Dünya çapında 75 milyon çocuk çatışmalı 35 ülkede yaşıyor. 

Güvenlik Konseyi  başkanı 10 Eylül Perşembe günü yaptığı açıklamasında dünyadaki ihtilaf bölgelerinde öğrenci ve öğretmenler ile okullara yönelik saldırılarla bir son verilmesini talep etti.

 Genel Sekreter'in raporuna göre, 15 üyeli kuruluş, temyiz başvurusunu, delegelerin eğitim tesislerine yönelik artan saldırılardan ( sadece geçen yıl yaklaşık 500 kişi olumsuz etkilendi) ciddi şekilde endişelerini dile getirdi.

35 ülkede ateş altındaki sınıflar

Dünya çapında 75 milyon çocuk çatışmalı 35 ülkede yaşıyor. 2019'da okullara yapılan doğrulanmış saldırıların en büyük sayısı Suriye, İşgal Altındaki Filistin Bölgesi, Afganistan ve Somali'de gerçekleşti.

Okullara yönelik saldırılar, “özellikle okulların tam olarak okul oldukları için hedef alındığı Sahel'de - ve hatta kızlara hitap ediyorlarsa daha da fazla” ortaya çıkan bir savaş taktiği gibi görünüyor, Virginia Gamba, BM  Çocuk ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi , Konseye söyledi.

COVID-19  pandemik kapalı okullarla, dedi, kötü şeyler yapma ve çocuk askerler, cinsel istismar ve çocuk evlilik işe lehine “itme ve çekme faktörleri” üreten ekonomi çöküyor.

“Kilitlenmeler çocukların temel hizmetlere erişimini kısıtladı ve azalttı. Boş okullar, tarafları askeri amaçlarla okulları yağmalamak veya kullanmak için çatışmaya teşvik edebilir ”dedi.

Sıkı uyum anahtarı

Konsey, Nijer ve Belçika tarafından hazırlanan başkanlık açıklamasında, tüm tarafların Cenevre Sözleşmeleri ve Çocuk Hakları Sözleşmeleri ve silahlı çatışmalardaki çocuklara yönelik İhtiyari Protokolü dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine kesinlikle uymaları gerektiğini hatırlattı.

Sadece okullara ve hastanelere yönelik saldırıları değil, aynı zamanda çocuk asker kullanımı, kaçırma ve cinsel şiddete yönelik güçlü kınamalarını yineledi ve ilgili tüm tarafların bu tür uygulamalara derhal son vermesini talep etti.

Ayrıca, çatışma bölgelerindeki okulların saldırı ve saldırı tehditleri nedeniyle kapatılmasından duyulan derin endişeyi dile getirdi ve tüm tarafları çocukların eğitime erişimini engelleyebilecek eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Kasıtlı olarak kızları hedef almak

Konsey, başkanlık bildirisinde, kızların ve kadınların okulları hedef alan saldırıların hedeflenen kurbanları olabileceğine dair derin endişelerini dile getirdi.

Okullara, öğrencilere ve öğretmenlere saldıranların hesap verme sorumluluğu olmamasını kınadı ve Genel Sekreter'den uluslararası insancıl hukuka aykırı olarak okulların askeri kullanımını izlemeye devam etmesini istedi.

"Bu hafta, dünyanın dört bir yanındaki okullar ( COVID-19 ) salgınının ortasında kapılarını açmaya hazırlanırken , okula gitmenin tehlikeli ve hatta ölümcül olabileceği yerlere bir kez daha ışık tutma fırsatımız var. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu ( UNICEF ) İcra Direktörü Henrietta Fore, Konseye söyledi .

Genel Kurul, Mayıs ayında kabul ettiği bir kararla, Konsey'in 2005 yılından beri gündeminde olan ve başlatılan Güvenli Okullar Deklarasyonu'nun odak noktası olan konuya dikkat çekmek için 2015 yılında 9 Eylül'ü Uluslararası Saldırıdan Koruma Günü olarak ilan etti.  

Editör: TE Bilisim