Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  Tuzla ilçesine bağlı Orhanlı Mahallesi’nde kanalizasyonlara dökülen kimyasal atıklara ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

(HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde

İstanbul’un Tuzla ilçesine bağlı Orhanlı Mahallesi’nde kanalizasyonlara dökülen kimyasal atıklar nedeniyle mahalle halkı tedirginlik yaşamaktadır. Kimyasal atıklar nedeniyle mahallede akan derenin rengi fosforlu yeşile dönerken mahalleden kötü kokular yayılmaktadır.

Orhanlı Mahallesi’nde yaşanan kimyasal atık görüntüleri sanayii bölgelerindeki denetimsizliği bir kez daha gözler önüne sermektedir. İlçede daha önce de atık su kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıklardan kaynaklı sorun yaşanmış, çok sayıda yurttaşımız hastaneye kaldırılmıştı.

(HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,

Bu bağlamda;

  1. Tuzla Orhanlı Mahallesi’nde fosforlu yeşile dönen dereden alınan numune raporunun sonucu nedir? Laboratuvar incelemesi sonucu salınan maddenin içeriği ve kaynağı nedir?
  2. Salınan maddenin hangi tesisler tarafından kullanıldığı tespit edilmiş midir? Kimyasal döküm yaptığı tespit edilenlere hangi yaptırım uygulanmaktadır?
  3. Bölgedeki sanayi kuruluşları en son ne zaman denetlenmiştir? Denetimlerin sıklaştırılması ve bölge halkıyla paylaşılması planlanmakta mıdır?
  4. Mahallede kokuya neden olan kimyasal atıklardan çıkabilen zehirli gazların insan sağlığına ve ekolojiye etkileri araştırılmış mıdır?
  5. Tuzla’da sistematik olarak görülen, doğada ve tüm canlılarda telafisi olmayan tahribatlar yaratan kimyasal atıklara ilişkin bugüne kadar neden kalıcı ve etkili önlemler alınmamaktadır?
Editör: TE Bilisim