Pandemi nedeni ile ciddi mağduriyet yaşayan toplu taşıma esnafının acil çözülmesini beklediği sorunları ve bekledikleri destek ile ilgili HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a soru önergesi verdi.

Hatimoğulları verdiği soru önergesi; "Koronavirüs salgını nedeni ile Türkiye’deki esnaflar oldukça mağdur olmuştur. Samandağ Şoförler Kooperatifi ziyaretimde, tarafıma iletildiği üzere; mazot, lastik, akü, trafik cezaları, trafik sigortası, fenni muayene gibi girdilere sık sık gelen zamlar ve pandemi süresince yaşanan iş kaybı nedeni ile zorluk yaşamaktadırlar.

Pandemi süresince birçok büyükşehirde toplu taşıma araçlarına mazot desteği verilmesine rağmen, Hatay’da mazot desteği verilmemiştir. Altı aydır zararda olduklarını dile getiren toplu taşıma şoförleri, yalnızca üç ay ertelenen vergi ödemelerinin yapabilmelerinin mümkün olmadığını iletmişlerdir. 65 yaş üstü yolcudan ücret alınmamasını öngören yasa nedeni ile oluşan zararın devlet tarafından karşılanması istenmektedir. Esnafın tek başına salgının yarattığı ekonomik zararların üstesinden gelmesi mümkün olmadığı gibi, bunu beklemek de doğru değildir. Tüm esnafa ve toplu taşıma esnaflarına da pandemi sürecinde devlet destek vermekle yükümlüdür. Bu desteklerin planlanması ve yerine getirilmesi gerekmektedir."dedi    

Bu bağlamda;

1. Salgın nedeni ile mağdur olan toplu taşıma araçlarına destek verilmesi planlanmakta mıdır?

2. Halihazırda ekonomik olarak oldukça zor durumda olan toplu taşıma esnafının banka kredileri, banka kredi kartları ödemelerinin faizsiz ertelenmesi talepleri değerlendirilecek midir? Bunun için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? 

3. Toplu taşıma esnafının vergi ödemelerine ilişkin af çalışması olacak mıdır?

4. Toplu taşıma esnafına yakıt desteği verilmesi için çalışmalarınız var mıdır?

5. Pandemi süresince esnafın girdilerinesürekliyapılan zamların geri çekilmesi ve böylelikle esnafın yükünün bir nebze azaltılması için çalışmalar var mıdır?

6. 65 yaş üstü yolculardan ücret alınmaması nedeni ile oluşan kaybın toplu taşıma esnafına yansımaması için Bakanlığınızca önlem alınacak mıdır?

Editör: TE Bilisim