Sıcakkanlı hayvanlar, daha sıcak iklime uyum sağlamak ve sıcaklığı daha iyi düzenlemek için gagalarını, bacaklarını ve kulaklarını değiştiriyor.

Araştırmacılar, iklim krizi nedeniyle hayvanların giderek daha fazla “şekil değiştirdiğini” söyledi.

Bilim adamları, sıcak kanlı hayvanların daha sıcak bir iklime uyum sağlamak için fizyolojilerini değiştirdiğini buldu. Bu, vücut ısısını daha iyi düzenlemek için daha büyük gaga, bacak ve kulak almayı içerir.

Hayvanlar aşırı ısındığında kuşlar gagalarını, memeliler ise sıcaklığı dağıtmak için kulaklarını kullanır. Daha sıcak iklimlerdeki bazı canlılar, ısıdan daha kolay kurtulmak için tarihsel olarak daha büyük gagalara veya kulaklara sahip olacak şekilde evrimleşmişlerdir. Bu farklılıklar, iklim ısındıkça daha belirgin hale geliyor.

Hayvanlar vücut sıcaklıklarını kontrol edemezlerse aşırı ısınabilir ve ölebilirler. Tüylerle örtülmemiş ve dolayısıyla yalıtılmış olmayan gagalar, kürkle örtülü değilse memelilerde kulaklar, kuyruklar ve bacaklar gibi önemli bir ısı alışverişi bölgesidir.

mulga papağanı (Psephotus varius)
Mulga papağanının ( Psephotus varius ) gagasının boyutu artmaktadır. Fotoğraf: Minden Resimleri/Alamy

Trends in Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan incelemede, farklılıkların özellikle kuşlarda belirgin olduğu bulundu.

Araştırmanın yazarı, kuş araştırmacısı Deakin Üniversitesi'nden Sara Ryding şunları söyledi: "Biçim değişikliği, hayvanların iklim değişikliğiyle mücadele ettiği ve her şeyin yolunda olduğu anlamına gelmez.

"Bu sadece hayatta kalmak için evrimleştikleri anlamına geliyor - ancak bu değişikliklerin diğer ekolojik sonuçlarının ne olduğundan veya aslında tüm türlerin değişip hayatta kalabildiğinden emin değiliz."

Bilim adamları, şekil değiştirmenin tek nedeni olarak iklim bozulmasını belirlemenin zor olduğunu söylese de, incelenen örneklerin coğrafi bölgeler ve çeşitli türler arasında ortak noktası budur.

Örnekler, 1871'den beri fatura boyutunda %4-10 artış gösteren ve her yıl yaz sıcaklığıyla pozitif korelasyon gösteren birkaç Avustralya papağanı türünü içerir.

Bu arada, bir tür küçük ötücü kuş olan Kuzey Amerika kara gözlü juncos üzerinde yapılan araştırma, artan fatura boyutu ile soğuk ortamlardaki kısa vadeli aşırı sıcaklıklar arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar ayrıca ağaç farelerinde kuyruk uzunluğunda artış ve maskeli farelerde kuyruk ve bacak boyutunda artış olduğunu bildirmiştir. Sıcak iklimlerde yarasaların kanat boyutunun arttığı gösterilmiştir.

Makale, iklim ısındıkça şekil değiştirmenin devam edeceğini savunuyor. Şöyle yazıyor: “İklim değişikliğiyle ilişkili artan sıcaklıkların, diğer şeylerin yanı sıra hayvanlara uygulanan termoregülatör talepleri etkilemesi muhtemeldir.

"İklim değişikliğinin bir parçası olarak yaşanan artan sıcaklıklar, verimli ısı dağılımını kolaylaştıran daha büyük uzantılar için seçim yapıyor olabilir veya soğuk iklimlerde vücut ısısının zararlı bir şekilde kaybolabileceği küçük uzantılar için seçimin gevşemesine neden olabilir."

Büyük yuvarlak yapraklı yarasa
Büyük yuvarlak yapraklı yarasanın kanatlarının boyutunun arttığı gösterilmiştir. Fotoğraf: Doğa Resim Kitaplığı/Alamy

Değişiklikler küçük olsa da, Ryding bunun gezegen daha sıcak hale geldikçe değişebileceğini söyledi.

"Şimdiye kadar gördüğümüz uzantı boyutundaki artışlar oldukça küçük - %10'dan az - bu nedenle değişikliklerin hemen fark edilmesi pek mümkün değil" dedi. "Ancak, kulaklar gibi belirgin uzantıların artacağı tahmin ediliyor, bu yüzden çok da uzak olmayan bir gelecekte canlı bir Dumbo ile sonuçlanabiliriz."

Ryding, iklim değişikliği nedeniyle hangi kuşların uzantı boyutunu değiştirdiğini görmek için son 100 yıldaki müze kuş örneklerini 3D tarayarak Avustralya kuşlarında ilk elden şekil değiştirmeyi araştırmayı amaçlıyor.

“Ana akım medyada iklim değişikliği tartışılırken çoğu zaman insanlar 'insanlar bunun üstesinden gelebilir mi?' veya 'bunu hangi teknoloji çözebilir?' diye soruyor. Hayvanların da bu değişikliklere uyum sağlamak zorunda olduğunu anlamamızın zamanı geldi, ancak bu, evrimsel zamanın çoğunda meydana gelenden çok daha kısa bir zaman ölçeğinde gerçekleşiyor” dedi Ryding.

"Yarattığımız iklim değişikliği üzerlerinde çok fazla baskı oluşturuyor ve bazı türler uyum sağlarken diğerleri uyum sağlamayacak."

Bu değişikliklerin hayvanları başka şekillerde etkileyip etkilemeyeceği belli değil - örneğin, daha büyük faturalar kuşların beslenme şeklini etkileyebilir, bilim adamlarının gelecekteki çalışmalarda araştırmayı planladığı bir şey.

Editör: TE Bilisim