Güvenlik Konseyi  29 Temmuz Çarşamba günkü açıklamasında, savaşın parçaladığı Suriye'de insani yardım operasyonlarının ayda 6,8 milyon kişiye ulaştığını, ancak kötüleşen ekonomik krizin yoksulluğu derinleştirdiğini ve giderek daha fazla Suriyelinin insani ihtiyaca gereksinim duyduğunu söyledi.

Suriye ekonomisi

Döviz kuru oynaklığı, yüksek enflasyon, yurtdışında çalışan Suriyelilerin azalan dövizleri ve yeni koronavirüsü içerecek kilitlenme önlemleri ile damgasını vuran “Suriye ekonomisi, yaklaşık on yıl süren bir çatışma tarafından harap olmuş, aşırı kırılganlık dönemine girdi” dedi. .

Yetkili, bu yıl ekonominin yüzde 7'den fazla daralması bekleniyor dedi. İşsizlik, geçen yıl yüzde 42'ye kıyasla yüzde 50'ye yakın ve gıda fiyatları Haziran 2019'a göre yüzde 240 daha yüksek.

Suriye'de 9,3 milyon insanın gıda güvensizliği ile yaşadığını - iki milyondan fazla insanla birlikte katılma riskiyle - “Bunun anlamı, ülke genelindeki ailelerin artık temelleri karşılayamayacaklar” dedi.

Saygı ve koruma

Sivillere, çocuklar dahil saygı duyma ve koruma ihtiyacı üzerine, Lowcock, kuzeybatı Suriye'de - Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında Mart ayında ulaşılan ateşkesin, düzinelerce bombardımana, hava saldırılarına ve yaralanan bomba saldırılarına rağmen büyük ölçüde tutulduğunu söyledi.

Suriye'nin başka yerlerinde, düzenli insani yardım eksikliği, Ürdün sınırının yakınındaki Rukban'da olduğu düşünülen 12.000 sivil için kritik bir durum yaratıyor. Bay Lowcock, ekibinin de güneydeki Dara'a şiddetinde bir artış ile ilgili endişelerini izlediğini sözlerine ekledi.

Su, okul sorunları

Su, başka bir endişe, Fırat nehrinin düşük seviyelerde olması ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki Hasekeh Valiliği'nde 460.000 kişiyi etkileyen Alouk su istasyonunu içeren kesintiler olduğunu söyledi.

Bu arada, Suriye'deki okul çağındaki çocukların üçte biri - yaklaşık 2,5 milyon genç - 1,6 milyon kişi daha okulu bırakma riskiyle okula gitmiyor. Yine de binlerce öğrenci geleceğinin daha iyiye gideceğini umarak ulusal sınavlara girmek için ön saflardan geçiyor.

Bay Lowcock, 30 Haziran'daki dördüncü Brüksel Rehin Konferansının Suriye ve bölgedeki insani, dayanıklılık ve kalkınma faaliyetleri için 7,7 milyar dolar taahhüt verdiğini bildirdi. En büyük vaatler Avrupa Komisyonu, Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Japonya, Norveç, Hollanda, Fransa ve Danimarka'dan geldi.

384 milyon dolar hala gerekli

Suriye için bu yıl 3,4 milyar dolarlık İnsani Müdahale Planı şimdiye kadar yüzde 32 finanse edildi ve “onu daha iyi finanse edilen operasyonlarımızdan biri haline getirdi” diyen Lowcock , COVID-19 Küresel İnsani Yardım kapsamında Suriye için 384 milyon dolar daha gerektiğini şimdiye kadar bunun yüzde 28'inin alındığı ifade edildi.

COVID, kriz içinde bir kriz

Bugün Konsey'e ayrıca, COVID-19 salgını Suriye'deki sağlık sektörünün ne kadar parçalanmış olduğunu ortaya koyan bir kriz içinde bir hükümet dışı yardım kurumu olan Suriye Yardım ve Gelişme'den Amany Qaddour da katıldı.

Bayan Qaddour, Mart ayının ortalarından beri New York'taki BM karargahının COVID-19 salgını nedeniyle kapandığı video-telekonferans yoluyla toplanan Konsey'e, “Olumsuz sağlık sonuçlarının bir boşlukta ortaya çıkmadığını biliyoruz” dedi.

Başlangıçta travma ve acil servisler üzerinde durulurken, sağlık hizmetlerinin temel sağlık ve toplum sağlığı, engelliler için rehabilitasyon bakımı ve ruh sağlığı içeren bir süreklilik olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim