Adana'da pandemiye ayrılan tüm yatak ve yoğun bakımlar dolmuş durumda, Korona virüs hastalığı vahim boyutlara ulaşmış durumdadır. Konuya ilişkin HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya soru önergesi verdi

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları soru önergesinde;

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) bileşenleri, 30 Kasım 2020 tarihinde Covid-19 salgın hastalığının yaygınlığı ile artışların devam etmesi ve artan ölümlerden çok endişeli olduklarını ifade ederek ülke genelinde 14 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması gerektiğine dair çağrı yaptıkları bir basın toplantısı düzenlemişlerdir.

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, ADAMOB adına yaptığı açıklamada; “Ülkemizde ve Adana’da açıklanan son rakamlar hastalığın vahim boyutlarını göstermektedir. Adana’mız hastalık artışlarında en ön sıralarda yer almaktadır…İlimizde pandemiye ayrılan tüm yatak ve yoğun bakımlar dolmuş durumdadır. Acil servislerinde sedye bulan hastalar kendini şanslı hissetmektedir. Pozitif çıkan hastaların büyük çoğunluğu evlerinde ve uygunsuz koşullarda takip edilmektedirler. Yatak doluluğu ve acillerin kalabalıklığı maalesef hastaneye yatması gereken hastaları evlerde kalmaya itmektedir.” demiştir.

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, sosyal medya hesabından kentlerdeki korona virüsü salgınındaki ciddi artış nedeni ile sağlık müdürleri ile video konferans yöntemiyle toplantı düzenlendiğini duyurduğu iller arasında olan Adana’da; gerçek verilerle pandemi takip komisyonunun oluşturulması ve kış aylarında Adana’nın hava kirliliğinden doğabilecek vaka artışlarına dikkat edilerek, buna yönelik hazırlık yapılması sağlanmalıdır. 

Bu bağlamda;

1. Korona virüs ile mücadelede inandırıcılığı sağlamak, halkın pandemiye duyarlılığını ve verilerin güvenirliğinin önemini vurgulamak üzere gerçek verilerle pandemi takip komisyonu oluşturulacak mıdır?

2. Adana’nın günlük 1500-2000, yani testlerin en az yüzde 40'ının, testin pozitif çıktığı doğru mudur?

3. Neredeyse 24 saat durmaksızın testler yapılmasına karşın test sonuçlarına ulaşma süresinin uzaması tedavilerde gecikmelere neden olmakta iken; bu sürelerin kısaltılması için çalışmalar yapılmakta mıdır? Testlerin yapıldığı cihazların sayısının artırılması sağlanacak mıdır?

4. Adana’da hastanelerin yeni servis ve yatak açmaya çalışması, ameliyatları ve poliklinikleri ertelemeleri sürdürülebilir bir durum mudur? Bunun için çözüm geliştirilmekte midir?

5. Adana’da filyasyon ekiplerinin güçlendirilmesi sağlanacak mıdır?

6. İlde atıl durumdaki eski Göğüs Hastalıkları, eski Çukurova Devlet ve Askeri Hastanesi vaka artışlarından kaynaklanabilecek ihtiyaç için tam kapasite ile çalışmaya hazır mıdır? Bunun için çalışmanız var mıdır?

7. Yatak doluluğu nedeni ile ilde özel hastanelerin de yeniden pandemi hastanesi olarak çalışmaya başlaması, yatan hasta takip ve tedavisini gerçekleştirmesi sağlanacak mıdır?

8. Adana’nınkış şartlarında daha da ağırlaşacak olan hava kirliliğinin koronavirüs vakalarında yaratacağı artışa yönelik hazırlıklar yapılmış mıdır?

9. Adana’da kaç Kovid-19 hastası bulunmaktadır? Kaç kişi ağır hastadır? Adana’da evlerde Kovid-19 tedavisi gören yurttaş sayısı nedir?

10. Bulunamayan ilaçların tedariğini sağlamak, hastaların ilaca ulaşımı hasta ve hasta yakınlarının bulaş riski ve mağduriyetini ortadan kaldırmak üzere çalışmalarınız var mıdır?

11. Ülke genelinde yaşanan koronavirüs vakalarındaki ciddi artış nedeni ile en az iki hafta sokağa çıkma kısıtlaması ile tam kapanma gündeme alınacak mıdır?

Editör: TE Bilisim