HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana’da pamuk hasadının bitmesine sayılı günler kala, düşük fiyat, taban fiyatı belirsizliği ve destek yetersizliğini Meclis gündemine taşıdı. 

Üreticiler enflasyon ve döviz baskısı altında ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamakta iken, Adana’da pamuk hasadının bitmesine sayılı günler kala; üreticiler düşük fiyat, taban fiyatı belirsizliği ve destek yetersizliğine dikkat çekmektedir. Üretim maliyetlerindeki fahiş artış karşısında ürünün para etmediğini belirten çiftçiler sürekli zarar ettiklerini ve üretimin bu haliyle sürdürülebilir olmadığını iletmektedir.

Geçen seneden bu yana gübre ve mazot maliyetleri 4-5 kat artmıştır. Pamuk hasadı bitmek üzere olmasına rağmen bir taban fiyat halen açıklanmamıştır. Pamuk fark ödemesi destekleme oranında ise, geçen yıla göre hiçbir değişiklik yapılmamıştır. Pamuk üreticisi geçen yıl 1.10 lira fark ödemesi alıyordu, bu yıl da fark ödemesi desteğini 1.10 lira olarak belirlenmiştir.

Farklı sektörlerin hammaddesi olan pamuğun üretim maliyetleri çok yüksek ve yapılan desteklemeler, tüm diğer tarımsal desteklemelerde olduğu gibi yetiştiricinin artan maliyetlerini karşılayabilecek ve üretimini sürdürmeye teşvik edecek seviyede değildir.

Bu bağlamda;

1. Pamuk hasadından önce taban fiyat neden açıklanmamıştır?

2. Pamuk ekim alanları neden azalmaktadır? Bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

3. İthalata ayrılan bütçe pamuk yetiştiriciliği yapan çiftçiyi desteklemek için neden kullanılmamaktadır?

4. Fark ödemesi, mazot ve gübre desteğinin artırılması için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

5. Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borçlu çiftçi ve üreticilerin borçlarını ödeyebilmeleri için, erteleme dışında, Bakanlığınız tarafından önlemler alınmakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi