Plastik atık dönüşüm merkezlerinde son yıllarda çıkan yangınların sayısında dikkat çekici artışlar bulunmaktadır. Son 5 yılda toplam 188 tesiste çıkan yangının 14 tanesi Adana'da yaşanmış ve bu tesislerin bazıları bir yılda 3-4 defa yanmıştır.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuyu Meclis gündemine taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi verdi.

Hatimoğulları konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Uluslararası basında, Adana’nın “Avrupa’nın yeni çöp merkezi olduğu” iddia edilmişti. Avrupa’dan Adana’ya getirilen atıkların yakılarak doğaya verdiği zararlar belgelenmişti. Nihayet plastik atık ithalatı durduruldu ve getirilen yasak 2 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Bütün dünyada plastik kullanımında sınırlamalar vardır, en büyük doğa kirleticilerinden biri olan plastiğin üretimi ve kullanımının sınırlandırılması hatta plan dahilinde sonlandırılması gerekmektedir. Bu sektörde ciddi paralar kazanan tesisler tarafından plastik atıkların ithalatına getirilen sınırlı yasanın kaldırılması sürekli olarak gündemleştirilmektedir. Herhangi bir şekilde getirilen bu yasak gevşetilmemelidir.

Son yıllarda tesislerde çıkan yangınların sayısındaki artış dikkat çekicidir. 2020 yılında 65 geri dönüşüm tesisinde yangın çıkmışken, 2021 yılının sadece ilk 6 ayında 69 tesis yanmıştır. Son 5 yılda ise toplam 188 tesiste yangın çıkmıştır. Hatta, bu tesislerin bazıları bir yılda 3-4 defa yanmıştır. Bu yangınların 14 tanesi Adana’da yaşanmıştır. En son yangın 5 Haziran 2021 tarihinde Küçük Dikili’de bulunan bir plastik atık deposunda çıkmış, bütün gece devam eden yangın ancak ertesi sabah itfaiye tarafından söndürülebilmiştir. Adana’nın güneyini yangından yükselen zehirli dumanlar kaplamıştır.

Plastik çöpler yandığı zaman zehirli gazlar atmosfere salınmaktadır. Hava, toprak ve su kirlenmekte, zararlı gazlar ve ağır metaller yağmurla ortamı zehirlemektedir. Bütün canlılar, tarımsal ürünler bundan olumsuz etkilenmekte, kanserojen etkisi bütün organik yapılarda görülmektedir.

Bu bağlamda;

1. Plastik atık dönüşüm merkezlerinde bu denli çok sayıda yangının çıkmış olması hakkında detaylı bir inceleme yapılmış mıdır?

2. Tarafınızca çalışma ruhsatı verilen bu tesisler hangi sıklıkla denetlenmektedir?

3. Yangın çıkan tesisler en son ne zaman denetlenmiştir? Denetim raporları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

4. Yangınlar sonrası itfaiye tarafından tutulan raporların içeriği nedir? Yangınlar neden ve nasıl çıkmıştır?

5. Plastik gibi çok yanıcı bir madde ile çalışan bu tesislerde yangına karşı önlemler alınmış mıydı?

6. Bahsi geçen yangınlarda kasıt unsuru tespit edilmiş midir? Savcılığa herhangi bir suç duyurusunda bulunulmuş mudur?

https://www.habereguven.com/yesil-sol-parti-adana-plastik-atik-tesislerindeki-yanginlar-kimleri-ilgilendiriyor/
Editör: TE Bilisim