"Taşeron işçilerin kadrolu olarak çalışması bir haktır. Kadro hukuken kazanılmış hakları ile birlikte değerlendirilmeli, kadroya geçişte tüm kazanılmış haklar korunmalıdır. Kamuda çalışan taşeron işçiler,  ayrımsız, şartsız derhal kadroya geçirilmelidir. Taşeron işçisine verilecek kadro, emekçinin hakkıdır."

Tüm Kamu-Der ve Tüm Büro-Sen Yönetim Kurulu Genel Başkanı Halit ÖNÜK Abidin Dino Parkında Basın Açıklaması Gerçekleştirdi.

Basın açıklamasına, CHP, Gelecek Partisi, İYİ Parti, Yeniden Doğuş Partisi yöneticileri de katılarak destek verdi

Önük açıklamasında; "Taşeron işçilik, bugün milyonlarca yurttaşı doğrudan ilgilendiren toplumsal bir yaradır. Kamuda çalışan yüz binlerce taşeron işçisine verilen kadro sözleri halen yerine getirilmemiştir. Son dönemde taşeron işçilerle ilgili olarak iktidar tarafından çeşitli çalışmalar sürdürülüyor olsa da,  bu çalışmalar konunun doğrudan tarafı olan sendika, dernek, işçi ve uzmanlarla paylaşılmamaktadır" dedi.

Tüm Kamu-Der ve Tüm Büro-Sen Yönetim Kurulu Genel Başkanı Halit ÖNÜK açıklamasına şu şekilde devam etti;

Tüm Kamu-Der ve Tüm Büro-Sen olarak bu sorunun doğrudan taraflarıyla görüşülerek ortak çözüm bulunması gerektiğini, yaptığımız toplantılarda ve kitle iletişim araçları vasıtasıyla her zaman vurguladık. Ortak çözüm bulunması konusunda mücadelemiz sürecek.

Yaşadığımız 21. Yüzyılda, Taşeron işçilik sistemi kölelik düzeni anlamına gelmektedir. İşveren; Taşeron işçisi alt işlerde,  tam kadro hakkına sahip olmadan daimi, sureli, ya da geçici işçi statüsüyle çalıştırmaktadır. Bu sistem ile işçilerin emeği, ucuz ve güvencesiz şekilde sömürüye açık hale getirilmektedir.

Taşeron işçilik sistemi, çalışma yaşamını kuralsızlaştırmaktır. Taşeron işçilerin örgütsüz olması; haklarının gasp edilmesine, ücretlerinin düşük olmasına, uzun çalışma sürelerine ve çalışma şartlarının ağırlaşmasına ortam hazırlamaktadır.

Taşeron işçiler, en ağır işi yapmakta,  ücretin ise en hafifini almaktadırlar. Aynı işyerindeki diğer çalışanlarla eşit işi yapmalarına rağmen eşit ücreti alamamakta ve ayrımcılığa uğramaktadırlar.

Taşeron işçilerin önemli bir sorunu da düzenli ücret alamamalarıdır.

Taşeron işçilik sistemi, iş cinayetlerini de arttırmaktadır. Kâr hırsı, işçilerin hayatının önüne geçmekte ve işçilerin en temel hakkı olan yaşam hakkı göz ardı edilmektedir.  Taşeron işçiler, kadrolu işçilerin yararlandığı sosyal haklardan yeterince yararlanamamaktadır. Kadrolu çalışanlara verilen yakıt, ulaşım, aile ve çocuk, yemek gibi sosyal hakların tamamı taşeron işçisine verilmemektedir.

Kamu hizmeti; devamlılık gerektiren bir hizmet olmasına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde okullarda görev yapan geçici hizmet işçileri, okulların kapanmasıyla 15 Haziran itibariyle işsiz kalacak. Evine ekmek götüremeyecek. Aynı okullarda daha önce işe alınmış olan kadrolu hizmetli, memur ile eğitimciler 12 ay üzerinden çalışıyor. Yaklaşık 32 bin geçici hizmetliye ise  “Okullar kapalı, sizi çalıştırmayacağız” deniliyor. Aynı okullarda farklı uygulamayı kabul etmiyoruz. Ve bu haksızlığa,  adaletsizliğe “Hayır” diyoruz. 

MEB ve Geçici işlerde çalışanlar,  Kamu hizmetinin sürekli olması gerektiği gerçeği göz önüne alınarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici işçilerin hak kaybına uğramaları önlenmeli ve çalıştıkları işyerlerinde daimi kadroya alınmasını istiyoruz.  Devlet, ucuz işgücü ve güvencesiz çalışma rejimini sürdüren değil, bunu önleyen olmalıdır. Kamu hizmeti, piyasa işleyişine terk edilemez. Kar hırsı, kamu hizmetinin önünde engeldir.

Taşeron işçilerin kadrolu olarak çalışması bir haktır. Kadro hukuken kazanılmış hakları ile birlikte değerlendirilmeli, kadroya geçişte tüm kazanılmış haklar korunmalıdır. Kamuda çalışan taşeron işçiler,  ayrımsız, şartsız derhal kadroya geçirilmelidir. Taşeron işçisine verilecek kadro, emekçinin hakkıdır.

Talebimiz; Belediye, İl Özel idareleri, Sağlık, bilgi işlem,  yemekhane, starvasyon görüntüleme, diyaliz, fizik tedavi Merkezi çalışanları, kiralık araç şoförleri, 4 Aralık mağdurları, jokerler, Pıctes ve sosyal tesis çalışanları,  kısacası Mağdur olan tüm kesimler için kadro verilmesidir. 

Kamuda taşeron işçi sorununun çözülmesi durumunda özel sektördeki taşeron işçiler bakımından da örnek teşkil edecektir.

Tüm Kamu-Der ve Tüm Büro-Sen olarak,  taşeron işçilerin başta kadro olmak üzere sorunlarının çözümü konusunda yanlarında olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz. Konunun çözümü için önerilerimizi, itirazlarımızı ve taleplerimizi başka kamuoyu olmak üzere kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ilgili bakanlıklara aktarmaya devam edeceğiz. Taşeron işçilerin hak ettikleri ücret ve sosyal hakları alana kadar konunun takipçisi olacağımızı beyan ediyor. Tüm işçi arkadaşlarımızı örgütlü mücadele etmeye çağırıyoruz.

Editör: TE Bilisim