Dünya Sağlık Örgütü (WHO), nitrojen dioksit gibi temel kirleticilerin maksimum güvenli seviyelerini azalttığı için hava kirliliğinin önceden düşünülenden daha tehlikeli olduğu konusunda uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl yaklaşık yedi milyon insanın hava kirliliğine bağlı hastalıklardan erken öldüğünü söylüyor.

Düşük ve orta gelirli ülkeler, ekonomik kalkınma için fosil yakıtlara güvenmeleri nedeniyle en çok acıyı çekiyor.

WHO, hava kirliliğini sigara ve sağlıksız beslenmeyle aynı kefeye koyuyor.

Kasım ayında yapılacak COP26 zirvesi öncesinde 194 üye devletini emisyonları azaltmaya ve iklim değişikliği konusunda harekete geçmeye çağırıyor.

Her on yılda, güvenli bir kirlilik miktarı olarak kabul edilen sınırlar yavaşlıyor.

Zehirli partiküllerin ve gazların insanlara önceden düşünülenden çok daha düşük seviyelerde zarar verebileceği, kalp ve akciğer problemlerinden muzdarip insanlar için yeni bir haber değil.

Kılavuzdaki değişiklikler, Birleşik Krallık'ın en zararlı kirleticiler için yasal sınırlarının artık DSÖ tarafından önerilen maksimum seviyelerden dört kat daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Sorun şu ki, en kötü kirlilik - akciğerlere solunabilen küçük parçacıklar - durdurulması çok zor.

Kirlilik, araç egzozlarından ve gazlı merkezi ısıtmadan gelir. Ancak zararlı parçacıklar da başka yollarla havaya salınır veya diğer kimyasallarla reaksiyona girerek havada oluşur.

Parçacık kaynakları arasında boyalar, temizleme sıvıları ve çözücüler bulunur. Buna yolda aşınan araba lastiklerini veya frenleri ekleyin - yani elektrikli arabalar bile mükemmel bir çözüm sunamaz.

Çiftlik bulamacının şehirlerde ölümlere katkıda bulunan gazlar da saldığını kaç kişi biliyor?

Bu nedenle yeni tavsiye hükümetler için çok zorlayıcı. Bir şehirde yaşıyorsanız, ne kadar uğraşırsanız uğraşın, kirlilikten kaçmak çok zordur.

Çarşamba günü yayınlanan yeni yönergeler, PM2.5 adı verilen küçük parçacıklara maruz kalmak için önerilen maksimum değeri yarıya indiriyor.

Bunlar, elektrik üretimi, evsel ısıtma ve araç motorlarında yakıtların yakılmasıyla üretilir.

Dünya Sağlık Örgütü, "Mevcut hava kirliliği seviyeleri, güncellenen kılavuzda önerilenlere düşürülürse, dünyada PM2.5 ile ilgili ölümlerin neredeyse %80'i önlenebilir" dedi.

bilgi grafiği

Ayrıca PM10s olarak bilinen başka bir mikropartikül sınıfı için önerilen limiti %25 oranında azaltıyor.

Kılavuzlarda belirtilen diğer kirleticiler arasında ozon, nitrojen dioksit, kükürt dioksit ve karbon monoksit bulunur.

Hava kirliliği, kalp hastalığı ve felç gibi durumlarla bağlantılıdır. Çocuklarda akciğer büyümesini azaltabilir ve ağır astıma neden olabilir.

WHO, "Hava kalitesinin iyileştirilmesi, iklim değişikliğini azaltma çabalarını artırabilirken, emisyonların azaltılması da hava kalitesini iyileştirecektir" diyor.

Editör: TE Bilisim