Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaşanan ağaç kıyımına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

(HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde;

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırma çalışması yapan Altıntepe Maden Şirketinin faaliyet süresi 27.01.2021 tarihinde tamamlanmıştır. Maden şirketi iki kez süresi, bir kez de tanınan ek sürenin dolmasına rağmen sahasını genişletmek, kapasitesini artırmak istemektedir. Nitekim maden alanının genişletilmesi için başlatılan ancak geçtiğimiz ay bölge halkı ve ekoloji savunucularının mücadelesiyle engellenen ağaç kesimine yeniden başlanmıştır.

Basında yer alan bilgilere göre Ünye Orman İşletme Müdürlüğü çalışma izni bulunmayan maden şirketi lehine usulsüz ihale ve ağaç kesimi yapmıştır. Maden şirketinin ikinci ÇED süreci tamamlanmadan, gerekli izin ve belgeler olmadan ağaçların işaretlenmesi, kesimi için ihale edilmesi yasalara ve yönetmeliklere göre suçtur. Müdürlüğün ihale ve ağaç kesimini Altıntepe Maden Şirketi’nin 11.02.2013 tarih ve 2872 karar nolu ‘ÇED olumlu’ kararına dayandırmış olması ise bu suçun itirafı niteliğindedir. Zira söz konusu ÇED Olumlu kararının süresi bitmiş, şu andaki ihale alanında herhangi bir geçerli ÇED raporu bulunmamaktadır.

Öte yandan Fatsa’daki altın maden şirketlerinin tüm canlı yaşamına geri dönülmez zararlar verdiği bağımsız STK’ların raporlarıyla sabittir. Söz konusu ağaç kıyımı ile ekolojik sistemdeki tahribatların ve sağlık tehdidinin büyüyeceği, iklim değişikliğinin tetikleneceği, bölge halkının su kaynaklarından, yeşil alanlardan, ekonomik gelir elde ettikleri bal ve kestane üretiminden mahrum kalacağı ortadır. Bu nedenle doğayı ve yaşamı yok oluşa sürükleyen sermaye birikimi odaklı ekonomi politik yaklaşımlardan bir an önce vazgeçilerek; altın maden şirketlerinin çıkarları değil, doğanın ve halkın yararı gözetilmelidir.

Bu bağlamda;

  1. Fatsa’daki ağaç kesimi ihalesi için Orman İşletme Müdürlüğüne yazılı veya sözlü talimatınız olmuş mudur?
  2. İzinsiz, belgesiz ve yasaya aykırı ağaç kesimi ihalesini yapan Ünye Orman İşletme Müdürlüğüne açılan bir soruşturma var mıdır? Akıbeti nedir?
  3. Görevi ormanları korumak olan Orman İşletme Müdürlüğü altın maden şirketinin taşeronluğuna mı başlamıştır?
  4. Fatsa’daki siyanürlü altın madenciliğin yarattığı ekolojik tahribat araştırılmış mıdır? Maden ve çevresinde var olan ağır metal kirliliği ve toksik değerleri nedir? İçme, sulama sularına ve insan sağlığına vereceği olası zararlarla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?  Kestane ormanları, fındık ve bal üretiminin nasıl etkileneceği hesaplanmış mıdır?
  5. Fatsa’da tüm canlı yaşamına geri dönülmez zararlar veren maden işletmeciliğinin yasaklanması planlanmakta mıdır? 
Editör: TE Bilisim