Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Adana’da bir okulun merdivenlerine yazılan ırkçı ifadelere ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

(HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde,

Basında yer alan haberlere göre; Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Onur Mahallesi’nde bulunan 125.Yıl Ortaokulu’nun merdiven basamaklarında birçok ırkçı ifadelere yer verilmiştir.

Çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı bilinen mahalle okulundaki merdiven basamaklarına yazılan  Ya Türkçe konuş ya da sus’, ‘Türk demek, Türkçe demek’, ’Dilini kaybeden ülkesini kaybeder’, ‘Türkçenin bir eksikliği yok, ya sizin?’, ‘Türkçe dilinize batmasın’ gibi ifadelere öğrencilerin aile bireyleri ve yakınları tepki göstermiş ve tekçi ve ırkçı yazılamaların silinmesini talep etmiştir. Farklı kimlik ve dilleri inkâr etme politikası üzerine kurulan ‘Tek dil, tek millet’ ideolojisi dünyanın birçok yerinde terkedilmişken Türkiye’de bütün kurumsal alanlarda bu tekçi politika sürdürülmekte ve halkların anadil talepleri karşılanmamaktadır. Hatta anadil taleplerinin karşılanması bir yana özellikle çözüm sürecinin bitirilmesiyle devam eden süreçte Kürtçeye katkı sunan akademisyenler ihraç edilmiş, Kürtçe öğretmenleri atanmaları yapılamamış; kreşler, okullar, enstitü ve alternatif kurslar kapatılmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Adana’nın Seyhan ilçesindeki ortaokulun merdivenlerine okul idaresi tarafından ‘Ya Türkçe konuş ya da sus’ gibi ırkçı ifadeler yazıldığı doğru mudur? Öğrencilerin maruz bırakıldığı bu ırkçı tutumdan haberdar mısınız?
  2. 125. Yıl Ortaokulu’nda ayrımcılık ve ırkçılık yapan okul idarecileri hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmıştır?
  3. İnsan hakları eğitiminin anaokuldan itibaren verilmesi ve eğitim materyallerinin ırkçı ve ayrımcılık içermeyen, toplumsal çoğulculuğu yansıtacak şekilde güncellenmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?
  4. Okul idarecilerinin, öğretmenlerin, öğrencilerin ve personellerin okuldaki her türlü ırkçılık ve ırka dayalı ayrımcılık tezahürlerini önleyen ve bunları denetleyen mekanizmalar kurmayı düşünüyor musunuz?
  5. Tek kimlik esasına dayalı politikaların terkedilmesi ve anadilde eğitim hakkının anayasal güvence altına alınması konularında çalışmalar yürütecek misiniz?
  6. Son 5 yılda eğitim dili Kürtçe olan kaç kreş, okul, enstitü ve kurs kapatılmıştır? Kapatılma gerekçeleri nelerdir?
Editör: TE Bilisim