Filistinliler eski ve yeni İsrail liderleri arasında çok az fark görüyor

Perşembe günü işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinliler, İsrail hükümetindeki bir değişikliği çoğunlukla reddetti ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun yerini alacak milliyetçi liderin muhtemelen aynı sağcı gündemi izleyeceğini söyledi.

İsrail'in Batı Şeria'daki ana yerleşimci örgütünün eski başkanı Naftali Bennett , Çarşamba günü kurulan yamalı bir koalisyonda ülkenin yeni lideri olacak.

Perşembe günü Bennett, çatışmanın büyük kısmını Filistinlilere yükledi.

İsrail'in Kanal 12'ye verdiği demeçte, "Gerçeği söylemek gerek: İsrail ile Filistinliler arasındaki ulusal mücadele toprak meselesi değil. Filistinliler bizim buradaki varlığımızı tanımıyorlar ve görünüşe göre bu bir süre daha böyle olacak" dedi. Televizyon istasyonu.

Bennett'in son açıklamalarından önce konuşan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) temsilcisi Bassem Al-Salhi, başbakan adayının Netanyahu'dan daha az aşırı olmadığını söyledi ve şunları ekledi: "Hükümette ne kadar aşırı olduğunu ifade ettiğinden emin olacak. "

Benzer duygular başka yerlerde de dile getirildi. Gazze'de bir hükümet çalışanı olan 29 yaşındaki Ahmed Rezik, "Bir İsrail lideri ile diğeri arasında hiçbir fark yok" dedi.

"Ulusları için iyi ya da kötüler. İş bize gelince hepsi kötü ve Filistinlilere haklarını ve topraklarını vermeyi reddediyorlar."

Gazze Şeridi'ni kontrol eden İslamcı grup Hamas, İsrail'i kimin yönettiğinin hiçbir fark yaratmadığını söyledi.

“Filistinliler tarih boyunca sağda, solda, merkezde, kendi deyimiyle düzinelerce İsrail hükümeti gördü. Ancak Filistin halkımızın hakları söz konusu olduğunda hepsi düşmanca davrandı ve hepsinin düşmanca yayılmacılık politikaları vardı” dedi.

İsrail'de bir ilk olacak şekilde, bir hükümet koalisyonu, İsrail'in kültür ve mirasına göre Filistinli ve vatandaşlığa göre İsrailli olan %21 Arap azınlığının üyeleri tarafından seçilen bir İslamcı partiyi içerecek.

Lideri Mansur Abbas , koalisyon anlaşmasının altyapıyı iyileştirmek ve Arap kasabalarındaki şiddet suçlarıyla mücadele etmek için 53 milyar şekel (16 milyar dolar) getireceğini söyledi.

Ancak Batı Şeria ve Gazze'de düşman olarak gördüklerinin yanında yer aldığı için eleştirildi.

"O bir hain. Gazze'ye yeni bir savaş başlatmak için oy vermesini istediklerinde ne yapacak?" dedi 21 yaşındaki Badri Karam, Gazze'de.

"Filistinlilerin öldürülmesinin bir parçası olarak kabul edecek mi?"

Bennett, Batı Şeria'nın İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği ve işgal ettiği bölgelerin ilhak edilmesinin güçlü bir savunucusu oldu. Ancak son günlerde konuyla ilgili kamuoyuna yaptığı ilk açıklamalarda, Filistinlilerin koşullarının bir miktar hafifletilmesiyle statükonun devam etmesini öneriyor gibi görünüyordu.

“Bu bağlamda benim düşüncem çatışmayı azaltmak. Biz çözmeyeceğiz. Ancak mümkün olan her yerde (koşulları iyileştirin) - daha fazla geçiş noktası, daha fazla yaşam kalitesi, daha fazla iş, daha fazla endüstri - bunu yapacağız.”

Editör: TE Bilisim