Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen projeye ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

(HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde,

Birinci derece doğal sit alanı ve İstanbul’un Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu’nun ranta ve talana açılma girişimi 2006 yılından beri değişik adlarla aralıksız olarak sürmektedir. Önce Çılgın Proje (Hyde Park), sonra Kent Ormanı daha sonra Millet Bahçesi projeleri gündeme gelmiştir. Şimdi de Koru Düzenlemesi, Bakım ve Onarım adı altında aslında yeniden Millet Bahçesi projesi uygulanmak istenmektedir.

Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri Derneği başta olmak üzere sivil inisiyatifler ve mahalle halkı yapılmak istenen proje ile Korunun yaklaşık %40’ının tahrip olacağı, kendini yenileme özelliğinin ve koru vasfının kaybolacağını belirtmektedir. İstanbul’un oldukça sınırlı kalan doğal su toplama havzalarından birinin daha kaybedileceği, kuraklık ve hava kirliliğinin artacağı, doğal ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin zarar göreceği ortada olan bu projenin derhal iptali gerekmektedir. Nitekim, Üsküdar Belediyesi’nin Millet Bahçesi projesine onay veren Koruma Kurulu kararına karşı 2018’de açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma katarı vermiştir. Ayrıca Validebağ Korusu’na ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planı (KANİP) ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları’nın (KAUİP) iptali için açılan davada da mahkeme 24.06.2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Validebağ Korusu’na ilişkin üç ayrı yürütmenin durdurulması kararına karşın 21.09.2021 tarihinde sabaha karşı Üsküdar Belediyesi’ne ait iş makineleri ve polis eşliğinde baskın yapılmıştır. Koruya moloz ve kum döküldüğü haberini alan yurttaşlar, bu hukuksuz uygulamaya itiraz ederek iş makinelerini engellemeye çalışmış ancak kolluk kuvvetleri yurttaşlara karşı zor kullanmıştır.

Bu bağlamda;

1.      Üsküdar Belediye Başkanı başta olmak üzere görevi kötüye kullanan tüm kamu görevlileri hakkında “çevrenin kasten kirletilmesi”, “sit alanlarının bozulmasına, tahribine, zarar görmesine sebebiyet verme” ve “kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma” gerekçeleriyle soruşturma açılmış mıdır?

2.      Validebağ Korusu’na ilişkin üç ayrı yürütmenin durdurulması kararına karşın Üsküdar Belediyesi’nin hukuka aykırı uygulamalarına devam edebilmesini nasıl açıklıyorsunuz?

3.      Yaşamı, insan haklarını, hukuk kurallarını ve yürütmeyi durdurma kararlarını tanımayan Üsküdar Belediyesi gücünü nereden almaktadır?

4.      Validebağ Korusu’nda ekolojik sistemde geri dönüşü olmayan tahribatlara neden izin verilmektedir?

5.      Mahalle halkı, Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri Derneği başta olmak üzere sivil inisiyatiflerin itirazlarına rağmen Korunun park/bahçeye dönüştürülme ısrarının arkasında ne yatmaktadır?

6.      Validebağ Korusu Millet Bahçesi projesi ve olası benzer projelerin iptali için bir girişimiz olacak mı?

7.      Doğayı ve yaşamı yok oluşa sürükleyen sermaye birikimi odaklı ekonomi politik yaklaşımlardan vazgeçilerek; ormanların, su varlıklarının, tarım ve mera alanlarının radikal tedbirlerle korunması yönünde ekoloji örgütleriyle iş birliği yapılması planlanmakta mıdır?

Editör: TE Bilisim