Hamas güvenlik güçlerinin, Gazze'nin kuzeyindeki Umm al-Nasr'ın Bedevi köyü sakinlerine, bu evlerin sahibi olmadıkları bahanesiyle onları zorla yerinden etmek ve evlerini yıkmak için saldırması, Gazze'de kamuoyunda ve resmi olarak öfke duyuldu.

Hamas güvenlik güçleri, Gazze Şeridi'ndeki Bedevi köyü Umm al-Nasr'daki evlere saldırdı, insanlara doğru ateş açtı ve çok sayıda kişiyi tutukladı.

Köylülerden gelen videolar ve fotoğraflar  sosyal medyayı doldurdu ve Hamas güvenlik güçlerinin evlerden birini yıkma girişimine tepki olarak protesto eden ve güvenlik güçlerine taş atan genç erkeklere karşı aşırı güç kullandığını gösterdi. Güvenlik güçleri erkeklere ateş açtı ve bazılarını yaraladı.

Umm al-Nasr, Gazze Şeridi'nin en kuzeyinde, İsrail sınırına yakın bir yerde bulunuyor. 800 dönüm (yaklaşık 200 dönüm) üzerinde 5.000'den fazla insanın yaşadığı, bölgedeki en büyük Bedevi nüfus merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Uzun yıllar boyunca, köylüler teneke ve keresteden yapılmış güvensiz evlerde yaşadılar ve Gazze'deki hükümet , arazileri olmadığı gerekçesiyle onların beton evler inşa etmelerini engelledi.

İnsan hakları ve sivil toplum örgütleri Hamas'ın köylülere yönelik saldırısını kınadı . Gazze'deki Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, köylülerin evlerinin yıkılmasının yanı sıra Hamas üyelerinin aşırı güç kullanımını kınadı. Örgütler, tüm tutukluların derhal serbest bırakılması ve güvenlik güçlerinin verdiği zararın giderilmesi çağrısında bulundu.

Gazze'deki STK Ağı, Umm al-Nasr'daki Bedevi köylülerini hedef alan olayların kabul edilemez olduğunu ve tüm saldırganlardan hesap sorulması gerektiğini söyledi.

Ağ, yetkililerin bu ailelere, özellikle sınır bölgelerinde dayanıklılıklarını artırmak için yeterli konut sağlayarak yardımcı olabileceğini söyledi.

Hamas geçenlerde , artan nüfus ve bazı insanların arazi satma girişimleri ışığında, tecavüzleri kovma kampanyasının bir parçası olarak eski toprakların dosyasını açtı . Hamas, konut projeleri inşa etmeyi ve çalışanlara birikmiş mali aidatları yerine alanlar dağıtmayı hedefliyor. Ancak bu bölgelerin sakinleri genellikle başka alternatiflerin olmaması nedeniyle kalmakta ısrar ediyor.

Umm al-Nasr sakinlerinden Rifaat Abu Sa'ada, “Ağır silahlı Hamas güvenlik güçlerinin köye yıkım için buldozerlerle baskın düzenlediğini görünce şaşırdık. Hamas, dünyanın her yerindeki normal işlerin aksine, önceden uyarıda bulunmadan köy girişlerini kuşattı.”

Al-Monitor'a, güvenlik güçlerinin köyün girişindeki evleri yıkmaya çalışan buldozerlerin önünde durduktan sonra kadınlara, gençlere ve yaşlılara doğrudan ateş etmenin yanı sıra şiddetle saldırdığını söyledi. Birçok kişinin gerçek mermilerle yaralanması üzerine köylüler güvenlik güçlerine saldırdı ve ambulansların yaralıları taşıması engellendi, yaralılar sivil araçlara alındı.

Hamas güvenlik güçlerinin köyü hala tüm girişlerden çevrelediğine dikkat çekti. Köy sakinleri, köy içindeki bazı evleri yıkma girişimlerini engelledi ve üst düzey köy yöneticileri hiçbir vatandaşı teslim etmeyi reddetti.

Bu arada insan hakları savunucusu Yousef Abdel Aziz, Hamas güvenlik hizmetlerinin, topraklarını ele geçirmek, çalışanlara dağıtmak ve hükümet projeleri oluşturmak amacıyla Gazze'nin uzak bölgelerindeki Bedevileri yerinden etme girişimlerini kınadı.

Al-Monitor'a şunları söyledi: “Ümmü Nasr'ın Bedevi köylüleri, evleri onları kışın soğuğundan veya yazın sıcağından koruyamadığından ve köyde böcek ve hastalıklar çok yaygın olduğundan çok zor koşullarda yaşıyor. bir dizi kanalizasyon havzasının varlığı nedeniyle. ”

Hamas güvenlik güçlerinin, Han el-Ahmar'daki Bedevileri ve Batı Şeria'daki Filistin köylerini yerinden eden İsrail gibi davrandığını belirtti. Bu sadece İsrail'i Filistinlilere karşı yerinden etme ve etnik temizlik politikasında ısrar etmeye teşvik ediyor.

Hamas hükümetini, Bedevi nüfusu yerinden etme ve onlara karşı güç kullanma politikalarını derhal tersine çevirmeye çağırdı. Sosyal dokuyu tehdit ettiğini ve devlet desteğinin olmaması nedeniyle asgari yaşam gereksinimlerinden yoksun olan bu marjinal bölgelerde yaşayanların acılarını sürdürdüğünü söyledi.

Al-Monitor, Hamas yetkilileriyle iletişime geçmeye çalıştı ancak yetkililer olayla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Gazze'deki Hükümet Çalışmalarını İzleme Komitesi başkanı Issam Al-Daalis, güvenlik güçlerinden gelen tüm saldırganlardan hesap sorma ve bölgedeki yoksulların koşullarını dikkate alma kararı aldı . yeterli konut ile onları.

Editör: TE Bilisim