Başsavcı, Jovenel Moise'nin öldürülmesini araştıran hakimden, Başbakan Ariel Henry'yi davaya karışmakla suçlamasını istedi.

Haiti'nin başsavcısı, Temmuz ayında Başkan Jovenel Moise'ye düzenlenen suikastla ilgili olarak Başbakan Ariel Henry'ye karşı suçlamada bulunuyor .

Salı günü, federal savcıya eşdeğer olan Port-au-Prince hükümet komiseri Bed-Ford Claude, cinayeti araştıran yargıçtan Henry'nin ana şüphelilerden biriyle yaptığı iddia edilen telefon görüşmeleri nedeniyle Henry'yi davaya karışmakla suçlamasını istedi.

Claude ayrıca Henry'nin "ortaya çıkan gerçeklerin ciddiyeti nedeniyle" Haiti'den ayrılmasının yasaklanmasını istedi.

Claude siparişte, "Henry'yi kovuşturmaya ve doğrudan iddianamesini istemeye yetecek kadar uzlaşmacı unsur var" diye yazdı.

Suikasttan iki haftadan kısa bir süre sonra resmi olarak göreve atanan Henry tarafından hemen bir yorum yapılmadı .

Moise, 7 Temmuz'da başkent Port-au-Prince'deki özel konutuna silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda öldürüldü .

Suikast, halihazırda yaygın siyasi istikrarsızlık ve artan çete şiddeti ile mücadele eden bir ulus olan Haiti'yi daha derin bir krize soktu ve sakinler arasında şiddetin daha da kötüleşeceği korkularını körükledi .

Claude'un Salı günkü emri, Henry'yi Moise'nin öldürülmesinin ana şüphelilerinden biriyle neden konuştuğunu açıklamak için kendisiyle görüşmeye “davet etmesinden  sadece birkaç gün sonra geldi .

Başbakan bir gün sonra, kafa karışıklığı yaratmayı ve adaletin yerine getirilmesini engellemeyi amaçlayan “oyalayıcı taktikler” olduğunu söylediğini reddetti.

Henry, 11 Eylül'de Twitter'da yaptığı açıklamada , "Başkan Jovenel Moise'nin iğrenç suikastının gerçek suçluları, beyni ve sponsorları belirlenecek, adalete teslim edilecek ve cezalandırılacak" dedi .

Pazartesi günü, Haiti'nin ombudsman benzeri bir kurum olan Vatandaşı Koruma Ofisi, Henry'nin istifasını talep etti ve duruma ışık tutması için talep edildiği üzere onu savcılığa davet etti.

Büronun başındaki avukat Renan Hedouville, bir zamanlar Haiti Adalet Bakanlığı'nda ve hükümetin anti-kaçaklarında çalışan bir kaçak olan Henry ve Joseph Badio arasında bildirilen telefon görüşmeleri hakkında "Hepimiz bu konuşmanın içeriğini bilmek isteriz" dedi.

Badio, Mayıs ayında belirtilmemiş etik kuralları ihlal etme suçlamaları nedeniyle görevden alınmıştı.

Claude iki sayfalık siparişinde, aramaların 7 Temmuz'da yerel saatle 4:03 ve 4:20'de yapıldığını ve kanıtların Badio'nun o sırada Moise'nin evinin yakınında olduğunu gösterdiğini söyledi.

Görüşmelerin toplam yedi dakika sürdüğünü ve o sırada Henry'nin Port-au-Prince'deki Montana Oteli'nde olduğunu söyleyen Claude, geçen ay bir hükümet yetkilisinin Henry'nin kendisine Badio ile hiç konuşmadığını söylediğini tweet attığını da kaydetti.

Hedouville, "Başbakan bu karanlık alanları temizlemeden görevinde kalamaz" dedi. "Bütün şüpheleri ortadan kaldırmalı."

Şimdiye kadar davada 18 eski Kolombiyalı asker ve üç Haitili Amerikalı da dahil olmak üzere 40'tan fazla şüpheli tutuklandı . Yetkililer hala Badio ve eski bir Haitili senatör de dahil olmak üzere ek şüpheliler arıyorlar.

Ancak yaşananlarla ilgili birçok soru yanıtsız kaldı. 2012'den 2014'e kadar Haiti başbakanı olarak görev yapan Laurent Lamothe, suikasttan bir ay sonra El Cezire'ye verdiği demeçte , “Ülke hala cevap istiyor” dedi .

Editör: TE Bilisim