Tüm cesaretini toplayıp ısrarla hayır diyebildiğiniz için kendinizi takdir edin. Kocaman bir aferin deyin kendinize. Hakkettiniz. İstemediğiniz bir şey için sürekli olarak dahi olsa tekrar ettiniz ve “hayır” dediniz. Verdiğiniz kararın arkasında durdunuz.

İstemediğimiz bir şey için “hayır” demek bazılarına çok kolay geliyor olabilir fakat kadınlara biraz zor bu durum. Kendini suçlu hissettirilmiş genellikle hayır dediğinde, cezalandırılmış, kabul görmemiş, dışlanmış.

Bir kere “hayır” deyince garip bir his kaplıyor içinizi. Şaşkınsınızdır. Bu kadar güçlü olduğunu bilen biri değilsindir belki de. Yani en azından bana öyle oldu. Sanırım bunun sebebi hayır dememeyi hayatımda normalleştirmiş ya da normalleştirmek zorunda kaldığımdandır. İlk adım atmayı öğrenir gibi düşmekten korkacağız ama unutmayın güçlüyüz ve sözümüzün arkasında duracağız.

Hayır sınırını çizmek çok önemli hayatta. Değerlerimizin sınırlarından belki de. Yapmak istemediğimiz bir şeye karşı hayır diyerek dimdik karşısında duruyoruz.

Belki kaba olmamak için belki de karşıdakini kırmamak için ya da dışlanmamak için hayır diyememişizdir. Hayır demenin bir sürü türü şekli vardır. Genellikle “evet” çi biriyseniz kesinlikle bu durum başta garip gelecektir. Ancak deneyerek, hayır demek istediğinizde “hayır” diyerek alışacaksınız.

Denedikçe, kullandıkça “hayır”ı normalleştireceğiz. Daha da güçlü hissedeceğiz. Güçsüzdük diye değil, o gücün belki de farkında değildik diye, bastırılmış gücümüzdü belki de “hayır”. Artık öyle değil!

Aynı zamanda “hayır” diyerek belki de daha samimi olursunuz, çizginizi belli edersiniz, daha dürüst olursunuz. Kendinize daha fazla saygı duyarsınız bence; ben en azından kendime daha çok saygı duydum, tebrik ettim kendimi ve değerli olduğumu gördüm hissettim. En önemlisi bunları kendimden saklayan, geri tutan benmişim. Çünkü cesaret edememişim. Artık daha cesaretli olma zamanı.

Hayır dedikçe, karşımızdan tepki büyüyecek belki de fakat biz hayır demeye devam edeceğiz. Çizgimizden çıkmamalıyız. Değerimize sahip çıkmalıyız.

Bizler güçlü kadınlarız, bireyleriz, insanlarız!

Önümüze kırmızı halılar serilmiyor haklısınız, kolay değil, fakat yalnız değilsiniz, değiliz! Hayır dedik diye birini kaybedeceksek, belki de kaybetmeliyiz. Sonunda kendimizle kalıyoruz ve kalacağız. Ona saygı duymamız en önemlisi. Ona değer vermemiz, onun değerlerine önem vermemiz çok önemli.

Hayır demek olumsuz değildir, hakkımızı, fikrimizi, kişiliğimiz, değerlerimizdir.  

Editör: TE Bilisim