihdamda, çevrenin korunmasında ve dijital bağlantıda - "adil, kapsayıcı, yeşil ve sürdürülebilir bir iyileşme yoluyla" "somut iyileştirmeler" gerektiğinin altını çizdi. 

COVID'deki gençlerin ihtiyaçlarına nasıl yanıt verdiğine ilişkin BM izleme platformuna atıfta bulunarak, "BM'nin sistem çapında ilk Gençlik Stratejisi Gençlik2030, gençlerle ve gençler için çalışmalarımızı güçlendirme taahhüdümüzdür" dedi.

"Yine de daha fazlası yapılmalıdır [ve] ırksal adalet ve cinsiyet eşitliği gibi kritik konularda yol göstermeye devam etmenize ihtiyacımız var. Ayrıca, doğa ile barışmamıza ve bizi fosil yakıtların ötesine, yenilenebilir enerji ve net sıfır emisyon dünyasına götüren bir geçiş yapmamıza yardım etmenize ihtiyacımız var ”dedi. 

BM Gençlik Temsilcisi Jayathma Wickramanayake

Bunu, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nde öngörüldüğü gibi, "herkes için daha sürdürülebilir, adil ve kapsayıcı bir dünya inşa etmedeki dayanıklılıklarını, motivasyonlarını, yaratıcılıklarını ve liderliklerini" kutlamak için bir fırsat olarak vurguladı. 

Aynı zamanda gençlerin en çok geride bırakıldığı, dışlandığı ve dışlandığı yerlere de ışık tutuyor. 

Wickramanayake, herkesi "karar vericileri eylemlerinden sorumlu tutmaya" çağırarak, "Y Kuşağı ve Z Kuşağı olan bizlerin, kapsayıcılık ve eşitlik söz konusu olduğunda konuşmayı yürüttüklerini bizden önceki nesillere göstermemiz gerekiyor" dedi.

 Bir kavşakta 

Gençlik Elçisi, 1,8 milyardan fazla gencin, iklim krizi, çatışmalar ve "gençlerin yaşamları ve gelecekleri için tehdit oluşturan" eşitsizlik sistemleri de dahil olmak üzere "başka hiçbir neslin karşılaşmadığı" sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.  

Wickramanayake, “Bir kesişme noktasındayız. Geçtiğimiz yılın zorluklarına rağmen, birlikte daha iyi bir şekilde iyileşmek, statükoyu yeniden hayal etmek ve adalet, eşitlik, kesişimsellik ve sürdürülebilirlik değerlerine dayalı yeni bir normal inşa etmek için eşi görülmemiş bir fırsata sahibiz - gençlerle ön ve merkezde ”dedi.

Eldeki görevler 

ECOSOC Başkanı Munir Akram forumu, başarıların yanı sıra krizlerle dolu bir on yılı düşünme zamanı olarak gördü. 

Zorlukların üstesinden gelmek için, Covid-19 virüsünü "herkesi her yerde" adil bir şekilde aşılayarak yenme ihtiyacının ana hatlarını çizdi ve pandeminin neden olduğu durgunluktan kurtulmak ve Sürdürülebilirliğe ulaşmanın "umutlarını canlandırmak" için çaba gösterilmesi gerektiğini savundu.

"Ekonomik, sosyal, ırksal [ve] cinsiyet eşitsizliklerinin" artık yaygın olduğunu söyledi ve "ırkçılığın, aşırılığın ve faşizmin yükselen güçlerini yenmeliyiz" dedi. 

"Gelecek sana ait, gençlik" diye ekledi. "Barışçıl, müreffeh ve eşit bir dünya düzeninin yapısını inşa etmek için enerjinize, ideallerinize, cesaretinize, hayal gücünüze, yeniliğinize ihtiyacımız var". 

Mikrofonu gençliğe vermek 

Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır , gençlerin sert bir şekilde etkilendiğini belirterek, “Gençlik homojen bir grup değildir” dedi, her gence konuşmaları, deneyimlerini paylaşmaları ve “susturulmuş akranlarının sesini yükseltmeleri için olanak sunmalıyız."

Bozkır, “Mikrofonu size veriyoruz” dedi. “Ancak, toparlanma sırasında sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını teşvik etmek için henüz BM'ye ulaşmamış en savunmasız seslere iletmek sizin sorumluluğunuzdadır” dedi. 

Gençliğin gücü 

Gençleri, "insanlığın gelecekte karşılaşacağı varoluşsal zorluklara çözüm bulacak sorun çözücüler" olarak nitelendirerek, "Gücünden asla şüphe duyma" dedi.  

“Herkes için eşit, devredilemez ve temel insan haklarının savunucususunuz. Siz barışın koruyucularısınız, [BM] Şartı'nın koruyucularısınız ”dedi.  

1.8 milyar güçlü olan Meclis başkanı, gençliğin “2030 ve ötesine giden bir yol” açacağını onayladı ve “yolun her adımında yanınızdayız” dedi.

Editör: TE Bilisim