BM terörle mücadele yetkilileri Salı günü Güvenlik Konseyi'ne verdikleri ortak brifingde, DEAŞ'lı terörist savaşçıların ve yandaşlarının oluşturduğu tehdidin “küresel ve gelişen” olmaya devam ettiğini doğruladı.

BM terörle mücadele başkanı Vladimir Voronkov, Genel Sekreter'in on beşinci raporunu sunarken, “DAEŞ ve bağlı kuruluşları, terör saldırılarını kışkırtmak, planlamak ve organize etmek için çatışma dinamiklerini, yönetişim kırılganlıklarını ve eşitsizliği kullanmaya devam ediyor” dedi . 

Ayrıca, kuzey Irak'ta bildirildiği üzere, pandemik kısıtlamalardan yararlanıyorlar, dijital alanları sempatizanları toplamak için kötüye kullanıyorlar ve insansız hava sistemlerinin kullanımını “önemli ölçüde” artırıyorlar.

Merkezi olmayan yapı, yöntemler

Bay Voronkov, IŞİD'in Irak, Suriye ve yakın zamana kadar saldırılardan büyük ölçüde korunan Afrika bölgeleri boyunca yayılmasının grafiğini çizerken, başarılarını kısmen “il genel müdürlüğü” etrafında odaklanan merkezi olmayan bir yapıya bağladı. ” ve ilgili “ofisler”.

Bunlar hem Irak'ta hem de Suriye'de ve ayrıca temel çatışma bölgesinin dışında – özellikle Afganistan, Somali ve Çad Gölü Havzası'nda faaliyet gösteriyor. 

Küresel ve bölgesel işbirliği de dahil olmak üzere daha iyi anlama ve izleme, tehdide karşı koymak için hayati önem taşımaktadır.

Dünya genelinde güvenlik açıkları

Genel bir bakış sunan Bay Voronkov, bölgede faaliyet gösteren tahmini 10.000 savaşçı ile Irak ve Suriye arasındaki sınırın son derece savunmasız kaldığını söyledi. 

Nisan ayında grup, terörle mücadele operasyonlarında öldürülen üst düzey liderlerin intikamını almak için küresel bir kampanya başlattı.

Afganistan'da yerel DAEŞ bağlantılı olduğu iddia edilen veya ona atfedilen saldırıların sayısı azalırken, Taliban geçen yıl kontrolü ele aldığından beri varlığı ülkenin kuzey-doğu ve doğusuna doğru genişledi.

Avrupa'da DAEŞ, sempatizanları pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesinden ve Ukrayna'daki çatışmadan yararlanarak saldırılar düzenlemeye çağırdı.

Afrika çapraz çizgide

Bu arada Afrika'da üst düzey bir BM yetkilisi, IŞİD'in kıtanın Orta, Güney ve Batı bölgelerine yayılmasını anlattı. 

Uganda'dan bir üye, operasyonlarını Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne genişletirken, bir diğeri - 2021'de askeri harekatla nakavt edildikten sonra - Mozambik'in Cabo Delgado eyaletinde küçük çaplı saldırıları yoğunlaştırdı. 

Genişleme, daha önce şiddetten korunan Gine Körfezi'ndeki kıyı ülkelerini bile etkiledi.

Milyonları yönetmek

Finansman açısından Bay Voronkov, DEAŞ liderlerinin üç yıl önceki tahminlerden önemli ölçüde daha az olan 25 ila 50 milyon dolar arasında varlık yönettiklerini söyledi.

Bununla birlikte, hem yasal hem de yasadışı kaynakların çeşitliliği, terörizmin finansmanını kesmeye yönelik sürekli çabaların önemini vurgulamaktadır. 

Irak, Tacikistan ve Fransa'nın son zamanlarda ülkelerine geri dönüşlerini memnuniyetle karşılarken, yabancı terörist savaşçıların ve aile üyelerinin ülkelerine geri gönderilmesinde şimdiye kadar kaydedilen sınırlı ilerlemenin “hala istikrarsız ve kötüleşen bir durumla karşı karşıya olan bireylerin sayısının çok gölgesinde” olduğu konusundaki endişesini dile getirdi.

Yabancı savaşçıları ülkelerine geri gönderme çağrıları

Irak'tan ve yaklaşık 60 başka ülkeden 27.000'den fazla çocuk da dahil olmak üzere on binlerce kişi, muazzam güvenlik sorunlarına ve insani zorluklara maruz kalmaya devam ediyor. 

Terörle mücadele şefi, Genel Sekreterin Üye Devletlere, kamplarda ve diğer tesislerde mahsur kalan tüm bireylerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırma çabalarını artırma çağrısını yineledi. 

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 11 Eylül terör saldırılarının ardından 2001 yılında kurulan Terörle Mücadele Komitesi İcra Direktör Vekili Weixiong Chen, “Terörizm boşlukta var olmaz” dedi .

Kazanımları açıklayarak, özel bir siyasi misyon olan İcra Müdürlüğü'nün, COVID-19 pandemisinin getirdiği iki yıllık sanal ve hibrit formatların ardından yerinde değerlendirme ziyaretlerine devam edebildiğini söyledi. 

Ekibi, diğer çabaların yanı sıra, Afrika'daki ISIL ile ilgili eğilimler konusunda Afrika sivil toplum gruplarıyla yaptığı kapsamlı istişareleri ve ayrıca terörle mücadele çerçeveleri ile uluslararası insancıl hukuk arasındaki bağlantılara ilişkin bir çalışmayı sentezleyen bir rapor yayınladı.

Kapanışta, DEAŞ gibi küresel bir terörist tehdidi geri püskürtmenin tek yolu olarak, yaşa ve cinsiyete göre şekillendirilen ve insan haklarıyla uyumlu kapsamlı, koordineli bir “Bütün BM” yaklaşımı çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilisim