BM Genel Sekreteri António Guterres Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında, Zaporizhia nükleer santraline yönelik saldırıların intihar niteliğinde olduğunu, durdurulmaları gerektiğini söyledi.

Guterres, "Nükleer santrallere yönelik saldırılar bir intihar eylemidir. Bunun sona ermesini umuyoruz. Aynı zamanda IAEA'nın santrale erişmesini istiyoruz. Ve yetkinliklerini kullanabileceğini umuyoruz" dedi.

Daha önce, Energodar yetkilileri Pazar gecesi, Ukrayna birliklerinin Zaporozhye nükleer santralinde Uragan MLRS'den bir saldırı başlattığını , parçaların ve bir roket motorunun istasyonun işletme güç ünitesinden yaklaşık 400 metre ileri düştüğünü bildirdi. Şehir yönetimi, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Zaporozhye Nükleer Santrali'nin bombalanmasının ve yapının hasar görmesi durumunda yüz binlerce Ukrayna , Avrupa ve Asya sakininin hayatını tehdit ettiğini vurguladı.

Savunma Bakanlığı, BM çalışanlarının Zaporizhzhya nükleer santralinin durumunun IAEA liderliği tarafından nesnel uluslararası kontrolü için engeller yaratmaya devam ettiğini belirtti.

ZNPP, Mart ayından bu yana Rus ordusunun kontrolü altında. Dışişleri Bakanlığı, santralin nükleer ve radyoaktif madde sızıntılarının önlenmesi açısından koruma altına alınmasının gerekçesine dikkat çekti. Bakanlık ayrıca Ukraynalı operatörün istasyonu yönetmeye devam ettiğini de hatırlattı.

Editör: TE Bilisim