NEW DELHI, 1 Eylül - ABD'li bir araştırma grubu tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir rapora göre, hava kirliliğinin Hintlilerin yaklaşık %40'ının yaşam beklentisini dokuz yıldan fazla azaltması muhtemel.

Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü (EPIC) tarafından hazırlanan rapora göre, başkent Yeni Delhi de dahil olmak üzere orta, doğu ve kuzey Hindistan'ın geniş bölgelerinde yaşayan 480 milyondan fazla insan önemli ölçüde yüksek kirlilik seviyelerine maruz kalıyor.

EPIC raporunda, "Endişe verici bir şekilde, Hindistan'ın yüksek düzeydeki hava kirliliği zaman içinde coğrafi olarak genişledi" dedi.

Örneğin, batıdaki Maharashtra eyaletinde ve merkezi Madhya Pradesh eyaletinde hava kalitesi önemli ölçüde kötüleşti.

Hindistan'ın tehlikeli kirlilik seviyelerini dizginlemek için 2019'da başlatılan Ulusal Temiz Hava Programı'na (NCAP) övgüde bulunan EPIC raporu, NCAP hedeflerine "ulaşmanın ve sürdürmenin" ülkenin genel yaşam beklentisini 1,7 yıl ve Yeni Delhi'nin yaşam beklentisini 3,1 yıl artıracağını söyledi.

NCAP, endüstriyel emisyonlarda ve araç egzozunda kesintiler sağlayarak, ulaşım yakıtları ve biyokütle yakma için katı kurallar getirerek ve toz kirliliğini azaltarak 2024 yılına kadar en kötü etkilenen 102 şehirde kirliliği %20-30 oranında azaltmayı hedefliyor. Ayrıca daha iyi izleme sistemleri gerektirecektir.

Hava kalitesi seviyelerini PM2.5 olarak bilinen akciğere zarar veren havadaki partiküllerin konsantrasyonuna dayalı olarak ölçen bir İsviçre grubu olan IQAir'e göre, Yeni Delhi 2020'de üst üste üçüncü yıl için dünyanın en kirli başkenti oldu.

Geçen yıl, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle yaz aylarında rekor düzeyde en temiz havayı soluyan Yeni Delhi'nin 20 milyon sakini, yakındaki Pencap ve Haryana eyaletlerinde yanan çiftlik kalıntılarında keskin bir artışın ardından kışın zehirli havayla mücadele etti.

EPIC'in bulgularına göre komşu Bangladeş, hava kalitesini Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen seviyelere yükseltirse ortalama yaşam beklentisini 5,4 yıl artırabilir.

EPIC, beklenen yaşam süresi sayısına ulaşmak için farklı düzeylerde uzun süreli hava kirliliğine maruz kalan insanların sağlıklarını karşılaştırdı ve sonuçları Hindistan ve başka yerlerdeki çeşitli yerlere uyguladı.

Editör: TE Bilisim