Hastaları ve eczacıları mağdur eden ilaç yokluğuna ilişkin Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya Soru Önergesi verdi konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları sorunu şu şekilde ifade etti;

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney yaptığı açıklamada; piyasadaki ilaçların yüzde 25’ine erişim sağlanamadığını belirtmiş, “Bu her dört ilaçtan birinin bulunamadığı anlamına geliyor. İlaç yoklukları çok önemli bir gündem maddesi haline gelmiş durumda” ifadelerini kullanmıştır. Üney, 27 Kasım’da eczacıların düzenlediği miting ile ilaç yokluğuna dikkat çektiklerini ve bu durumun “ilaç krizine” dönüştüğünü söylemiştir. Hastaları ve eczacıları mağdur eden ilaç yokluğu durumuna acil önlem alınması gerektiğini vurgulamıştır.

Özellikle çocuk hastaların tedavilerinde kullanılan şurup formundaki antibiyotiklerde, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerde sorun yaşandığını söyleyen Üney, “Aynı şekilde, hipertansiyon ilaçları, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, mevsimsel soğuk algınlığı ilaçları, antidepresanlar, ağrı kesiciler, analjezik ampuller, kulak damlaları, göz damlaları, burun spreyleri, doğum kontrol hap ve iğneleri, kortizonlar ve egzama ilaçlarına erişimde büyük sıkıntı yaşanıyor” ifadelerini kullanmıştır.

Bu bağlamda;

1. İlaç yokluğuna karşı, yurttaşların ilaçlara erişimini sağlamak üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

2. İlaçlarda uygulanan mevcut fiyat politikalarının güncellenmesi sağlanacak mıdır?

3. Yerli ilaç sanayisini desteklemek, eczacı istihdamına dayalı yeni molekül ilaçların üretimini yapacak yerli üretimi teşvik etmek üzere çalışmalarınız olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi